• Real Estate

    Arcon – Αστέριος Οικονομίδης: Στο σφυρί ακίνητο του παλιού φίλου του Τσοχατζόπουλου


    Αντιμέτωπο με το σφυρί του πλειστηριασμού έρχεται τον προσεχή Φεβρουάριο τμήμα της περιουσίας της Arcon Constructions του Αστέριου Οικονομίδη, κουμπάρου του Μιχάλη Ζήγρα και εργολάβου της κατοικίας του Άκη Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, μία δεκαετία μετά το κανόνι της τεχνικής του εταιρείας.

    Η άνοδος και η πτώση

    Στο σφυρί βγαίνει οικόπεδο στην Κέα, όπου τις καλές εποχές ο αρχιτέκτονας Αστέριος Οικονομίδης (Στέλιος για τους φίλους) σχεδίαζε συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών. Ήταν ένα από τα πολλά μεγάλα έργα που «έτρεχε» τη δεκαετία του 2000 η Arcon, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατασκευαστικές της εποχής, με δραστηριότητα στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στα τέλη της δεκαετίας του 2000 η εταιρεία στόχευε και σε γειτονικές αγορές των Βαλκανίων και της πρώην ΕΣΣΔ, με το ανεκτέλεστό της να φτάνει τα 350 εκατομμύρια ευρώ. Το 2007 είχε τζίρο 60 εκατομμυρίων και «κοιτούσε» προς τα 100 εκατομμύρια, πραγματοποιώντας επενδύσεις στο εξωτερικό, όπως στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Το χαρτοφυλάκιο της Arcon απαρτιζόταν από έργα όπως το εκθεσιακό κέντρο του Ελευθέριος Βενιζέλος, το Public Θεσσαλονίκης, τα καταστήματα Fokas και η αναπαλαίωση του Attica από την πλευρά της Πανεπιστημίου, καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας και της Πειραιώς, ενώ όσον αφορά την παρουσία της βορειοελλαδίτικης τεχνικής εταιρείας στο εξωτερικό, project της Arcon ήταν το Novotel Casino στη Ρουμανία.

    Το 2011, σχεδόν παράλληλα με την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου αναφορικά με τα εξοπλιστικά, η Arcon έψαχνε τη δεύτερη ευκαιρία της μέσω υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Δικαίου. Η αίτησή της απορρίφθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, αφού ασκήθηκε βέτο κι από ορισμένους προμηθευτές της. Η εταιρεία είχε ήδη έρθει αντιμέτωπη με οικονομικές δυσχέρειες, αφού τουλάχιστον από το 2009 τα ίδια κεφάλαιά της είχαν καταστεί αρνητικά, το 2010 ήταν ζημιογόνα κατά 8 εκατομμύρια, ενώ οι ορκωτοί λογιστές είχαν σημειώσει ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ανάκληση της υπουργικής απόφασης με την οποία συστάθηκε η εταιρεία.

    Η εμπλοκή στο σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου και η σύλληψη

    Καθοριστική για την επιχειρηματική πορεία του Αστέριου Οικονομίδη ήταν η ανακαίνιση του νεοκλασικού του πρώην υπουργού στου Μακρυγιάννη, το οποίο ανέλαβε η Arcon. Ο κουμπάρος του Μιχάλη Ζήγρα, ξαδέλφου του Άκη Τσοχαζόπουλου, αγόρασε, κατά δημοσιεύματα της εποχής, ακίνητο του πρώην υπουργού από offshore και το πούλησε ένα χρόνο αργότερα στην Αρετή Τσοχατζοπούλου.

    Ο ίδιος ο Οικονομίδης, πάντως, υποστήριξε ότι «ουδεμία σύμβαση αγοραπωλησιών δεν έχει συνάψει με καμία εξωχώρια εταιρία, ειδικότερα με τις εμπλεκόμενες στην υπόθεση εξωχώριες εταιρίες. H εταιρεία ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με εργασίες κατασκευής τριών ακινήτων, τις οποίες εξετέλεσε νόμιμα, απασχολώντας εργαζόμενους και υπεργολάβους».

    Στη δίκη ισχυρίστηκε ότι κατάλαβε μετά τις αποκαλύψεις πως ο Ζήγρας λειτουργούσε για λογαριασμό του Άκη Τσοχατζόπουλου, δηλώνοντας πως αν γνώριζε την παράνομη προέλευση των χρημάτων τότε δεν θα αναλάμβανε το έργο. Η ποινή για τον κατασκευαστή ήταν 12 χρόνια φυλάκισης με ανασταλτικό αποτέλεσμα, ενώ του επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 50.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσίαση κάθε 15 ημέρες.

    Τι βγαίνει στο σφυρί

    Ωστόσο, τόσο η ακμή όσο και η καταδίκη ανήκουν στο παρελθόν, με μόνον τον πλειστηριασμό της 23ης Φεβρουαρίου να θυμίζει την πτωτική πορεία του επιχειρηματία.

    Επισπεύδουσα της διαδικασίας είναι η DoValue και το ποσό για το οποίο κατασχέθηκε το ακίνητο στη Τζια φτάνει τα 100 χιλ. ευρώ. Χαμηλότερη κατά 1 ευρώ είναι η τιμή εκκίνησης για τo ακίνητο των 5,4 στρεμμάτων στην Ψιλή Άμμο. Το ακίνητο βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, σε μικρή απόσταση από την παραλία της Ψιλής Άμμου με θέα προς την θάλασσα.

    Πρόκειται για ευρύτερη περιοχή στην οποία δεν υπάρχει συνεκτικός οικισμός, όμως παρατηρούνται συγκροτήματα μεζονετών και μονοκατοικίες οι οποίες έχουν ανεγερθεί κατά την τελευταία 25ετία. Απέχει από την Ιουλίδα περί τα 10 χιλιόμετρα και από την Κορησσία, το λιμάνι της Τζιας, 18 χιλιόμετρα. Τα βάρη του είναι μεγαλύτερα, καθώς φέρει προσημείωση 500 χιλ. ευρώ υπέρ της Εθνικής, 737 χιλ. υπέρ της Intrakat, 71 χιλ. υπέρ της Σιδεκάτ και 50.000 και 100 χιλιάδων ευρώ υπέρ της Eurobank.

    Δεσπόζον στο οικόπεδο είναι ακίνητο άλλης εταιρείας, της Εύξαντις – της οποίας διαχειριστής εμφανίζεται ο Ντάνον Ρόβερ Γκυ – επιφάνειας 4.660 τ.μ.. Συγκεκριμένα σε μέρος του θα κατασκευαστεί πισίνα με πλήρης μηχανολογικές εγκαταστάσεις. Η δαπάνη για τη συντήρηση της πισινας και του περιβάλλοντος χώρου θα επιμερίζεται ισομερώς μεταξύ των κυρίων που θα τη χρησιμοποιούν.



    ΣΧΟΛΙΑ