• Real Estate

    Ίος: Μπλόκο του ΣτΕ στα φιλόδοξα σχέδια πρώην trader της Wall Street

    Άγγελος Μιχαλόπουλος


    Φρένο στην ανέγερση Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος στην περιοχή Κουμπάρα της Ίου, επένδυση που δρομολογεί ο επιχειρηματίας Άγγελος Μιχαλόπουλος, βάζει, σύμφωνα με κατοίκους του νησιού, το ΣτΕ.

    Πληροφορίες του mononews, προσκείμενες στη μερίδα Ιητών που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θέλουν την απόφαση 1037/2022 – που ακόμα δεν έχει καθαρογραφεί – να παγώνει την επένδυση «ως μη νόμιμη καθώς δεν έχει εκπονηθεί σχέδιο χρήσεων γης στην περιοχή ούτε μελέτη φέρουσας ικανότητας του νησιού».

    Να θυμίσουμε πως ο Άγγελος Μιχαλόπουλος είναι Ελληνοαμερικανός εκατομμυριούχος και πρώην trader της Wall Street, που παντρεύτηκε τη Βασιλική Πετρίδου, κόρη της γνωστής οικογένειας με το γνωστό brand υποδημάτων.

    Το ΣτΕ σημειώνει επιπλέον ότι τα σχέδια χρήσεων γης πρέπει να είναι συμβατά με τον υπερκείμενο σχεδιασμό, ο οποίος στην περίπτωση της Ίου είναι το Περιφερειακό Πλαίσιο Νοτίου Αιγαίου (ΠΠΝΑ). Σύμφωνα με το ΠΠΝΑ, οι οικονομικές δραστηριότητες στα νησιά πρέπει να είναι ισορροπημένες και να μην υπάρχει μονόπλευρη εξάρτηση από τον τουρισμό.

    Πρέπει επιπλέον η τουριστική δραστηριότητα να λαμβάνει χώρα εντός οριοθετημένων περιοχών, και να συντάσσονται μελέτες χωρητικότητας που να λαμβάνουν υπόψη την κλίμακα της κάθε περιοχής, τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, τις υποδομές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

    Το mononews προσπάθησε να επικοινωνήσει με την εκπρόσωπο των επενδυτών και συγκεκριμένα της Νερό Α.Ε., οντότητας που ανήκει στις εταιρείες που έχουν πάρει το πράσινο φως για το συγκεκριμένο και άλλα έργα στην περιοχή, κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη εφικτό.

    «Το ΣτΕ είχε μάλιστα απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ζήτημα αυτό, και το ΕΔ είχε εκφράσει την ίδια άποψη. Η απόφαση του ΣτΕ επιβάλλει ότι η δημόσια διαβούλευση για περιβαλλοντικά ζητήματα στο μέλλον θα πρέπει να γίνεται με τρόπο πιο διαφανή και με ουσιαστική πρόσκληση συμμετοχής στα εμπλεκόμενα μέρη», αναφέρουν οι κάτοικοι που αντιτέθηκαν στο project.

    1.618 νέες κλίνες στο νησί από τον «άρχοντα της Ίου»

    Ο επιχειρηματίας, με βάση τον αναθεωρημένο σχεδιασμό των επενδυτικών σχεδίων των τριών έργων (από τις Νερό Α.Ε., Lucas A.E. και 105 Α.Ε) που έχουν υπαχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις (ΕΣΧΑΣΕ), προγραμματίζει προσεγγιστικά τη σταδιακή υλοποίηση περίπου 1618 κλινών στο σύνολο της Ίου. Ο Άγγελος Μιχαλόπουλος διεκδικεί τον τίτλο του «άρχοντα της Ίου», καθώς σύμφωνα με παλαιότερες συνεντεύξεις έχει αγοράσει εκτάσεις που αντιστοιχούν στο 1/3 του νησιού.

    Η συγκεκριμένη επένδυση υλοποιείται από την 105 Α.Ε. και αφορά στη δημιουργία ενός «νιώτικου χωριού». Οι εγκαταστάσεις του θα αναπτυχθούν σε γήπεδο 182 στρεμμάτων περίπου και θα συνδυάζουν 81 αυτόνομα διαμερίσματα με συμπληρωματικές εγκαταστάσεις αναψυχής, άθλησης και γενικά υπηρεσιών διάθεσης του ελεύθερου χρόνου των τουριστών μετά των αναγκαίων δικτύων υποδομών.

    Εκτός αυτής, όμως, σε διαδικασία διαβούλευσης βρέθηκε πρόσφατα η «αδελφή επένδυση» της Νερό Α.Ε. σε ακίνητο 931 στρεμμάτων. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 45 εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται να δημιουργηθούν 130 θέσεις εργασίας.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, το συγκρότημα αυτό αναμένεται να λειτουργήσει ως ένα χωρικά συνεκτικό σύνολο, ήπιας τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης, που σύμφωνα με το σχέδιο «αντιστρατεύεται την ανεξέλεγκτη κατάτμηση γης και άναρχη/διάσπαρτη ανοικοδόμηση σε εκτός σχεδίου περιοχές σε ένα κυκλαδίτικο νησί», γεγονός που του προσδίδει ιδιαίτερη σημασία και ενδιαφέρον στο εγχείρημα.

    Εντός του συγκροτήματος, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν τον τρόπο ζωής και το κλίμα των Κυκλάδων, δηλαδή, αξίες που αναζητούν οι σύγχρονοι «ταξιδευτές» της κατηγορίας αυτών που αποφεύγουν τους «κορεσμένους διεθνείς κοσμοπολίτικους προορισμούς».

    Στην ουσία, αποτελεί τον πρώτο παραθεριστικότουριστικό χωριό των Κυκλάδων στο στενότερο τοπικό περιβάλλον, αλλά και στο ευρύτερο γεωγραφικό επίπεδο, δηλαδή στο το σύνολο του νησιού και των λοιπών οικισμών της Ίου. Συνολικά, το θέρετρο θα μπορεί να εξυπηρετεί 444 έως 551 άτομα.

    Διαβάστε επίσης:

    Άγγελος Μιχαλόπουλος: Ο «λύκος της Wall Street» που κούρσεψε την Ιο

    Άγγελος Μιχαλόπουλος: Ο άνθρωπος που θέλει να κάνει την Ίο… Μύκονο



    ΣΧΟΛΙΑ