• Πολιτισμός

    Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου θεσπίζει βραβείο για τον ελληνικό κινηματογράφο


    Βραβείο για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου θεσπίζει το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, που συμπληρώνει εφέτος σαράντα χρόνια δυναμικής παρουσίας στο χώρο του πολιτισμού.

    Το Βραβείο «Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου» θα απονέμεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε ελληνική ταινία, η οποία προάγει την κινηματογραφική τέχνη, προβάλλοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση σε επίπεδο σκηνοθεσίας και σεναρίου και αναδεικνύοντας τις συγγένειές της με τις άλλες τέχνες. Η αξιολόγηση θα γίνεται από ειδική τριμελή επιτροπή, η οποία για το  βραβείο του Ιδρύματος, έτους 2019 απαρτίζεται από τις κυρίες Μαρία Κατσουνάκη και  Εύα Στεφανή και από τον κ. Γιώργο Φρέντζο.

     Το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου υποστηρίζει δράσεις που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Ειδικότερα  μάλιστα, στον τομέα του κινηματογράφου, το Ίδρυμα ενισχύει οικονομικά την παραγωγή, ολοκλήρωση, συντήρηση και ψηφιοποίηση ταινιών πειραματικού κινηματογράφου, καθώς και τη δημιουργία ταινιών μικρού μήκους και τεκμηρίωσης.

    Η διάσωση του κινηματογραφικού έργου των Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και Ρόμπερτ Μπίβερς υπήρξε συγκεκριμένα, μία από τις σημαντικότερες περιπτώσεις. Όπως είναι γνωστό εξάλλου για το έργο των δύο δημιουργών πραγματοποιείται  ειδικό αφιέρωμα στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

     Το βραβείο «Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου» θα απονεμηθεί κατά την τελετή λήξης του Φεστιβάλ στις 10 Νοεμβρίου 2019 ενώ ειδική αναφορά για τη στη θέσπισή του θα γίνει από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη κατά την παρουσίαση του προγράμματος και των δράσεων του Φεστιβάλ.

    Οι προς αξιολόγηση ταινίες είναι:

    1. Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ, Παναγιώτης Πορτοκαλάκης
    2. ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ, Ζαχαρίας Μαυροειδής
    3. ΑΥΡΙΟ ΠΕΡΝΑΩ ΑΠΕΝΑΝΤΙ, Sepideh Farsi
    4. ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ 8Η ΜΑΡΤΙΟΥ, Λυμπέρης Διονυσόπουλος
    5. ΔΕ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟΣ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ, Γιώργος Γεωργόπουλος
    6. ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, Τάκης Παπαναστασίου
    7. ΕΞΟΡΙΑ, Βασίλης Μαζωμένος
    8. ZIZOTEK, Βαρδής Μαρινάκης
    9. ΤΟ ΘΟΛΑΜΙ, Βασίλης Νούλας
    10. ΜΟΛΥΒΙ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΚΥΤΑΛΗ, Κωνσταντίνος Κακογιάννης
    11. ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ, Κώστας Αθουσάκης
    12. ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΛΙΠΕΡΤΗ, Σταύρος Παμπαλλής
    13. Ο ΠΥΡΑΥΛΟΣ, Στέφανος Σιταράς
    14. ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΩΝ ΣΑΡΓΑΣΣΩΝ, Σύλλας Τζουμέρκας
    15. @9: ΣΤΑ ΕΝΝΙΑ, Άγγελος Σπάρταλης
    16. COMMON BIRDS, Silvia Maglioni, Graeme Thomson
    17. COSMIC CANDY, Ρηνιώ Δραγασάκη
    18. ENTWINED, Μίνως Νικολακάκης
    19. WINONA, Αλέξανδρος Βούλγαρης – The Boy



    ΣΧΟΛΙΑ