• Πολιτισμός

    Βαρβάρα Λιακουνάκου στη Citronne: «Με απασχολεί το θέμα της αγάπης και του έρωτα»

    «Με απασχολεί το θέμα της αγάπης και του έρωτα», επισημαίνει η ζωγράφος Βαρβάρα Λιακουνάκου. Στη γκαλερί Citronne

    Η Βαρβάρα Λιακουνάκου μπροστά σε έργο με λαδοπαστέλ, φωτογραφημένη για τη Συλλογή Σωτήρη Φίλιου


    «Με απασχολεί το θέμα της αγάπης και του έρωτα», επισημαίνει η ζωγράφος Βαρβάρα Λιακουνάκου. Στη γκαλερί Citronne παρουσιάζει σειρά είκοσι έργων που επεξεργάζονται τον αιώνιο γρίφο.

    Μοναχικές φιγούρες

    Αντλεί έμπνευση από την ποίηση και τη φιλοσοφία του σπουδαίου μύστη ποιητή της Ανατολής Τζελαλαντίν Ρουμί (1207-1273) μετουσιώνοντας στον καμβά της τις κρυστάλλινες πνευματικές διαδρομές του για τον θείο έρωτα.

    Όπως διευκρινίζει η Βάρβαρα Λιακουνάκου, «εκθέτω έργα με ζευγάρια και μοναχικές φιγούρες που αναζητούν την ένωση μέσα από την εξερεύνηση του εαυτού τους».

    Σφιχταγκαλιασμένοι, όπως σημειώνει η επιμελήτρια Ελισάβετ Πλέσσα για τη ζωγραφική της Βαρβάρας Λιακουνάκου

    Διαφορετική πορεία

    Η πρωτότοκη κόρη του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου επέλεξε μία εντελώς διαφορετική επαγγελματική πορεία και έχει διαπρέψει.

    Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (1997-2001).

    Έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα, τη νότια Κρήτη και τη Νέα Υόρκη (2001-2014).

    Συνδιοργανώνει στην Κρήτη τo καλλιτεχνικό εργαστήρι και κέντρο φιλοξενίας Mudhouse Residency, στον Άγιο Ιωάννη της Κρήτης διδάσκοντας ζωγραφική.

    Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος και συνδιοργανώτρια του παρόμοιου, αθηναϊκού Athena Standards Residency.

    Άποψη της έκθεσης στη Citronne Gallery

    Ένωση φόρμας με περιεχόμενο

    Με την ενότητα αυτή των έργων από τη Βαρβάρα Λιακουνάκου, εγκαινιάζεται η συνεργασία της με την γκαλερί Citronne Gallery.

    Η έκθεση με τίτλο «Ένωση», περιλαμβάνει ενότητα με δέκα πέντε έργα σε καμβά και δέκα έργα σε χαρτί της περιόδου 2017-2021.

    Σε αυτές τις πολύ πυκνές συνθέσεις της Βαρβάρας Λιακουνάκου, η μορφή ταυτίζεται με το περιεχόμενο. Οι πλαστικές μορφές της συλλαμβάνονται οργανικά πάνω στο ταμπλό, ενυφαίνοντας παράλληλα το ύφος με τη θεματολόγια της.

    Λαδοπαστέλ σαν στιλό μελάνης

    Όπως θα παρατηρήσει η γνωστή επιμελήτρια Ελισάβετ Πλέσσα, «σε πολλούς καμβάδες των τελευταίων πέντε ετών γίνεται αποκλειστική χρήση του λαδοπαστέλ, το οποίο η Βαρβάρα Λιακουνάκου χειρίζεται όπως το στιλό μελάνης στα χαρτιά της».

    Δημιουργούνται έτσι «καταιγίδες γραμμών που συνδιαλέγονται με το λευκό του χαρτιού ενώ διαμορφώνουν τα εικονιζόμενα», συνεχίζει η επιμελήτρια της έκθεσης.

    «Στα έργα αυτά, αναζητήσεις της διαφάνειας, όλα ρυθμίζονται από τις ανταύγειες που διαπερνούν τα πλέγματα των γραμμών. Ακόμα και το μαύρο λειτουργεί διαφορετικά σε αυτές τις πρόσφατες συνθέσεις, δείχνοντας το φως και όχι το σκοτάδι. Τα περιγράμματα χάνουν τη σαφήνειά τους και τα χρώματα εγκαταλείπουν την έντασή τους για χάρη ενός αντιφεγγίσματος που προσδίδει μια αίσθηση ιερού στις παραστάσεις αυτές».

    Άποψη της έκθεσης «Ένωση» στην γκαλερί Citronne Gallery

    Γιατί τα πράγματα έλκονται και απωθούνται;

    Όπως έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν για την ιδιοφυή τεχνοτροπία της, η Βαρβάρα Λιακουνάκου επιμένει σχεδόν εμμονικά στο σφιχταγκάλιασμα της ένωσης των δύο μορφών, «που δεν αθροίζονται παρά ενσωματώνονται σε μία φόρμα, ενιαία και αξεχώριστη».

    Στο σμίξιμό τους εντοπίζεται ο αδιόρατος ερωτισμός και το επίμονο ερώτημα «γιατί τα πράγματα έλκονται και μαγνητίζονται, και γιατί απωθούνται», γιατί τα πράγματα είναι άυλη ενέργεια και μαζί πεπερασμένη ύλη.

    Ειδική έκδοση από περίφημο εκδοτικό οίκο της Ιταλίας συνοδεύει την έκθεση της Βαρβάρας Λιακουνάκου

    Πληροφορίες

    Στο πλαίσιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί η μονογραφική έκδοση «Ένωση» που σχεδιάστηκε και τυπώθηκε στο Τορίνο από τον εκδοτικό οίκο Umberto Allemandi.

    Βαρβάρα Λιακουνάκου  
    «Ένωση»
    Επιμέλεια: Ελισάβετ Πλέσσα

    CITRONNE GALLERY 

    Πατριάρχου Ιωακείμ 19 4ος όροφος 10675 Αθήνα

    Η έκθεση εγκαινιάστηκε την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022.

    Διάρκεια: 24 Φεβρουαρίου 2022 – 2 Απριλίου 2022.

    Διαβάστε επίσης Διπλή εικαστική απόλαυση στον Πόρο: Αρχαιολογικό μουσείο και γκαλερί Citronne



    ΣΧΟΛΙΑ