• Δημοσκοπήσεις

    Metron Analysis: Στις 16,4 ποσοστιαίες μονάδες αυξάνεται το προβάδισμα της ΝΔ – Τι λένε οι πολίτες για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων

    • NewsRoom
    ψηφοφόρος ρίχνει ψήφο σε κάλπη


    Προβάδισμα 16,4 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

    Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 36,1% (αυξημένο από το 34,8% που συγκέντρωνε τον περασμένο Δεκέμβριο) έναντι 19,7% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ (επίσης αυξημένο από το 19,2% του περασμένου Δεκεμβρίου). Η διαφορά των δύο κομμάτων στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας, τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν στις 15,6 ποσοστιαίες μονάδες.

    Το Κίνημα Αλλαγής ακολουθεί με ποσοστό 6,4% και το ΚΚΕ με ποσοστό 5,7%. Και τα δύο κόμματα καταγράφουν μικρή αύξηση σε σχέση με το ποσοστό τους τον περασμένο Δεκέμβριο. Αντίθετα αμετάβλητο στο 3,6% παραμένει το ποσοστό της Ελληνικής Λύσης ενώ πτώση καταγράφει το ποσοστό του ΜέΡΑ25, το οποίο από το 3,2% τον περασμένο Δεκέμβριο υποχωρεί πλέον στο 2,4%.

    Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο πιο δημοφιλής, συγκεντρώνοντας 60% θετικές γνώμες έναντι 39% αρνητικές. Ακολουθεί η αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, η οποία συγκεντρώνει 39% θετικές γνώμες έναντι 58% αρνητικές, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με 36% θετικές γνώμες έναντι 62% αρνητικές.

    Ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ συγκεντρώνει 34% θετικές γνώμες έναντι 57% αρνητικές, ενώ τις πιο αρνητικές γνώμες συγκεντρώνουν οι Γιάνης Βαρουφάκης και Κυριάκος Βελόπουλος (73% αρνητικές), με τον αρχηγό του ΜέΡΑ25 να έχει ελαφρώς περισσότερες θετικές γνώμες (25%) έναντι του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης (21%).

     

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σχεδόν ένας στους δύο (48%) θεωρούν πως η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, με το 6% να εμφανίζεται ουδέτερο και το 41% να θεωρεί πως κινείται προς τη λάθος. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ μόλις ένα 13% θεωρεί πως κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 80% θεωρεί πως κινείται προς την σωστή. Αντίθετα, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ένα 30% θεωρεί πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση9έναντι 57% που θεωρεί το αντίθετο. Έκπληξη αποτελεί το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ που θεωρεί πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, το οποίο ξεπερνά και αυτό των ψηφοφόρων της ΝΔ, φτάνοντας το 88% έναντι μόλις 8% που εκφράζουν αντίθετη γνώμη.

    Οι πολίτες θεωρούν ως σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας σήμερα την υγειονομική κρίση, σε ποσοστό 42%, ενώ ακολουθεί η οικονομία σε ποσοστό 32%, η ανεργία σε ποσοστό 8%, η εξωτερική πολιτική σε ποσοστό 6%, το πολιτικό σύστημα σε ποσοστό 5%, η παιδεία σε ποσοστό 2% και το προσφυγικό σε ποσοστό 1%.

    Αναφορικά με το έργο της κυβέρνησης, το 49% εμφανίζεται ικανοποιημένο, ενώ το 42% διαφωνεί, με 8% να εμφανίζει ουδέτερη στάση. Μάλιστα ένα 25% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ικανοποημένο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και ένα 73% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.

     

    Ακόμα πιο θετικά για την κυβέρνηση είναι τα αποτελέσματα για την αξιολόγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 52% εκφράζει θετική γνώμη και το 37% αρνητική.  Μάλιστα και εδώ παρατηρείται το φαινόμενο ο πρωθυπουργός να εμφανίζει περισσότερη αποδοχή μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ (92%) έναντι των ψηφοφόρων της ίδιας της ΝΔ (88%), ενώ σημαντική είναι και η αποδοχή του από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ της τάξης του 29%.

    Αντίθετα, αρνητική παραμένει η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σχετικά με τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίρας, με το 69% να έχει αρνητική γνώμη έναντι 20% που έχει θετική. Μάλιστα, μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει ένα 38% που εκφράζει αρνητική άποψη, ενώ ένα 9% δεν έχει ούτε θετική ούτε αρνητική γνώμη.

    Πάντως οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι σχετικά με την επιστροφή στην κανονικότητα μέσα στο 2021, καθώς το 55% θεωρεί πως θα επιστρέψουμε σε αυτή μετά το τέλος της χρονιάς. Αντίθετα το 14% θεωρεί πως θα επιστρέψουμε μέχρι τα μέσα του 2021 και το 29% μέχρι το τέλος του έτους.

    Σχετικά με τον εμβολιασμό, το 63% δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο, έναντι 26% που αναφέρει πως δεν σκοπεύει να το κάνει και ένα 10% που δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Μεταξύ των κομμάτων, οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ είναι αυτοί που είναι πιο αποφασισμένοι για να κάνουν το εμβόλιο, με το 88% να δηλώνει πως θα το κάνει και ένα 5% πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ με το 76% να δηλώνουν πως θα το κάνουν και ένα 15% πως δεν θα το κάνουν. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται θετικοί στον εμβολιασμό κατά ποσοστό 66%, ενώ ένας στους τέσσερις (26%) εμφανίζεται αντίθετος με το εμβόλιο.

    Ηλικιακά, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, παρατηρείται πως οι μεγαλύτεροι σε χρόνια εμφανίζονται πιο αποφασισμένοι για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού σε σχέση με τους μικρότερους. Έτσι στις ηλικίες άνω των 65 ετών το ποσοστό που δηλώνει πως θα κάνει το εμβόλιο φτάνει το 82% έναντι 11% που δηλώνει πως δεν θα το κάνει, ενώ στις ηλικίες μεταξύ 17 και 34 το ποσοστό των πολιτών που δηλώνουν πως θα κάνουν το εμβόλιο φτάνει το 54% έναντι 30% αυτών που δηλώνουν πως δεν θα το κάνουν.

    Στο άλλο μεγάλο θέμα της επικαιρότητας, αυτό της αστυνόμευσης των πανεπιστημίων, το 64% εμφανίζεται θετικό ως προς τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Αρνητική άποψη έχει το 31%. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το 92% έχει θετική άποψη, έναντι 6% που έχει αρνητική, ενώ εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν το σχέδιο για μεγαλύτερη αστυνόμευση των χώρων των πανεπιστημίων που φτάνει το 39%, έναντι 59% που εμφανίζεται αρνητικό. Υπέρ της αστυνόμευσης των πανεπιστημιακών χώρων τάσσεται και η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ, με ποσοστό 84% έναντι μόλις 13% που τάσσεται κατά.

    Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 19 και 25 Ιανουαρίου, με μέγεθος δείγματος 1.200 ατόμων.



    ΣΧΟΛΙΑ