Δελτία Τύπου

Προβλήματα στον εμβολιασμό, λόγω γραφειοκρατίας

  • NewsRoom


Η γραφειοκρατία  δημιουργεί προβλήματα στον εμβολιασμό του πληθυσμού, ταλαιπωρώντας  τους πολίτες και τους φαρμακοποιούς, σύμφωνα με τον ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο.

Τα προβλήματα αφορούν τόσο  τα εμβόλια της ιλαράς ενώ βρισκόμαστε στο στάδιο έξαρσης, αλλά και τα αντιγριπικά εμβόλια την ώρα που η περίοδος  του ο αντιγριπικού  εμβολιασμού  βρίσκεται  στην  κορύφωση της.

Οσον αφορά τα εμβόλια της ιλαράς , παρά το γεγονός  ότι έγινε έκτακτη εισαγωγή λόγω της έξαρσης που παρατηρείται, οι πολίτες αναγκάζονται να τα πληρώνουν από την τσέπη τους γιατί δεν αναγνωρίζονται από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ,επειδή έχουν διαφορετικό barcode από αυτόν που αναγνωρίζει το σύστημα, υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί.

Για τα αντιγριπικά εμβόλια το πρόβλημα παρουσιάζεται  γιατί  το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρεί  τα δυο τετραδύναμα εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά διαφορετικά , ενώ έχουν ακριβώς την ίδια σύνθεση.

Το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται ο πληθυσμός άμεσα σε περίπτωση έλλειψης του ενός εμβολίου και να μην  δυνατότητα αντικατάστασης του από το άλλο όμοιο.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει ενημερώσει τον ΕΟΦ για το θέμα ο οποίος  συνηγορεί σε αυτό, αλλά δυστυχώς η επίλυση  του κολλάει  στην γραφειοκρατία.

«Είμαστε βέβαιοι ότι με την δημοσιοποίηση του θέματος, θα αντιμετωπισθούν  τα προβλήματα αλλά εύλογα διερωτάται κάποιος αν αυτή είναι η ορθή πρακτική για την επίλυση των θεμάτων που άπτονται της προστασίας της Δημόσιας Υγείας», αναφέρει ο ΠΦΣ.


ΣΧΟΛΙΑ