• Real Estate

    Dimand: Οριστική συμφωνία για την αγορά της πρώην ζυθοποιίας Φιξ

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Chairman & CEO, Dimand

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Chairman & CEO, Dimand


    Το οριστικό συμβόλαιο για την αγορά του ακινήτου της πρώην ζυθοποιίας Φιξ υπέγραψε στα τέλη Αυγούστου η Dimand, με σκοπό τη μετατροπή του σε βιοκλιματικό συγκρότημα μεικτών χρήσεων.

    Συγκεκριμένα, στις 31 Αυγούστου υπογράφηκε το οριστικό συμβόλαιο για την αγορά και του υπόλοιπου ποσοστού, δηλαδή του 25% του συγκροτήματος Φιξ στη Θεσσαλονίκη, αφού το 75% είχε αποκτήσει η εταιρεία το 2022 έναντι 9,7 εκατομμυρίων ευρώ. Την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της ζυθοποιίας ΦΙΞ, συνολικής επιφάνειας 25.211 τ.μ., θα παρουσιάσει επίσημα ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand την Τετάρτη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Να σημειωθεί ότι η εισηγμένη έχει υπογράψει σύμβαση ανοιχτού αλληλόχρεου λογαριασμού με την Τράπεζα Πειραιώς 4,2 εκατ. ευρώ με σκοπό την χρηματοδότηση της επένδυσης, συγκεκριμένα την απόκτηση του 25% του ακινήτου που είχε απομείνει και πρώιμων κατασκευαστικών εργασιών. Υπενθυμίζεται ότι η Dimand προχωρά στην κατασκευή γραφειακού συγκροτήματος που εφάπτεται στις παλιές εγκαταστάσεις της ζυθοποιίας στη δυτική είσοδο της συμπρωτεύουσας, το οποίο κατασκευάζει η Τέρνα.

    Επίσης, στις 21 Σεπτεμβρίου, η εταιρεία εξόφλησε τίμημα 5,4 εκατομμυρίων, στο πλαίσιο της απόκτησης του βιομηχανικού συγκροτήματος της Softex στο Βοτανικό, επένδυση που χρηματοδοτήθηκε από σύμβαση πίστωσης με ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό με την Alpha Bank. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου είχε εξασφαλιστεί η απόκτηση του εργοστασίου

    της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας», στο οποίο, με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο, θα αναπτυχθεί σύγχρονο συγκρότημα μικτών χρήσεων, σύμφωνα με τα πρότυπα του πιστοποιητικού LEED για βιοκλιματικά κτίρια υψηλής ενεργειακής κλάσης.

    Σε ό,τι αφορά το δανεισμό της Dimand (το σύνολο του οποίου ανέρχεται σε 58 εκατομμύρια), στα μέσα Ιουλίου, η θυγατρική Καλλιγά Estate εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο ποσού έως 2 εκατομμυρίων με ομολογιούχο την Τράπεζα Optima Bank, ενώ είχε προηγηθεί η έκδοση ομολογιακού με ομολογιούχο Εθνική Ασφαλιστική. Το συγκεκριμένο δάνειο είναι ποσού 10 εκατομμυρίων, διάρκειας 3 ετών και σταθερού επιτοκίου 8% με σκοπό την κάλυψη αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης και του επενδυτικού προγράμματος της Dimand.

    Το χαρτοφυλάκιο της Dimand περιελάμβανε στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 21 επενδυτικά έργα σε διάφορα στάδια ολοκλήρωσης, σε αστικές περιοχές ανά την Ελλάδα, με χρήσεις γραφείων, logistics, οικιστικών και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, πολυτελών κατοικιών καθώς και μικτών χρήσεων. Η συνολική ακαθάριστη αξία ανάπτυξης κατά την ολοκλήρωσή τους εκτιμάται σε 1,15 δισ. ευρώ.

    Τα έσοδα της Dimand, που προέρχονται από την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης επένδυσης, δηλαδή τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στο project management, διαμορφώθηκαν σε 4,3 εκατομμύρια, τα EBITDA διπλασιάστηκαν σε 11,1 εκατ. από 5,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εταιρεία γύρισε σε κερδοφορία, γράφοντας κέρδη 8,1 εκατομμυρίων, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 ήταν ζημιογόνα. Τέλος, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανέρχονται σε 128,5 εκατομμύρια και τα ταμειακά διαθέσιμα σε 22,5 εκατομμύρια.



    ΣΧΟΛΙΑ