• Portraits.gr

    Hermès Arceau L’Heure De La Lune: Ένα ρολόι για όσους έχουν «τρέλα» με τη Σελήνη


    Η απεικόνιση της φάσης της Σελήνης είναι ένα από εκείνα τα στοιχεία με τα οποία οι ωρολογοποιίες αρέσκονται να «παίζουν», ακολουθώντας διάφορες ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις. Μία από αυτές είναι το «διπλό ημισφαίριο», δηλαδή η παρουσίαση της φάσης της Σελήνης όπως φαίνεται από το βόρειο και από το νότιο ημισφαίριο της Γης.

    Αυτή είναι και η προσέγγιση που βλέπουμε στο Arceau L’Heure De La Lune που παρουσίασε η Hermès στην έκθεση SIHH 2019, όπου όμως έχουμε μία πρωτοτυπία: αντί για έναν περιστρεφόμενο δίσκο με δύο ανοίγματα, όπως συνηθίζεται, στο ρολόι αυτό έχουμε δύο στατικές Σελήνες, των οποίων η τρέχουσα φάση υποδεικνύεται από δύο περιστρεφόμενους δίσκους, που ο ένας δείχνει την ώρα και ο άλλος την ημερομηνία. Οι δύο δίσκοι ολοκληρώνουν μία περιστροφή κάθε 59 μέρες, αφού ο σεληνιακός μήνας διαρκεί 29,5 μέρες.

    Ο ιδιαίτερος αυτός μηχανισμός κατασκευάστηκε για λογαριασμό της Hermès από τον Jean-François Mojon, ιδρυτή της Chronode, και ένα επιπλέον ανατρεπτικό στοιχείο που διαθέτει το Arceau L’Heure De La Lune είναι ότι, κόντρα σε ότι έχουμε συνηθίσει, είναι το νότιο ημισφαίριο που βρίσκεται στο πάνω μέρος του ρολογιού και το βόρειο ημισφαίριο στο κάτω μέρος, και όχι το αντίστροφο.

    Ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι το διακριτικό σχέδιο του Πήγασου, του μυθικού φτερωτού αλόγου, στην επιφάνεια της πάνω σελήνης του ρολογιού, το οποίο είναι έργο του Dimitri Rybaltchenko, που κατάγεται από οικογένεια με ισχυρούς δεσμούς με την Hermès.

    Η Hermès δίνει την επιλογή για καντράν από μετεωρίτη και γκρίζα μίνι ρολόγια, ή καντράν από αβεντουρίνη και λευκά μίνι ρολόγια, αμφότερες οι επιλογές σε κάσα 43 χιλιοστών, και αμφότερες θα κυκλοφορήσουν σε 100 αριθμημένα κομμάτια έκαστη, με τιμή στα 25.500 δολάρια.

    Προφανώς, πρόκειται για ένα ρολόι που απευθύνεται στους φανατικούς της Σελήνης και των φάσεών της, και όχι σε αυτούς που θεωρούν τη φάση της Σελήνης μία δευτερεύουσα ένδειξη που συνηθίζεται στα ρολόγια και τα ημερολόγια. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δεν είναι ένα αξιοθαύμαστο ρολόι από άποψης σχεδιασμού, με εντυπωσιακές λεπτομέρειες που το κάνουν να ξεχωρίζει.



    ΣΧΟΛΙΑ