• Πολιτισμός

    Το υπουργείο Πολιτισμού αγοράζει βραβευμένα βιβλία

    Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη


    Βιβλία αγοράζει το υπουργείο Πολιτισμού και θα τα διανείμει σε Τμήματα Νεοελληνικών Σπουδών Σχολών στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, σε βιβλιοθήκες, καθώς και σε καταστήματα κράτησης ενηλίκων και ανηλίκων.

    Πρόκειται για βιβλία που έχουν τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας στις χρονιές από το 2012 ως το  2016 (εκδόσεις 2011-2015) και αγοράζονται  στο πλαίσιο υλοποίησης για την πολιτική βιβλίου και την προώθηση της φιλαναγνωσίας, αλλά και συνεκτιμώντας, όπως αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία για τον κλάδο του βιβλίου. Η σχετική αγορά άλλωστε προβλέπεται από τον νόμο (3905/2010, Άρθρο 40, παρ.8).

    Μεταξύ αυτών τα «Μικρά Φυσικά» του Αριστοτέλη  (τόμος 14ος) σε  μετάφραση, εισαγωγή, επιμέλεια του Ηλία Γεωργούλα (εκδόσεις νήσος), «Υπό το φως του μυθιστορήματος» του Σταύρου Ζουμπουλάκη (εκδόσεις Πόλις),  «Ο ιπτάμενος δίσκος» του Ευγένιου Τριβιζά (Μεταίχμιο), Μαρσέλ Προυστ «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο» σε μετάφραση, επιμέλεια Παναγιώτη Πούλου (Εστία), «Εκατό χρόνια πέρασαν και ένα καράβι» του Μιχάλη Χρυσανθόπουλου (Άγρα).

    Μαρσέλ Προυστ «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο» του Παναγιώτη Πούλου

    Η κίνηση αυτή για την ενίσχυση του βιβλίου θα υλοποιηθεί με τη συνεργασία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, που θα καλύψει το κόστος για την αγορά τους, έως του ποσού των 60.000 ευρώ από το ποσόν χρηματοδότησης, που έχει ήδη λάβει από το υπουργείο Πολιτισμού για το 2020.

    «Ο ιπτάμενος δίσκος» του Ευγένιου Τριβιζά

    Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών όμως, που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του covid-19 τα χρήματα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν για την υποστήριξη και υλοποίηση δράσεων του ΕΙΠ στην Ελλάδα και τον διεθνή χώρο, καθώς οι σχετικές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν και το ποσό παρέμεινε ως σήμερα αδιάθετο.

    Να σημειωθεί, ότι τα βιβλία που βραβεύθηκαν με τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία το 2017 και το 2018 έχουν ήδη αγορασθεί από το ΥΠΠΟΑ και διανέμονται σταδιακά.

    Μικρά Φυσικά» του Αριστοτέλη» του Ηλία Γεωργούλα



    ΣΧΟΛΙΑ