• Real Estate

    Evergrande: Πωλητήριο σε έπαυλη $70 εκατ. που συνδέεται με τον ιδρυτή του πτωχευμένου κολοσσού

    • NewsRoom


    Αγοραστές αναζητούνται για μια ακόμη εντυπωσιακή έπαυλη στο Χόνγκ Κόνγκ, εκτιμώμενης αξίας στα 70 εκατομμύρια δολάρια, η οποία φαίνεται ότι ανήκε στον δισεκατομμυριούχο πρόεδρο του πτωχευμένου κινεζικού Ομίλου Evergrande, Hui Ka Yan.

    Υπενθυμίζεται ότι η Evergrande, η πιο υπερχρεωμένη κατασκευαστική εταιρεία στον κόσμο, η οποία τελικά χρεοκόπησε στα τέλη του 2021, αναγκάστηκε να τεθεί υπό εκκαθάριση τον Ιανουάριο φέτος, καθώς δεν παρουσίασε πειστικό σχέδιο αναδιάρθρωσης εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

    Ωστόσο, τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του προέδρου Hui, δεν συμπεριλήφθηκαν στη διαδικασία εκκαθάρισης.

    Το αρχοντικό, με εκπληκτική θέα στους ουρανοξύστες της πόλης, είναι μια τριώροφη μονοκατοικία εξοπλισμένη με ιδιωτικό κήπο και εσωτερικό ασανσέρ, σε σχεδόν 500 τετραγωνικά μέτρα έκτασης.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία κτηματολογίου, δεσμεύτηκε από την Orix Asia Capital τον Νοέμβριο του 2021 για ποσά που δεν έχουν γίνει γνωστά.

    Η καταληκτική ημερομηνία για την προώθηση προσφορών που αφορούν την έπαυλη, είναι η 22η Απριλίου.

    Πηγή: bnnbreaking.com
    Πηγή: bnnbreaking.com

    Σύμφωνα με το Reuters, στον Hui ανήκαν τρεις επαύλεις στην ίδια οικιστική ανάπτυξη στο Peak στο Χονγκ Κονγκ.

    Η μια από αυτές, κυκλοφόρησε στην αγορά πριν από έναν χρόνο, ενώ μια άλλη, κατασχέθηκε από πιστωτή του Hui στα τέλη του περασμένου έτους.

    Η έπαυλη των 465 τ.μ. στο 10B Black’s Link, ήταν  ένα από τα τρία ακίνητα που συνδέονται με τον Hui Ka Yan, σε ένα συγκρότημα έξι κατοικιών του 2009.

    Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, τα ακίνητα αποτελούσαν τις κύριες κατοικίες του Hui, όταν βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ.

    Black’s Link
    Η περιοχή Black’s Link, όπου βρίσκονται τα ακίνητα (Πηγή: scmp.com)

    Το τέλος της «χρυσής εποχής» των ακινήτων

    Με θέα το λιμάνι Victoria, ο Hui επέκτεινε μια αυτοκρατορία, που θα τον έκανε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και θα τροφοδοτούσε μια «έκρηξη» κατασκευής ακινήτων, «απειλώντας» τα θεμέλια της ευημερίας της Κίνας.

    Η Evergrande με έδρα το Shenzhen εισήχθη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ την ίδια χρονιά που αγόρασε το ακίνητο Black’s Link και πούλησε τα πρώτα ομόλογα σε δολάρια αμέσως μετά.

    Η περιοχή Black’s Link, όπου βρίσκονται τα ακίνητα
    Η περιοχή Black’s Link, όπου βρίσκονται τα ακίνητα

    Καθώς αυξάνονταν τα κέρδη της εταιρείας, αυξανόταν και η «όρεξη» των επενδυτών, δημιουργώντας έναν κύκλο κερδών.

    Την επόμενη δεκαετία οι μετοχές της εταιρείας αυξήθηκαν έως και 800% και η προσωπική περιουσία του Hui αυξήθηκε στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.

    Η πλειοψηφική του συμμετοχή στην Evergrande σήμαινε ότι επωφελήθηκε σημαντικά από μερίσματα — κερδίζοντας 8 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2011 και 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

    Αν και υπήρχε ανησυχία για το μέγεθος του χρέους της εταιρείας, ο Hui μπόρεσε να βασιστεί στην οικονομική υποστήριξη των μεγιστάνων φίλων του.

    Μεταξύ αυτών και ο Henry Cheng, πρόεδρος της New World Development.

    Η μεγάλη κατάρρευση

    Στη συνέχεια, το 2020, η τύχη του άρχισε να εξαντλείται.

    Η καταστολή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στην υπερβολική μόχλευση στον κλάδο των ακινήτων, κατέκρουσε την αγορά κατοικίας και προκάλεσε βουτιά στις μετοχές και τα ομόλογα της Evergrande.

    Καθώς ο πιο χρεωμένος προγραμματιστής στον κόσμο κατευθυνόταν προς μια χρεοκοπία, ο Hui έβαλε και τα τρία ακίνητα ως εγγύηση.

    Το House 10B κατασχέθηκε πέρυσι από την China Construction Bank και κυκλοφόρησε στην αγορά για 880 εκατομμύρια δολάρια ΧΚ (112 εκατομμύρια δολάρια).

    Hui Ka Yan
    Hui Ka Yan

    Οι προσπάθειες πέρσι να πουληθεί η κατοικία στο Black’s Link απέτυχαν αφού οι προσφορές δεν έφτασαν τον στόχο.

    Διαβάστε επίσης: 

    Οι έκπτωτοι βασιλιάδες του real estate – Από την κορυφή στην κατάρρευση

    Hui Ka Yan (Evergrande): O billionaire που «βούλιαξε» τον κολοσσό των ακινήτων

    Evergrande: Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ διατάσσει να τεθεί υπό εκκαθάριση ο γιγαντιαίος όμιλος ακινήτων της Κίνας



    ΣΧΟΛΙΑ