ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σε περίπου 16.000 υπολογίζει τους ενδιαφερόμενους για την αγορά κατοικίας στο Ελληνικό η Lamda Development, η οποία έχει υπολογίσει έσοδα άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση οικιστικών προϊόντων στην έκταση της ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου.
Οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται συνολικά από 110 χώρες, όπως είπε χθες ο Αλέξανδρος Μουλάς, εμπορικός διευθυντής των κατοικιών και των εμπορικών αναπτύξεων στις οικιστικές γειτονιές του Ελληνικού, από το βήμα του 18ου συνεδρίου για το real estate, RED Meeting Point.
Μιλώντας για το προφίλ των αγοραστών διαμερισμάτων, βιλών και μονοκατοικιών στο Ελληνικό, ο ίδιος εξήγησε ότι το 60% των αγοραστών είναι Έλληνες, ποσοστό 20% έως 25% προέρχεται από την ελληνική διασπορά, είναι δηλαδή Έλληνες που ζούν στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Μέση Ανατολή ή ενδιαφερόμενοι συνδεόμενοι με ελληνικά κεφάλαια, και οι υπόλοιποι είναι αλλοδαποί αγοραστές. Όσον αφορά τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα σπίτια στο Ελληνικό «ξεπούλησαν», διευκρίνισε πως σημαντικό ποσοστό κοντά στο 40% αγοράζει για επενδυτικούς λόγους, το 30% – 35% σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ακίνητο ως πρώτη κατοικία, το 20% ως «εξοχική» κατοικία, ενώ υπάρχουν και ορισμένοι αγοράστες στο πλαίσιο του προγράμματος της Golden Visa.
Θυμίζουμε πως τα ακριβότερα από τα οικιστικά projects του Ελληνικού διατέθηκαν στον 200 μέτρων πύργο στο παραλιακό μέτωπο, όπου οι τιμές πώλησης ξεκίνησαν από τις 9.000 ευρώ και έφτασαν τα 32.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα ρετιρέ.
Ο κ. Μουλάς τοποθετήθηκε ως προς την ανοδικά κινούμενη τάση των «επώνυμων» κατοικιών που προγραμματίζεται να λειτουργήσουν και εντός της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. «Επώνυμες» κατοικίες αναπτύσσονται εντός των δύο μεγάλων τουριστικών αναπτύξεων σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ των Olayan – Κωνσταντακόπουλου. Όπως είναι γνωστό, το ένα από τα δύο θέρετρα θα λειτουργήσει υπό την ομπρέλα της Mandarin Oriental, ασιατική αλυσίδα με την οποία ήδη συνεργάζεται η ΤΕΜΕΣ στο Costa Navarino, ενώ σύντομα αναμένονται ανακοινώσεις και για το δεύτερο ξενοδοχείο, σύμφωνα με τον ίδιο. «Επώνυμες» κατοικίες θα περιλαμβάνονται επίσης στο μεικτής χρήσης πύργο που αναπτύσσει η Lamda με την αμερικανική Brooklane κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.
Ο σχεδιασμός της Lamda προβλέπει ότι έως το 2027 θα παραδοθούν 1.500 κατοικίες, ενώ στόχος παραμένει η ανέγερση συνολικά 8.000 κατοικιών μέχρι το 2037. Τα έσοδα από τις προκαταβολές αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατομμύρια στο τέλος της πρώτης φάσης του έργου. Οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό έχουν ήδη φτάσει το 1 δισ. ευρώ, με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης.
Μισθοί 19 χρόνων για την αγορά σπιτιού στην Ελλάδα
Στις τιμές κατοικιών του 2021 μπορούν να ανταποκριθούν, μετά βίας, οι Έλληνες που θα επιχειρήσουν να αγοράσουν κατοικία, καθώς έκτοτε οι τιμές ανέβηκαν κατά 48%. Μάλιστα, το κέντρο της Αθήνας, τα νότια προάστια και η Θεσσαλονίκη είναι εκτός ορίου της «αντοχής» των αγοραστών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο 18ο συνέδριο του RED meeting point, ο Δημήτρης Ανδρίτσος, πρόεδρος της Cerved Property Services, οι Έλληνες δαπανούν το 35% και πλέον του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματός τους για έξοδα στέγασης, ποσοστό που εκτιμάται ότι είναι απότοκο και της δημογραφικής κρίσης. Με βάση τις προβλέψεις της Eurostat, ο πληθυσμός θα συνεχίσει να μειώνεται φτάνοντας τα 9 εκατομμύρια έως το 2050. Προβλέπεται, δε, ότι τότε το 34% του πληθυσμού θα έχει ηλικία άνω των 65 και ότι η μέση ηλικία θα έχει φτάσει στα 49 χρόνια. Βάσει των δημογραφικών τάσεων, λοιπόν, μειώνεται η ζήτηση για μεγάλες κατοικίες, ο πληθυσμός συγκεντρώνεται στα αστικά κέντρα όπου αυξάνεται η ανάγκη για υποδομές και ανεβαίνει η ζήτηση για στούντιο και μικρά διαμερίσματα, με τα μονομελή νοικοκυριά να έχουν προσεγγίσει το 1,5 εκατομμύριο.
Η μετατόπιση στην αγορά για επένδυση φαίνεται από το γεγονός πως οι 6 στους 10 αγοράζουν ακίνητο για να κατοικήσουν, όταν παλιότερα το ποσοστό αυτό προσέγγιζε το 90%. Όσο για το αν το ράλι των τιμών θα συνεχιστεί, σε έρευνα που διεξήγε πέρσι η Cerved, το 72% θεωρούσε ότι θα είχαμε αύξηση τιμών πώλησης και ενοικίασης 5%-10%, ενώ φέτος το 49% πιστεύει ότι θα έχουμε αύξηση και μάλιστα έως 5%, ρίχνοντας το ποσοστό όσων δε βλέπουν «ταβάνι» κάτω από το ήμισυ, για πρώτη φορά.
Βέβαια, οι τιμές δείχνουν ότι έχουν πάρει την ανιούσα χωρίς επιστροφή: στην Αττική αυξήθηκαν κατα 10,8% από το 2008, με τη μεγαλύτερη αύξηση να έχει σημειωθεί στο κέντρο της Αθήνας (23,6%) και στα νότια προάστια (23,4%), αλλά αρνητική είναι η διαφορά στη Θεσσαλονίκη (-2,1%), σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα. Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές των κατοικιών κυμαίνονται σε 2.000 – 3.500 ευρώ το τετραγωνικό, με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή ζήτηση για Airbnb, την ώρα που στις αγροτικές περιοχές, όπου τα σπίτια εγκαταλείπονται, να κοστίζουν από 300 έως 800 ευρώ/τ.μ..
Άπιαστο όνειρο η αγορά μίας μέσης κατοικίας
Κι αυτό ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν πέρσι κατά 7%. Το 2023, οι τιμές των κατοικιών ήταν ανεβασμένες κατά 14,4% και ο μέσος μισθός μόλις κατά 6,3%. Μία μέση κατοικία κοστίζει τώρα 299.000 ευρώ, με το 66% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα να εισπράττει το πολύ 957 ευρώ το μήνα. Να σημειωθεί εδώ ότι σχεδόν 4 στους 10 αδυνατούν να καταβάλουν το ενοίκιο τους.
Οι αριθμοί για την αγορά σπιτιού, σε κάθε περίπτωση δε βγαίνουν. Σύμφωνα με τα παραδείγματα που έδωσε ο κ. Ανδρίτσος, ένας εργαζόμενος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, θα μπορέσει να αγοράσει κατοικία αξίας 171.000 ευρώ (όταν η μέση κατοικία έχει σχεδόν διπλάσια αξία), λαμβάνοντας δάνειο 120.000 ευρώ και συμμετέχοντας με ίδια κεφάλαια 51.000, δηλαδή ολόκληρο το εισόδημα δυόμιση χρόνων. Κατοικία που αξίζει 300.000 ευρώ μπορεί να αγοράσει μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 35.00 ευρώ, χρηματοδότηση από τράπεζα 210.000 και ίδια συμμετοχή ύψους 90.000 ευρώ, με δεδομένο ότι το μέσο επιτόκιο είναι 3,75% για 30 χρόνια.
Η γενιά των ενοικιαστών επελαύνει, όπως επιβεβαίωσε κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο, ο Γιάννης Ξυλάς, διευθύνων σύμβουλος της Geoaxis. Αναπόφευκτα, αφού το 2020 απαιτούνταν 16 χρόνια μισθών για την αγορά 100 τ.μ. αξίας 200.000 ευρώ, ενώ φέτος χρειάζονται μισθοί 19 χρόνων για την αγορά κατοικίας 300.000 ευρώ, που είναι πια η μέση αξία. Όπως είπε, το 30% των Ελλήνων μένει στο ενοίκιο και στο 40% ανεβαίνει το ποσοστό αυτό στη γενιά των 40ρηδων. «Η γενιά των ενοικιαστών αποτελείται από Gen Z και millennials που θα δυσκολευτεί ή δε θα βρει ποτέ δικό του σπίτι. Στα αρνητικά στοιχεία είναι η ανισότητα πλούτου, αδυναμία κοινωνικής ανέλιξης, αστάθεια οικονομίας, αδύναμη κοινωνική συνεισφορά και κοινωνική αναστάτωση». Στα θετικά της επιλογής ενοικίασης αντί της αγοράς, πάντως, ο κ. Ξυλάς κατέταξε την ευελιξία, την εξάρτηση χαμηλής έντασης από δανεισμό, τις εναλλακτικές επιλογές στέγασης και την επένδυση σε άλλους τομείς.
Διαβάστε επίσης
Briq Properties: Θετική η ανταπόκριση των μετόχων στο scrip dividend – Επενδύσεις 30 εκατ.
Ακίνητα πολυτελείας: Το «κλειδί» για την ανάδειξη της Ελλάδας – Οι περιοχές με υψηλή ζήτηση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ντόναλντ Τραμπ: Καλεί Ινδία και Πακιστάν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες
- Βατικανό: Μαύρος καπνός μετά την πρώτη ψηφοφορία στο Κονκλάβιο για τον νέο Πάπα
- Πάουελ: Η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να «περιμένουμε και να δούμε»
- Χρυσός: Πέφτει πάνω από 1% και το δολάριο ανεβαίνει μετα τα σταθερά επιτόκια της FED
