• Real Estate

    Προχωρά η διαδικασία για τον Πύργο του Πειραιά- Επένδυση 50 εκατ. ευρώ από Prodea, Dimand και EBRD


    Ακόμα ένα βήμα για την ανάθεση της εκμετάλλευσης του εμβληματικού Πύργου του Πειραιά (ή όπως επίσης ονομάζεται Εμποροναυτιλιακό Κέντρο Πειραιά) για 99 χρόνια στην κοινοπραξία των Prodea Investments ΑΕΕΑΠ, Dimand και EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) έγινε χθες με το άνοιγμα από την επιτροπή του διαγωνισμού της οικονομικής προσφοράς της κοινοπραξίας.

    Πρόκειται για ψηλό κτήριο 28.000 τ.μ. που δεσπόζει στην είσοδο του λιμανιού. Παραμένει αναξιοποίητο για περίπου 46 χρόνια και χρήζει ανακατασκευής.

    Η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για επένδυση ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ και ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία γραφειακών χώρων, χωρίς να αποκλείεται να κατασκευαστεί και ξενοδοχείο ή ένας συνδυασμός των δύο προαναφερόμενων χρήσεων.

    Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, απαντώντας χθες σε σχετικά ερωτήματα, στο περιθώριο συνεδρίου για τα ακίνητα (Prodexpo) σημείωσε ότι το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας για το εν λόγω ακίνητο θα συζητηθεί (αν και τυπικά δεν είναι αναγκαίο) σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Στη συνέχεια η σύμβαση θα σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και η προσδοκία είναι ο ανάδοχος να υπογράψει τη συμφωνία τέλος Δεκεμβρίου.

    Στο μεταξύ έως την άνοιξη του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η σε εξέλιξη επένδυση της Dimand στα πρώην κτήρια της Παπαστράτος στο λιμάνι με τη συμμετοχή επίσης της EBRD και της Grivalia του ομίλου Eurobank. Στους πρώτους γραφειακούς χώρους που έχουν παραδοθεί προς χρήση έχουν εγκατασταθεί η Teleperformance και υπηρεσίες της Alpha Bank.

    Ανοιχτό παραμένει για τον δήμο του Πειραιά το ζήτημα του πρώην ακινήτου της ΧΡΩΠΕΙ, ιδιοκτησία σήμερα του ομίλου Χαραγκιώνη και της πορτογαλικής Sonae Sierra. Ο Δήμος θα αναζητήσει από το δημόσιο το ποσό που είναι αναγκαίο, περί τα 20 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση.



    ΣΧΟΛΙΑ