• Real Estate

    Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα γραφεία – Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ των ποιοτικών γραφειακών χώρων και των υπολοίπων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Στασιμότητα επικρατεί στην αγορά των γραφειακών χώρων με τα ποιοτικά ακίνητα κατηγορίας Α να διατηρούν πάντως τις τιμές τους, εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς αποθέματος, κάτι που δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες κατηγορίες για τις οποίες παρατηρείται πτώση.

    Σύμφωνα με την αποτύπωση των δεδομένων της Cushman & Wakefield Proprius (μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων ακινήτων) για το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ζήτηση για γραφεία.

    Η συγκεκριμένη εταιρεία ολοκλήρωσε περί τις 15 συμφωνίες το τρίτο τρίμηνο του 2020, συνολικής μισθώσιμης επιφάνειας  19.000 τ.μ., νούμερα που κινούνται στον μέσο όρο των 2 τελευταίων ετών. Πρόκειται για μικρές και μεσαίες συναλλαγές σε κτήρια κατηγορίας Α.

    Όπως σημειώνει στη σχετική αναφορά της η εταιρεία συμβούλων τα επόμενα τρία χρόνια πρόκειται να αποδοθούν στην αγορά 83.600 τ.μ. γραφειακών χώρων που είναι σήμερα υπό κατασκευή με την ανάπτυξη των Prodea – Dimand στη συμβολή της λεωφόρου Συγγρού και της οδού Λαγουμιτζή να είναι από τις μεγαλύτερες (17.000 τ.μ.). Το ήμισυ περίπου των γραφείων αυτών ανακοινώθηκε ότι εξαγοράστηκαν από την ασφαλιστική εταιρεία Generali. Η ολοκλήρωσή τους αναμένεται τέλη 2021 – αρχές 2022.

    Γενικότερα, όπως είναι αναμενόμενο λόγω της πανδημίας και της αβεβαιότητας, παρατηρείται μείωση της ζήτησης για μισθώσεις καθώς οι εταιρείες είναι διστακτικές στο να λάβουν αποφάσεις για τη μετεγκατάστασή τους. Τα μισθώματα στα ποιοτικά ακίνητα παραμένουν σταθερά εξαιτίας της έλλειψης ικανού αποθέματος, ενώ αντίθετα για τα ακίνητα των υπολοίπων κατηγοριών παρατηρείται υποχώρηση.

    Η εκτίμηση είναι ότι τα ενοίκια για τα γραφεία πρώτης κατηγορίας θα παραμείνουν σταθερά και τα επόμενα τρίμηνα, κατά μέσο όρο στα 22 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.

    Η πτώση που αναμένεται για τις υπόλοιπες κατηγορίες θα αυξήσει περαιτέρω τη διαφορά μεταξύ των ποιοτικών γραφειακών χώρων και των αυτών της κατηγορίας Β, Γ κ.λ.π.

    Σύμφωνα πάντα με την Cushman & Wakefield Proprius, στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές μίσθωσης των γραφείων κινούνται κατά μέσο όρο στα 22 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως με την απόδοση στο 6,15%, στην Κηφισίας, την Αττική Οδό και την Μεσογείων στα 18,5 ευρώ με την απόδοση στο 6,5%.

    Στην Εθνική Οδό το μέσο ενοίκιο είναι στα 13 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα, στα Νότια (Λεωφόρος Συγγρού και Βουλιαγμένης) 17,5 ευρώ και στον Πειραιά 15,5 ευρώ ανά τ.μ. ανά μήνα. Αντίστοιχα οι αποδόσεις στις τρεις αυτές περιοχές είναι 7,2%, 6,7% και 7%.

    Συνολικά είναι διαθέσιμα 437.000 τ.μ. από όλες τις κατηγορίες γραφείων.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ