• Real Estate

    Πειραιάς: Οι μεγάλοι επενδυτές ακινήτων κατεβαίνουν στο λιμάνι

    Από πάνω και αριστερά: Δημήτρης Ανδριόπουλος (Dimand), Σταύρος Μήτσης (Mitsis Hotels), Τρύφων Νάτσης (Orilina), Θεόδωρος Δουζόγλου (SCD Group)


    Νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις, εφαρμογή των νέων τάσεων του οικιστικού real estate και αναβίωση ιστορικών κτιρίων συνοδεύουν τα μεγάλα έργα ανάπλασης και υποδομών που ολοκληρώνονται πέριξ του λιμένα Πειραιά, όπως είναι η επέκταση του τραμ και του μετρό και η ανάπλαση του Μικρολίμανου.

    Πρωταγωνιστικό ρόλο στην αλλαγή του Πειραιά έχει το νέο πρόσωπο της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, στην οποία δέσποζε άλλωστε το βιομηχανικό συγκρότημα της καπνοβιομηχανίας του Παπαστράτου, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει περιέλθει στη Grivalia.

    Η μεταμόρφωση του εργοστασίου της Παπαστράτος ξεκίνησε από την κοινοπραξία των Dimand, EBRD και Grivalia το 2016 και αποτέλεσε μία επένδυση περί των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ιδιοκτησίες περιλάμβαναν τρία οικοδομικά τετράγωνα 18 στρεμμάτων. Από τα τρία κτίρια γραφείων που διαμορφώθηκαν, τα δύο είναι μισθωμένα στην Teleperformance και το τρίτο φιλοξενεί γραφεία της Eurobank, της Alpha Bank και της Teleperformance, ενώ στην περιοχή η Dimand ανέπτυξε και ένα ξενοδοχείο, το Enso Hotel, το οποίο περιλαμβάνει 58 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια για τους εργαζόμενους της πολυεθνικής Teleperformance, γνωστά ως serviced apartments, και έχει αγοραστεί από την Premia Properties.

    Πλέον, η Dimand ετοιμάζεται να βάλει τα θεμέλια της δεύτερης φάσης της επένδυσης στον Άγιο Διονύσιο, όπου θα αναπτύξει ακόμα δύο αστικά ξενοδοχειακά ακίνητα 4.500 και 2.000 τ.μ.. Τα ακίνητα θα διαθέσει πάλι σε επενδυτές, στο κάδρο των οποίων είναι και η Premia, καθώς με την ΑΕΕΑΠ έχει υπογράψει MoU, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Premia να αποκτήσει 1.000 εξυπηρετούμενα διαμερίσματα μέχρι τέλους του 2026.

    Παράλληλα, η Dimand σχεδιάζει την ανάπλαση του ακινήτου Δασκαλάκη στην ίδια περιοχή, το οποίο έχει προταθεί για τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων Πειραιά. Σε κάθε περίπτωση το ακίνητο θα αξιοποιηθεί από την εισηγμένη κι αν δεν επιλεγεί ως νέο δικαστικό μέγαρο, θα μετατραπεί σε κτίριο μεικτών χρήσεων, οικιστικών και γραφείων. Σημειωτέον ότι το project για το κτίριο των νέων δικαστηρίων έχει προϋπολογισμό 81 εκατ. ευρώ και το μεγαλύτερο ύψος των κεφαλαίων έχει εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

    Σε έναν χρόνο από σήμερα, το αργότερο τον Οκτώβριο του 2023 θα παραδοθεί στο κοινό και στους νέους του μισθωτές ο Πύργος του Πειραιά, ένα έργο που ανέλαβε η κοινοπραξία των Dimand – EBRD Prodea, κατασκευάζει η Τέρνα και έχει προϋπολογισμό άνω των 50 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας που παρέμενε κουφάρι για σχεδόν 40 χρόνια θα «κατοικηθεί» από επιφανείς χρήστες, αφού έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ναυτιλιακούς και πολυεθνικούς ομίλους και έχουν ήδη υπογραφεί προσύμφωνα συμβάσεων για το 65% των χώρων στους οποίους θα διαμορφωθούν γραφεία.

    Στο ισόγειο, στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο πρόκειται να λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα 7.000 τ.μ., ενώ από τον τέταρτο έως και τον 18ο όροφο θα αναπτυχθούν χρήσεις γραφείων σε 17.000 τ.μ.. Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που έκανε πρόσφατα γνωστές ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, στον τρίτο όροφο θα λειτουργεί χώρος εστίασης, ενώ οι αναχωρήσεις των πλοίων θα αναγράφονται σε οθόνες, ενώ η λειτουργία του Πύργου θα είναι συνδεδεμένη με αυτή του λιμανιού, αφού θα συνδέεται μέσω πεζογέφυρας με αυτό.

    Την ευκαιρία της ανάπτυξης γραφείων στον Πειραιά, σε απόσταση 100 μέτρων από τον Πύργο, είδε και η Orilina, η ΑΕΕΑΠ με μετόχους, μεταξύ άλλων, τον Τρύφωνα Νάτση και τη Brevan Howard. Η εταιρεία έχει προχωρήσει στην αγορά μέρους του Αρχοντικού Καλαμάρη επί της Εθνικής Αντιστάσεως, δίπλα στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας, ένα κτίριο που φιλοξένησε μέχρι και το εκλογικό κέντρο του Κόμματος των Φιλελευθέρων. Χτίστηκε από τον έμπορο Νικόλαο Καλαμάρη, μετατράπηκε στο ξενοδοχείο Παρθενών στις αρχές του 1900 και τη δεκαετία του ’91 πέρασε στον όμιλο Χαραγκιώνη και λειτούργησε ως εμπορικό κέντρο με την ονομασία «Ρολόι». Στην ιδιοκτησία της Orilina βρίσκονται σήμερα 2.000 τ.μ. σε τρεις ορόφους του ακινήτου, με την ΑΕΕΑΠ να σχεδιάζει την ανακαίνιση και την αναβάθμισή του σε κτίριο κλάσης Α, μέσω επένδυσης 4,5 εκατ. ευρώ.

    Οι επενδύσεις της Cosco και το νέο Hilton του Μικρολίμανου

    Χώρο στον Πειραιά έχουν και ξενοδοχειακές επενδύσεις, με περισσότερο προβεβλημένη αυτή του ομίλου Δουζόγλου, που φέρνει το ένα από τα δύο νέα Hilton κοντά στη μαρίνα του Μικρολίμανου. Η SCD του ομογενούς επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα φέρνει την απόβαση του brand Hampton της Hilton στο λιμάνι, μέσω της μετατροπής του ξενοδοχείου Μιστράλ, το οποίο αποκτήθηκε από τον όμιλο Δουζόγλου το 2016. Μετά από την ανακαίνιση ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην οποία θα προχωρήσει ο όμιλος SCD, το Hampton by Hilton Piraeus θα διαθέτει τέσσερις αίθουσες συσκέψεων συνολικής επιφάνειας 120 τετραγωνικών μέτρων και μια εξωτερική πισίνα με θέα στον Πειραιά και την αθηναϊκή ριβιέρα.

    Στόχος είναι το ξενοδοχείο να μετατραπεί σε ένα 24ωρο επιχειρηματικό κέντρο που θα διαθέτει γυμναστήριο και άνετα δωμάτια, ενώ οι επισκέπτες θα επωφεληθούν επίσης από τη βραβευμένη υπηρεσία του Hampton by Hilton, που περιλαμβάνει δωρεάν πρωινό και Wi-Fi. Ο Patrick Fitzgibbon, ανώτερος αντιπρόεδρος ανάπτυξης, Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής της Hilton είχε δήλωσει ότι το ακμάζον λιμάνι του Πειραιά είναι ιδανική τοποθεσία για ένα από ταχύτερα αναπτυσσόμενα brands του αμερικανικού hotel operator στην Ευρώπη.

    Στις παλιές αποθήκες της ποτοποιίας Μεταξά στην οδό Αριστείδου στήνει το νέο του ξενοδοχείο και ο όμιλος Μήτση. Στο επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκατομμυρίων ανήκει και η δημιουργία μονάδας 110 δωματίων, που αναμένεται να προσελκύσει νέο τουριστικό ρεύμα επισκεπτών.

    Την ίδια ώρα προχωρά μέρος των υποχρεωτικών επενδύσεων 293 εκατομμυρίων της Cosco, όπως η σύνδεση του λιμανιού στα 80 στρέμματα του πρώην ΟΔΔΥ, η επέκταση του car terminal και έργα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη. Σε δεύτερο χρόνο, ο ΟΛΠ θα ξεκινήσει τις διαδικασίες για τις υπόλοιπες, πρόσθετες επενδύσεις 307 εκατ. ευρώ – που πρέπει να έχει ολοκληρώσει το 2035 – στις οποίες ανήκει η μετατροπή της Παγόδας σε πεντάστερο ξενοδοχείο, η κατασκευή πεντάστερου στο Πόρτο Λεόνε, η δημιουργία ενός τετράστερου και ενός πεντάστερου στη θέση των παλιών αποθηκών και η μετατροπή της πέτρινης αποθήκης σε μουσείο στην Ακτή Βασιλειάδη.

    Πρόσφατα η Εθνική έλαβε την άδεια κατεδάφισης κτισμάτων του πρώην εργοστασίου των αδελφών Ρετσίνα στην περιοχή της Λεύκας, της πρώτης κλωστοϋφαντουργίας της χώρας, με σύμβουλο του έργου τη Dimand. Το ακίνητο 25 στρεμμάτων βρίσκεται στην ιδιοκτησία της τράπεζας και αναμένεται να αξιοποιηθεί, σύμφωνα με την πρόταση που έχει παρουσιαστεί στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά.



    ΣΧΟΛΙΑ