• Δελτία Τύπου

    Πόσο πληρώνει η κυβέρνηση την S&P για να αναβαθμίσει την Ελλάδα

    • NewsRoom


    Την ετήσια ανανέωση της σύμβασης του οίκου αξιολόγησης S&P για την αμοιβή που θα λάβει για τις υπηρεσίες αξιολόγησης της χώρας, αλλά και επιπλέον αμοιβή αν συνδράμει σε έκδοση ομολόγων, ενέκρινε το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να «εξασφαλίσει» έναν πολύτιμο σύμμαχο για την έξοδο της χώρας στις αγορές.

    Το «δέλεαρ» είναι αυτή ακριβώς η πρόσθετη αμοιβή για τις εκδόσεις ομολόγων: όσο περισσότερα ομόλογα εκδώσει η Ελλάδα μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, τόσο θα μεγαλώνει και η αμοιβή που θα λάβει η S&P από το ελληνικό Δημόσιο, με το επιπλέον ποσό που θα λάβει ο οίκος αξιολόγησης να ανεβαίνει στα 5,248 εκατ. ευρώ, αν ολοκληρωθούν επιτυχώς εκδόσεις ύψους έως και 30 δισ. ευρώ.

    Αναλυτικότερα, με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη εγκρίθηκε η καταβολή από το Ελληνικό Δημόσιο ποσού 42.500 ευρώ πληρωτέου στον διεθνή οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s ως βασική αμοιβή για την ανανέωση παροχής υπηρεσιών αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας για το χρονικό διάστημα από 01-11-2017 έως 31-10-2018.

    Επιπλέον, ορίζεται ότι κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, για όλες τις νέες εκδόσεις ομολόγων θα καταβάλλεται σωρευτική αμοιβή επί της ονομαστικής αξίας των τίτλων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτός είναι ο νέος Εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωρίς επικουρική σύνταξη οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας. Κατέθεσαν ασφαλιστικά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι αλλάζει στο Taxis-Νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και νέα έντυπα δηλώσεων



    ΣΧΟΛΙΑ