• Real Estate

    Lamda: Προ των πυλών ο διαχωρισμός των malls από το Ελληνικό

    Ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου κατά τη διάρκεια του Investor Day

    Ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου κατά τη διάρκεια του Investor Day του Ιουλίου


    Το πρώτο βήμα για τον διαχωρισμό των εμπορικών κέντρων της Lamda Development από το έργο ανάπτυξης του Ελληνικού, με απώτερο στόχο την εισαγωγή των πρώτων στο Χρηματιστήριο, θα γίνει στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων.

    Στις 15 Σεπτεμβρίου οι μέτοχοι της εισηγμένης θα κληθούν να ανάψουν το πράσινο φως του σχεδίου σύμβασης διάσπασης της Lamda Olympia Village (που ελέγχει το The Mall Athens) και απορρόφησής της από τη Lamda Malls. Σε αυτό το πλαίσιο, θα συσταθεί νέα εταιρεία, η The Mall Athens Ανάπτυξη και Αξιοποίηση Ακινήτων.

    Σύμφωνα με το σχέδιο και την έκθεσης αποτίμησης που συνέταξε η KPMG, η διάσπαση θα υλοποιηθεί με μεταβίβαση μέρους των περιουσιακών στοιχείων της Lamda Olympia Village που σχετίζονται με την επένδυσή της (δηλαδή την κατά 31,7% συμμετοχή της) στη Lamda Malls, με μεταβίβαση μέρους των περιουσιακών στοιχείων του Designer Outlet το οποίο η εισηγμένη απέκτησε το προηγούμενο καλοκαίρι και με μεταβίβαση μέρους περιουσιακών στοιχείων της διασπώμενης που σχετίζονται με το The Mall Athens καθώς και του συνόλου των υποχρεώσεων αναφορικά με τραπεζικά δάνεια προς τη νέα εταιρεία.

    Μετά την ολοκλήρωση της διάσπασης η εταιρεία θα αποκτήσει 429.460 μετοχές της Lamda Malls και 3,62 εκατ. μετοχές αξίας 1 ευρώ της Lamda Olympia Village.

    «Η διάσπαση έχει ως στόχο τη βελτιστοποίηση και απλοποίηση της οργανωτικής δομής της Lamda Development, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής που έχει θέσει ο όμιλος για τα επόμενα έτη», αναφέρει το σχέδιο, επαναλαμβάνοντας αυτό που έχει κάνει σαφές η διοίκηση του ομίλου.

    Ο «απογαλακτισμός» των εμπορικών από την παραχωρησιούχο του πρώην αεροδρομίου θα ολοκληρωθεί με την εισαγωγή και των έξι – μαζί με τα δύο υπό ανάπτυξη – malls στο Ελληνικό, με χρονικό ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του 2024. Αυτό ανέφερε και κατά τη διάρκεια του Investor Day του Ιουλίου ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda, Οδυσσέας Αθανασίου, κάνοντας γνωστό ότι στόχος είναι η άντληση κεφαλαίου 150 εκατομμυρίων, τα οποία θα διοχετευτούν στα έργα ανάπτυξης του Ελληνικού και στην απομόχλευση του ομίλου.

    Το Commercial Hub στο Ελληνικό
    Το Commercial Hub στο Ελληνικό

    Ορόσημο το 2024 για τη Lamda Malls

    Σε κάθε περίπτωση, το 2024 θα είναι έτος ορόσημο για τη στρατηγική της Lamda να διαχωρίσει τα έργα παραγωγής εσόδων (κυρίως των malls) από τα έργα ανάπτυξης. Σύμφωνα με το σχέδιό της, το EBITDA των τεσσάρων εμπορικών που λειτουργούν ήδη – The Mall Athens, Golden Hall, Designer Outlet στα Σπάτα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη – θα φτάσει στο τέλος της επόμενης χρήσης τα 83 εκατομμύρια, όταν το 2022 έγραψε ιστορικά υψηλά και διαμορφώθηκε σε 68,6 εκατομμύρια. Παράλληλα, η ΙΡΟ φέρεται ότι θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των μετόχων του εισηγμένου ομίλου για μέρισμα μεσοπρόθεσμα, αφού η Lamda διένειμε τελευταία φορά το 2006.

    Την πρώτη χρονιά κατά την οποία θα λειτουργήσουν τα έξι εμπορικά του ομίλου, δηλαδή το 2027, το EBITDA υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί σε 168 εκατ. ευρώ, ενώ ποσό 72 εκατομμυρίων θα προέλθει από τα λειτουργικά κέρδη του Riviera Galleria και του Vouliagmenis Mall. Επίσης, τα έξι ακίνητα θα συνθέτουν χαρτοφυλάκιο 1,5 δισ. ευρώ έως το 2028.

    Riviera Galleria
    Riviera Galleria

    Σε ό,τι αφορά τα δύο assets που θα προστεθούν τελευταία στην προίκα της Lamda Malls (αυτά του Ελληνικού), απαιτούν χρηματοδότηση ύψους 1,05 δισ. ευρώ, η οποία έχει εν μέρει εξασφαλιστεί. Ποσό 271 εκατομμυρίων θα προέλθει από ίδια κεφάλαια, 575 εκατ. από τραπεζικό δανεισμό και κεφάλαια 206 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται ότι θα εξασφαλίσει η πώληση γραφείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων εντός της έκτασης ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου. Έως το τέλος του 2023 η Lamda σκοπεύει να έχει υπογράψει συμβόλαια για την εκμίσθωση του 70% της επιφάνειας του mall επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης και για το 50% του Riviera Galleria, αφού η ζήτηση ξεπερνά το 150% της επιφάνειας καθενός από τα δύο εμπορικά.

    Πάντως, δεν θα αποτελέσει έκπληξη να αποκτήσει ο όμιλος ακόμη ένα εμπορικό κέντρο από αυτά που υπάρχουν ήδη στην Αττική, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και επενδύσεις στα malls που ανήκουν ήδη στη Lamda: στο mall του Αμαρουσίου εκτελούνται εργασίες που θα το καταστήσουν «πράσινο», ενώ το Mediterranean Cosmos στην ανατολική Θεσσαλονίκη επεκτείνεται και με άλλες χρήσεις, επένδυση την οποία η Lamda υλοποιεί μαζί με την Orilina Properties.

    Διαβάστε επίσης

    Ελληνικό: Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για το Riviera Galleria – Ξεκινούν τον Αύγουστο οι εκσκαφές για το Commercial Hub

    Τι σχεδιάζουν Lamda και Orilina στη Θεσσαλονίκη

    Lamda: Έσοδα 3,3 δισ. από το Ελληνικό στο τέλος του 2026



    ΣΧΟΛΙΑ