• Πολιτισμός

    Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά: Η κόρη του Σαάτσι ανοίγει γκαλερί

    Η Φοίβη Σαάτσι με τον σύζυγό της Άρθουρ Γιέιτς


    Στα χνάρια του πατέρα της! Με τις συμβουλές και τις ευλογίες του!

    Η Φοίβη Σαάτσι Γιέιτς, μοναχοκόρη του πολυεκατομμυριούχου και σπουδαίου συλλέκτη Τσάρλς Σαάτσι με την ομώνυμη και διάσημη γκαλερί στο Λονδίνο ακολουθεί τα βήματά του και ανοίγει την δική της αίθουσα τέχνης.

    Παντρεμένη εδώ και ένα χρόνο με τον Άρθουρ Γιέιτς, με τον οποίο εργάζονταν μαζί ως σύμβουλοι του πατέρα της, η 26χρονη Φοίβη ασχολήθηκε από μικρή με την τέχνη -άλλωστε μέσα στην τέχνη μεγάλωσε- και τώρα έφθασε η στιγμή να κάνει την δική της πρόταση σ΄έναν χώρο που τον γνωρίζει καλά. Για την ακρίβεια, βέβαια, με τον σύζυγό της, δεδομένου ότι το ζευγάρι βάζει μαζί τις ιδέες, ενώ και η γκαλερί έχει τα ονόματά τους: Σαάτσι – Γιέιτς.

    Η Φοίβη Σαάτσι με τον σύζυγό της Άρθουρ Γιέιτς

    Η γκαλερί ανοίγει στις 15 Οκτωβρίου, σε ένα χώρο 1.000 περίπου τετραγωνικών στην οδό Κορκ 6 του Μέιφερ στο Λονδίνο, με την έκθεση του Ελβετού καλλιτέχνη του, Πασκάλ Σέντερ. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν 16 έργα του σε τιμές που υπολογίζονται άνω των 50.000 λιρών. Το ζευγάρι σχεδιάζει την διοργάνωση εκθέσεων μεγάλης κλίμακας στο ισόγειο, ενώ παράλληλα θα χρησιμοποιήσει έναν δεύτερο χώρο για την παρουσίαση λιγότερο γνωστών ή πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών, καθώς και έργων σύγχρονης τέχνης blue-chip από ιδιωτικές συλλογές, που συνήθως δεν εμφανίζονται σε αίθουσες τέχνης του κεντρικού Λονδίνου.

    «Θέλαμε να διατηρήσουμε το αφήγημα του Σάατσι όσον αφορά στην παρουσίαση και την αγορά νέων καλλιτεχνών, αλλά η διαφορά είναι ότι θέλουμε να μείνουμε μαζί τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και να εργαστούμε για την σταδιοδρομία τους», όπως λέει η κόρη του. Ο Τσάρλς Σαάτσι, μάλιστα, έχει δώσει τις συμβουλές του στο ζευγάρι για την οργάνωση της γκαλερί τους, η οποία θα έχει κι έναν ιδιωτικό χώρο πωλήσεων για μια δευτερεύουσα αγορά πιο καθιερωμένης σύγχρονης τέχνης.

    Ο χώρος της γκαλερί στο Λονδίνο

    «Ο μπαμπάς μου, μου έχει διδάξει τα πάντα, από τη διοίκηση μιας εταιρείας, έως την εκπαίδευση για τον εντοπισμό νέων καλλιτεχνών. Αλλά θέλουμε να σταθούμε στα πόδια μας και να είμαστε κάτι νέο», λέει η Φοίβη Σαάτσι Γιέιτς, που προέρχεται από το γάμο του με την δεύτερη σύζυγό του. Αν και παραδέχεται ωστόσο, ότι υπάρχει «ένα χρήσιμο όνομα πάνω από την πόρτα»…

    Ο Σαάτσι, ο οποίος έκανε την περιουσία του στη διαφήμιση με την εταιρία Saatchi and Saatchi και έχει διαδραματίσει έναν καταλυτικό ρόλο στο χώρο της σύγχρονης τέχνης, αφού είναι αυτός που καθιέρωσε παγκοσμίως στη δεκαετία του ΄90 τους ΥΒΑ, δηλαδή τους Νέους Βρετανούς καλλιτέχνες, όπως ο Ντέμιαν Χιρστ και ο Τρέισι Έμιν.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ