• Real Estate

    Γιάννης Κούστας: Ο 30ετής πόλεμος, οι δικαστικοί αγώνες και η τελευταία μάχη για ένα σπίτι στις Σπέτσες

    Γιάννης Κούστας και Δήμητρα Μέρμηγκα-Κούστα

    Γιάννης Κούστας και Δήμητρα Μέρμηγκα-Κούστα /NDP Photo Agency


    Σε οικόπεδο για το οποίο η πρώτη άδεια οικοδόμησης είχε εκδοθεί πριν από 35 ολόκληρα χρόνια θα ανεγερθεί, εφόσον δοθούν και οι τελευταίες εγκρίσεις, η κατοικία του εφοπλιστή Γιάννη Κούστα στις Σπέτσες. Με την πλευρά του εφοπλιστή να τονίζει ότι η κατοικία είναι σύμφωνη στο 100% με τους ισχύοντες κανονισμούς και απολύτως νόμιμη, παρά τους όποιους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, και να ζητεί να εφαρμοστεί ο νόμος απόλυτα.

    Η κατοικία, η προοπτική ανέγερσης της οποίας έχει προκαλέσει «ναυμαχία» στο ιστορικό νησί των Σπετσών, φέρνοντας «αντιμέτωπους» δύο ισχυρούς εφοπλιστές, τον Γιάννη Κούστα από τη μία πλευρά και τον Δημήτρη Προκοπίου από την άλλη, είναι μάλιστα, όπως υπογραμμίζει η πλευρά του κ. Κούστα, αλλά και έχει διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μικρότερη τόσο σε τετραγωνικά όσο και σε κάλυψη από αυτό που επιτρέπει ο νόμος.

    Είναι γεγονός πως η πρώτη οικοδομική άδεια, που εκδόθηκε το 1988 (και αναθεωρήθηκε το 1989 και το 1990 με τις έως τώρα ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις ως προς τη ζώνη προστασίας) για το συγκεκριμένο οικόπεδο, στο όνομα του προηγούμενου ιδιοκτήτη του οικοπέδου, και την οποία έχει δει το mononews.gr, επέτρεπε την ανέγερση μιας πολύ μεγαλύτερης οικίας, αναπτυσσόμενης σε τέσσερα διώροφα κτήρια, από αυτήν που σχεδιάζει ο κ. Κούστας.

    Η νέα, επίμαχη μελέτη αφορά, όπως λέγεται, κατοικία με σπετσιώτικα χαρακτηριστικά, πλήρως εναρμονισμένη προς τον χαρακτήρα του νησιού και, έχοντας τροποποιηθεί σύμφωνα με τις υποδείξεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα ως προς τον όγκο και το ύψος, το σχεδιαζόμενο ακίνητο είναι σαφώς μικρότερο από τα επιτρεπόμενα: η πραγματοποιούμενη κάλυψη είναι 492,07 τετραγωνικά, τη στιγμή που η επιτρεπόμενη είναι 842,76 τ.μ., και η πραγματοποιούμενη δόμηση 791,68 τετραγωνικά, ενώ η επιτρεπόμενη είναι 842,76 τετραγωνικά μέτρα. Υπολείπονται, δηλαδή, περίπου 350 τετραγωνικά στην κάλυψη και περίπου 50 τ.μ. στη δόμηση.

    Όπως ανέφερε δε ο ίδιος ο κ. Κούστας σε επιστολή του στο mononews.gr για το σπίτι, «Μελετήσαμε διεξοδικά το ακίνητο και μειώσαμε σημαντικά την κάλυψη και δόμηση σε σχέση με την προηγούμενη άδεια με σκοπό να το προσαρμόσουμε καλύτερα στην περιοχή και στο οικόπεδο. Με αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό και με πολλά άλλα στοιχεία, που υπάρχουν στο σχετικό Φάκελο, τεκμηριώνεται ότι τα δήθεν «φαραωνικά σπίτια» και η δήθεν επαπειλούμενη υποβάθμιση της περιοχής ΔΕΝ έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».

    Πού στηρίζονται οι ενστάσεις

    Εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, όπου αναμένεται να συζητηθεί η έγκριση ή μη της μελέτης ανέγερσης της διώροφης κατοικίας που σχεδιάζει ο κ. Κούστας στις Σπέτσες, γνώστες της υπόθεσης κάνουν λόγο για παλιά διαμάχη που συνεχίζει να μαίνεται, παρά τις αποφάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών και Αρχών, αλλά και του Αρείου Πάγου περί της ιδιοκτησίας του οικοπέδου.

    Από την πλευρά του κ. Κούστα, οι αναφορές που έχουν γίνει κατά καιρούς σε «σπίτι θηρίο», «φαραωνικού» μεγέθους και ούτω καθ’ εξής, χαρακτηρίζονται, μάλιστα, «συκοφαντικές», με μοναδικό σκοπό να επηρεάσουν αρνητικά την κοινή γνώμη.

    Για την περίπτωση, μάλιστα, του επίσης εφοπλιστή -και μελλοντικά γείτονα- Δ. Προκοπίου, ο οποίος μίλησε στο mononews.gr για το συγκεκριμένο θέμα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, σε αντίθεση με τα χαρακτηριστικά της κατοικίας που σχεδιάζει ο κ. Κούστας, η κατοικία του κ. Προκοπίου στην ίδια περιοχή, αν και αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα μοντερνισμού, δημιούργημα ενός εκ των καλύτερων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, του Άρη Κωνσταντινίδη, σήμερα θα ήταν αδύνατο να αδειοδοτηθεί με τις υπάρχουσες απαιτήσεις διατήρησης του παραδοσιακού οικισμού, καθώς δεν φέρει απολύτως κανένα χαρακτηριστικό σπετσιώτικης αρχιτεκτονικής.

    Το βασικό επιχείρημα του ίδιου του κ. Προκοπίου, αλλά και πολλών Σπετσιωτών, είναι πως το οικόπεδο του κ. Κούστα βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας των 150 μέτρων του χαρακτηρισμένου, από το 1988, ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου Ι.Ν. Παναγίας Αρμάτας (όπως άλλωστε βρίσκεται, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, και η γειτονική οικία του κ. Προκοπίου), σε τμήμα του νησιού που μέχρι και σήμερα παραμένει αδόμητο. Το οικόπεδο, ωστόσο, έχει κριθεί άρτιο και οικοδομήσιμο σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

    Σε ό,τι αφορά, όμως, το καθεστώς προστασίας της συγκεκριμένης περιοχής, σημειώνεται ότι με υπουργική απόφαση (Υ.Α. 10977/14-5-1967, ΦΕΚ 352/Β/31-5-1967) χαρακτηρίσθηκε ολόκληρη η νήσος των Σπετσών ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Όμως και ο χαρακτηρισμός του Ι.Ν. Παναγίας Αρμάτας ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου με ζώνη προστασίας 150 μέτρων έγινε επίσης με υπουργική απόφαση (Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ26/26790/688, ΦΕΚ673/Β/1988-09-13) και όχι με Νόμο. Στις δε ζώνες προστασίας γύρω από μνημεία δύναται να ισχύουν ειδικές ρυθμίσεις ως προς τους όρους δόμησης ή τις χρήσεις γης ή τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες ή και όλους τους πιο πάνω περιορισμούς, εφόσον δεν πρόκειται για περιοχή στην οποία απαγορεύεται παντελώς η δόμηση.

    Μια πολυτάραχη ιστορία

    Πολλοί λένε ότι η «διαμάχη» των δύο εφοπλιστών για το συγκεκριμένο θέμα ξεκίνησε πολύ παλιότερα, όταν το οικόπεδο πέρασε στα χέρια του κ. Κούστα μέσω της εταιρείας «ΣΠΕΤΣΕΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΟΥ». Με τα σχέδια αξιοποίησής του να προκαλούν την εντονότατη αντίδραση του κ. Προκοπίου, ο οποίος, όπως λέγεται, δεν θέλει με τίποτε να χτιστεί το συγκεκριμένο οικόπεδο.

    Το οικόπεδο, εντός του ρυμοτομικού σχεδίου των Σπετσών και για το οποίο είχε δοθεί ήδη από το 1988 άδεια οικοδόμησης, πέρασε στην ιδιοκτησία του κ. Κούστα τον Μάρτιο του 2004.

    Το 1990 -και μετά την έκδοση της πρώτης άδειας οικοδόμησης, η οποία δεν αξιοποιήθηκε- ο Δήμος Σπετσών άσκησε Αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς με αίτημα την αναγνώριση της κυριότητας του οικοπέδου, αλλά και του οικοπέδου στο διπλανό οικοδομικό τετράγωνο, λόγω χρησικτησίας. Μια αντιδικία αρχικά με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες και, στη συνέχεια με τον κ. Κούστα, η οποία διήρκησε 30 έτη, μέχρι την έκδοση, το 2020, σχετικής Απόφασης του Αρείου Πάγου. Με την απόφαση αναγνωρίσθηκε αμετάκλητα η κυριότητα και νομή των ιδιοκτητών, δικαιώνοντας τον κ. Κούστα, στον οποίο είχε περάσει εν τω μεταξύ η ιδιοκτησία του ενός εκ των δύο.

    Τώρα, σύμφωνα με πηγές κοντά στον κ. Κούστα, ο ίδιος το μόνο που ζητάει είναι να εφαρμοστεί ο νόμος απόλυτα.

    Έχει τυφλή εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία στο τέλος νικάει πάντα, όπως πιστεύει. Και ο οποίος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα ήταν πολύ πιο πρόσφορος τόπος για επενδύσεις αν για την επίλυση μιας διαφοράς όπως αυτή δεν χρειάζονταν 30 χρόνια «ανούσιων», όπως λένε, δικαστικών αγώνων.

    Άποψη που βρίσκει σύμφωνους και τους περισσότερους, όπως λένε, από τους κατοίκους του νησιού: ανθρώπους λογικούς, που χαιρετίζουν την επένδυση, καθώς γνωρίζουν αφενός την αδικία προς το πρόσωπό του όλα αυτά τα χρόνια και αφετέρου θέλουν να δουν ένα ακόμη όμορφο σπίτι στο νησί, από ιδιοκτήτες που φημίζονται για την αισθητική και τη γενναιοδωρία τους.

    Διαβάστε επίσης

    Δημήτρης Προκοπίου στο mononews για τη διαμάχη με τον Γ. Κούστα: «Δεν χρειάζεται να παρανομήσεις για να φτάσεις κάπου

    Επιστολή του Γιάννη Κούστα στο Mononews: Τι απαντά για το σπίτι των 800 τ.μ. στις Σπέτσες και τον Δημήτρη Προκοπίου

    Η Ναυμαχία της Αρμάτας ξαναζωντανεύει. Εφοπλιστική μάχη για 800 τμ στις Σπέτσες

    Στη διαμάχη Κούστα – Προκοπίου στο νησί των Σπετσών εμπλέκονται και άλλοι εφοπλιστές



    ΣΧΟΛΙΑ