• Business

    Pasal Development: Από το πρόγραμμα εξυγίανσης στις αυξήσεις κεφαλαίου με τη στήριξη του Ελληνοσουηδού Ηλία Γεωργιάδη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    O Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας Ηλίας Γεωργιάδης, επικεφαλής της Sterner Stenhus


    Η Pasal Development, ένα από τα λίγα success story ανάμεσα στις εταιρείες real estate που οδηγήθηκαν στον πτωχευτικό κώδικα εφαρμόζοντας πρόγραμμα εξυγίανσης, συνέπεια κυρίως της 10ετούς οικονομικής κρίσης, στηρίζεται συστηματικά από τον Ελληνοσουηδό Ηλία Γεωργιάδη.

    Για την υλοποίηση της στρατηγικής του και των επιχειρηματικών του σχεδίων ο κ. Γεωργιάδης, προτίθεται να υποστηρίξει την προσπάθεια της Pasal για αναζήτηση πρόσθετων κεφαλαίων (μέσω τραπεζικού δανεισμού ή και νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου) ή και μέσω χρηματοδότησης από εταιρείες ελεγχόμενες από τον όμιλό του.

    Έχει ήδη ανακοινωθεί πρόθεση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και άντλησης τραπεζικού δανεισμού για την – εκτός των άλλων – χρηματοδότηση της πρόσφατης συμφωνίας για τα 3 νέα ακίνητα logistics. Συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο της Pasal στις 18.09.2020 αποφάσισε να προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με εισφορά: (α) του 20% 3 ακινήτων logistics (αποθηκευτικών χώρων) που βρίσκονται στον Ασπρόπυργο Αττικής, 62,5 χιλ. τ.μ., μισθωμένων, αξίας 38 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 80% θα αποκτηθεί με καταβολή μετρητών και (β) του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «JPA A.E.» η οποία έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου «Μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση 10 Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής με ΣΔΙΤ».

    Προηγήθηκε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Pasal κατά 10 εκατ. ευρώ την οποία κάλυψε ο Ελληνοσουηδός επιχειρηματίας μέσω της Sterner Stenhus Greece (SSG) με αποτέλεσμα να καταστεί μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 87,64%. Τη Δευτέρα ξεκίνησε και θα διαρκέσει μέχρι 02.11.2020 η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης για την εξαγορά των μετοχών της Pasal που δεν βρίσκονται στην κατοχή της SSG.

    Η Sterner Stenhus η οποία υποχρεώνεται εκ του νόμου σε δημόσια πρόταση προσφέρει 0,71 ευρώ για κάθε μετοχή της Pasal, ενώ δεσμεύεται ότι δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Όπως σημειώνεται στο πληροφοριακό δελτίο της δημόσιας πρότασης η  επιχειρηματική στρατηγική του κ. Γεωργιάδη, εστιάζεται κυρίως σε ακίνητα Logistics καθώς και σε κοινωφελή κτήρια, όπως ενδεικτικά, σχολεία, νοσοκομεία ή άλλα κτήρια που στεγάζουν δημόσιους φορείς, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν και άλλα ακίνητα με σταθερό έσοδο.

    Ο νέο ισχυρός μέτοχος της Pasal με την αρωγή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Κώστα Μαρκάζου, δεσμεύεται να υλοποιήσει τη συμφωνία εξυγίανσής της και μεταξύ άλλων το από 16.10.2019 ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της Alpha Bank, των πρώην ισχυρών μετόχων της, κ.κ. Γεώργιου Θεοδωρίδη και Σωτήριου Θεοδωρίδη και της θυγατρικής εταιρείας με την επωνυμία Εταιρεία Μεταλλουργείων Λαυρίου όπως και να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της Doreco (θυγατρική κάτοχος του εμπορικού κέντρου Athens Heart στην οδό Πειραιώς) στην Εθνική, ή σε νομικό πρόσωπο που εκείνη θα υποδείξει, καθώς και να συνεχιστεί η καταβολή των δόσεων για την εξόφληση των οφειλών της Εταιρείας προς τις Trastor ΑΕΕΑΠ και Τράπεζα Eurobank A.E..

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ