• Real Estate

    Φοιτητικές κατοικίες: Διαθεσιμότητα φέτος αλλά νοίκια αυξημένα – Πίνακες για όλη την Ελλάδα, τι χρειάζεται να προσέξουν οι γονείς


    Τα προηγούμενα δυο χρόνια η εξασφάλιση ποιοτικού ακινήτου για τη στέγαση φοιτητή, ειδικά στις πόλεις που αναπτύχθηκε η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης, συμπεριλαμβανομένων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσε μια επίπονη διαδικασία, αφού πολλοί ιδιοκτήτες επένδυσαν στη ανακαίνιση του ακινήτου τους (συνήθως 30 με 60 τ.μ.) προκειμένου να το διαθέτουν μέσω των πλατφορμών, τύπου Airbnb.

    Φέτος, φαίνεται να υπάρχει διαθεσιμότητα, λόγω της επιστροφής πολλών ακινήτων στη μακροχρόνια από τη βραχυχρόνια μίσθωση, με τις ζητούμενες τιμές όμως να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι.

    Όπως επισημαίνει ο Θέμης Μπάκας πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, «η πανδημία η οποία είχε ως αποτέλεσμα την τραγική μείωση του τουρισμού συντέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων από τη βραχυχρόνια στη παραδοσιακή – μακροχρόνια μίσθωση. Φέτος οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν ευκολότερα (υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε σχέση με το 2019) κατοικίες πλήρως ανακαινισμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένες, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τιμές είναι αυξημένες. Π.χ. στην ανώτατη ζητούμενη τιμή ενοικίασης στην Αθήνα καταγράφεται αύξηση από 6,25% έως και 39,28%».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση την κίνηση που παρατηρείται στα γραφεία του κτηματομεσιτικού δικτύου, η χρονιά φέτος γενικότερα δείχνει διαφορετική. Πιθανότατα αρκετοί γονείς δεν θα «τρέξουν» να κλείσουν σπίτι αμέσως. Θα περιμένουν την εξέλιξη της πανδημίας ώστε να γλυτώσουν κάποια έξοδα τους πρώτους μήνες ειδικά αν τα μαθήματα γίνουν διαδικτυακά.

    «Η εκτίμησή μας είναι» σημειώνει ο κ. Μπάκας, «ότι οι ζητούμενες τιμές ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου, όταν λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, οι ζητούμενες τιμές θα ρυθμιστούν και θα παρουσιάσουν μειώσεις αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να μισθώσουν τα ακίνητά τους σε φοιτητές και δεν συνεχίσουν να κρατούν στάση αναμονής για την επιστροφή τους στη βραχυχρόνια μίσθωση. Παράλληλα, οι ζητούμενες τιμές σίγουρα διαμορφώνονται διαφορετικά μετά το σύνηθες παζάρι των γονιών, ειδικά αν ο ιδιοκτήτης νιώσει ότι θα εισπράττει το μηνιαίο μίσθωμα χωρίς προβλήματα».

    Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estate

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης της ανώτατης τιμής μίσθωσης, αποτελεί η Πλατεία Βικτωρίας. Το 2019 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης γκαρσονιέρας ήταν από 170 ευρώ έως 260 ευρώ/μήνα και σήμερα για ένα ανακαινισμένο ακίνητο κυμαίνεται από 280 ευρώ έως 350 ευρώ/μήνα.

    Στη περιοχή Νεάπολη – Μουσείο επίσης οι τιμές είναι αυξημένες. Για τις γκαρσονιέρες και κυμαίνονται από 300 ευρώ έως 450 ευρώ, ενώ οι τιμές μίσθωσης για δυάρια κυμαίνονται από 450 ευρώ έως 520 ευρώ/μήνα, σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 420 ευρώ έως 470 ευρώ/μήνα.

    Στα Εξάρχεια οι τιμές μίσθωσης για δυάρι κυμαίνονται από 350 έως 470 ευρώ/μήνα, ενώ πέρυσι από 250 ευρώ έως 350 ευρώ/μήνα. Να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή τα ακίνητα (τα περισσότερα ήταν πλήρως ανακαινισμένα) που ήταν καταχωρημένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε Εξάρχεια – Νεάπολη – Μουσείο ήταν 779 μόνο στην πλατφόρμα Airbnb. Πολλά από αυτά έχουν επιστρέψει στη μακροχρόνια μίσθωση.

    Η Καλλιθέα επιλέγεται από φοιτητές του Παντείου και οι τιμές εμφανίζονται αυξημένες ωστόσο υπάρχει η επιλογή της αναζήτησης κατοικίας στον Υμηττό, τη Δάφνη, τον Βύρωνα και την Ηλιούπολη. Η Ηλιούπολη και η Δάφνη διαθέτουν στάση μετρό όπου εύκολα μπορεί κανείς να μετακινηθεί σε όλη την Αθήνα, ενώ πρόκειται για περιοχές που κατοικούν κυρίως οικογένειες.

    Αρκετοί φοιτητές που έχουν περάσει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, επιλέγουν το Περιστέρι, μια περιοχή όμορη με το Αιγάλεω που διαθέτει μετρό, ενώ το Κερατσίνι, τον Κορυδαλλό, το Μοσχάτο και τη Νίκαια επιλέγουν οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά όπου μπορούν να βρουν κατοικίες με 2 υπνοδωμάτια με στόχο την συγκατοίκηση.

    Αυξητικές τάσεις στις τιμές καταγράφονται στο σύνολο της χώρας και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως η Ξάνθη, Ιωάννινα, Πύργος, Σητεία, Ιεράπετρα, Σπάρτη, Καρδίτσα, Καβάλα και Φλώρινα, όπου οι τιμές παραμένουν σταθερές ή και καταγράφουν μικρή πτώση στην ανώτατη ζητούμενη τιμή. Αυξημένες είναι οι τιμές στη Καλαμάτα, την Κέρκυρα, τη Μυτιλήνη τη Χίο και τη Σάμο.

    Τι χρειάζεται να προσέξουν οι γονείς

    Συνηθισμένο λάθος των γονέων είναι να ψάχνουν σπίτι έξω από την πόρτα του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, συνήθως τα σπίτια αυτά είναι υπερτιμημένα, ενώ λίγες στάσεις πιο κάτω υπάρχουν κατάλληλα σπίτια.

    Η αναζήτηση καλό είναι να γίνεται οργανωμένα και να μην καταλήγει κάποιος στο πρώτο σπίτι που θα δει. 

    Η υπογραφή συμβολαίου με τον ιδιοκτήτη ή τον πληρεξούσιό του είναι αναγκαία και δεν πρέπει να αρκείται κάποιος σε προφορικές συμφωνίες.

    Δεν πρέπει να προκαταβάλει κανείς ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών. Εάν απευθυνθούμε σε μεσιτικό γραφείο προσέχουμε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι’ αυτό ρωτάμε ποια είναι η αμοιβή του στην αρχή της συνεργασίας μας και την καταβάλουμε μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι που μας πρότεινε. Επομένως πληρώνουμε αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη.

    Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

    Αν ο συμβατικός χρόνος μίσθωσης έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά  75% του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους 12 μήνες.

    Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

    Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

    Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή που πηγάζει από το νόμο αλλά έχει επικρατήσει ως μισθωτική συνήθεια.

    ΠΙΝΑΚΕΣ



    ΣΧΟΛΙΑ