Δελτία Τύπου

Β. Μαρινάκης: Έδωσε το παρών στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον Πειραιά

Μαρινάκης Μώραλης

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αποδίδει στον Βαγγέλη Μαρινάκη τιμητική πλακέτα


Με επισημότητα και με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», στην πλατεία Αλεξάνδρας.

Παράλληλα με την τελετή των αποκαλυπτηρίων του σπουδαίου, για τον Ποντιακό Ελληνισμό Μνημείου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης και ο Πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp. και Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, εγκαινίασαν την ανακατασκευασμένη πλατεία Αλεξάνδρας.

Βαγγέλης Μαρινάκης, επικεφαλής Capital Ship Management
Βαγγέλης Μαρινάκης, επικεφαλής Capital Ship Management

Το Μνημείο όπως και η ανακατασκευή της Πλατείας Αλεξάνδρας που το φιλοξενεί, είναι δωρεά του Πρόεδρου της Capital Maritime & Trading Corp. και Προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτου Δημοτικού Συμβούλου Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του, από το γένος των Υψηλαντών.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο κ. Μώραλης προσέφερε στον κ. Μαρινάκη τιμητική πλακέτα, ως αναγνώριση της προσφοράς του για το Μνημείο καθώς και για την ανακατασκευή της πλατείας Αλεξάνδρας.

Το εμβληματικό Μνημείο της Γενοκτονίας των 353.000 Ελλήνων του Πόντου «Πυρρίχιο Πέταγμα», είναι έργο του εικαστικού κ. Παναγιώτη Τανιμανίδη. Πρόκειται για ένα τρισυπόστατο σύγχρονο έργο, με πολλές αναγνώσεις, το οποίο διαπερνάται από 17 γλυπτικές συνθέσεις που περιγράφουν τον αγώνα των προσφύγων του Πόντου.

Μαρινάκης

Υπενθυμίζεται ότι η τελετή των αποκαλυπτηρίων εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής και η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου, κατέληξε η λιτανευτική πομπή της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, το Σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, όπου τελέστηκε Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Μαρινάκης

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του, τόνισε:

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την πόλη μας. Σήμερα ο Πειραιάς τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με τον τρόπο που αρμόζει στην ιστορία αυτής της πόλης, με την ανέγερση αυτού του επιβλητικού και άκρως συμβολικού μνημείου προς τιμήν των 353.000 Ελλήνων του Πόντου που θυσιάστηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και Δημοτικό Σύμβουλο Πειραιά κ. Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου τα έξοδα για τη δημιουργία του Μνημείου, καθώς οικογενειακά συνδέεται στενά με το ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για την ανακατασκευή της μεγάλης αυτής πλατείας, η οποία πλέον θα το φιλοξενεί».

Μαρινάκης
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του

Ο Δωρητής του Μνημείου, Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, τόνισε στην ομιλία του:

«Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα. Μια ιδιαίτερη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό, αλλά και για την πόλη μας, τον Πειραιά. Από σήμερα, ένα εμβληματικό μνημείο – φόρος τιμής στη μαρτυρική θυσία των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θα βρίσκεται στην καρδιά του Πειραιά και θα κοσμεί την πόλη μας. Είναι σημαντικό το μνημείο αυτό να γίνει στον Πειραιά, γιατί εδώ ήρθαν τα καραβάνια όσων ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Επιτρέψτε μου να πω ότι η σημερινή ημέρα είναι ξεχωριστή και για εμένα. Έχω την τιμή να έλκω την καταγωγή μου, από την πλευρά της μητέρας μου, Ειρήνης, από το γένος των Υψηλαντών.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής αυτού του μνημείου αποτελεί ταυτόχρονα την εκπλήρωση ενός προσωπικού μου, εσωτερικού χρέoυς, του χρέους μου απέναντι στην ιστορία των Ελλήνων του Πόντου, στην ιστορία των προγόνων μου, αλλά και απέναντι στις επόμενες γενιές αυτού του τόπου, στα νέα παιδιά τα οποία δεν πρέπει να λησμονούν».

Μαρινάκης Μώραλης
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης αποδίδει στον Βαγγέλη Μαρινάκη τιμητική πλακέτα

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν:

 • Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής, κ. Γιώργος Παρχαρίδης
 • Ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Χρήστος-Δημήτρης Τοπαλίδης.
 • Ο Γενικός Γραμματέας του παγκόσμιου Συμβουλίου του Ποντιακού Ελληνισμού, κ. Στέφανος Τανιμανίδης.
 • Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών κ. Αντώνης Παυλίδης.
 • Ο Καθηγητής Αισθητικής των Πανεπιστημίων Παρισιού και Σαγκάης κ. Δημοσθένης Δαβρέττας.
 • Ο Δημιουργός του έργου κ. Παναγιώτης Τανιμανίδης.
 • Παγκόσμιο μήνυμα Ειρήνης, έστειλε η χρυσή Ολυμπιονίκης κα Βούλα Πατουλίδου.

Συγκλονιστικά ήταν τα δρώμενα που πλαισίωσαν την εκδήλωση, με τη διαδικασία του Πυρρίχιου χορού από συγκρότημα πυρριχιστών καθώς και του συμβολισμού τιμής και μνήμης για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Μαρινάκης

Συγκίνηση προκάλεσε η κατάθεση χώματος από τον Πόντο και αγιάσματος από την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά Πόντου από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιο Βαρυθυμιάδη.

Στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, οι:

 • Εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
 • Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων, των Πολιτικών Κομμάτων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Βουλευτής Β΄ Πειραιώς κα Νίνα Κασιμάτη.
 • Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.
 • Ο δωρητής του Μνημείου κ. Βαγγέλης Μαρινάκης.
Μαρινάκης Κουρουμπλής
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής (κέντρο)

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι:

 • Οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες κ.κ. Πειραιώς και Φαλήρου κ. Σεραφείμ, Νικαίας κ. Αλέξιος και Βέροιας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
 • Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής.
 • Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής κα Ντόρα Μπακογιάννη.
 • Την αξιωματική αντιπολίτευση εκπροσώπησε ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής κ. Ιωάννης Τραγάκης.
 • Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ κ. Δημήτρης Καμμένος Βουλευτής Β΄ Πειραιά.
 • Οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Ειρήνη Νταϊφά και κ. Ανδρέας Βεντούρης.
 • Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης.
 • Η Πρόεδρος του «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» κα Νανά Λάτση.ΣΧΟΛΙΑ