• Πολιτισμός

    Τατόι: Έτοιμα ήδη τα πρώτα έργα

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο χώρο συντήρησης μικροτεχνίας στο Τατόι


    Δεκατέσσερα έργα με συνολικό προϋπολογισμό  57.930.540 ευρώ εκτελούνται αυτή τη στιγμή στο Τατόι στο πλαίσιο του έργου αποκατάστασης του ιστορικού πυρήνα του πρώην βασιλικού κτήματος. Το 2025 άλλωστε, όπως δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού, θα πρέπει, σύμφωνα με τον προγραμματισμό αυτός ο ιστορικός πυρήνας να είναι σε θέση ώστε να προσφέρει έναν σημαντικό πόλο αναψυχής και ευεξίας στην Αττική αλλά και μουσειακές υποδομές που να αφηγούνται ένα μέρος της νεότερης ιστορίας της χώρας μας.

    ΄Ηδη ολοκληρώθηκε από την Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς η μετατροπή της «Οικίας Δασοφύλακα» σε Κέντρο Πληροφόρησης του κοινού, με φυσικά και ψηφιακά εκθέματα, εντός του κτηρίου, καθώς και μακέτα του κτήματος στον περιβάλλοντα χώρο. Και όπως λέει η κυρία Μενδώνη, που πραγματοποίησε αυτοψία στο Τατόι οι επισκέπτες μπορούν να ενημερώνονται για την ιστορία του κτήματος και τις διαφορετικές λειτουργίες που φιλοξένησε στο πέρασμα του χρόνου.

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο χώρο συντήρησης χαρτώου υλικού

    Νέες δημοπρατήσεις

    Ολοκληρώθηκε επίσης, η αποκατάσταση του κτιρίου των Μαγειρείων, στο οποίο πρόκειται να λειτουργήσει αναψυκτήριο και πωλητήριο, καθώς και η περιοδική έκθεση σχετικά με τις εργασίες. που εκτελούνται στο κτήμα.

    «Η μελέτη αποκατάστασης των κήπων του Ανακτόρου έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ενώ τις επόμενες μέρες πρόκειται να εισαχθεί στο Συμβούλιο και η μελέτη αποκατάστασης του Μαυσωλείου», όπως αναφέρει η υπουργός Πολιτισμού. «Τι επόμενες εβδομάδες δημοπρατούνται και τα έργα της κατασκευής των δικτύων υποδομής στο κτήμα. Τα έργα που έχει αναλάβει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξελίσσονται ομαλά με διασφαλισμένους πόρους και με απόλυτη συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει».

    Έργα που υλοποιούνται

    Από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεωτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, μετά την εγκατάσταση του αναδόχου, προχωρά η αποκατάσταση του κτηρίου του θερινού Ανακτόρου. Έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση των στοιχείων αμιάντου από το κτίριο και εκτελούνται εργασίες καθαιρέσεων των επιχρισμάτων και καθαρισμού των αρμών των τοιχοποιιών, στους εσωτερικούς χώρους του μνημείου.

    Σε εξέλιξη οι εργασίες στο ανάκτορο

    Επίσης έχει ήδη εγκατασταθεί ο ανάδοχος στο κτίριο του Παλαιού Βουστασίου (Στάβλου Γεωργίου Α’), το οποίο θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος των βασιλικών αμαξών. Οι εργασίες αποκατάστασής του βρίσκονται σε εξέλιξη και στο αμέσως προσεχές διάστημα δημοπρατείται και το έργο αποκατάστασης  του Νέου Βουστασίου.

    Ικανοποιητικά εξελίσσεται και  το έργο αναβάθμισης των Δικτύων Υποδομών Λειτουργικότητας. Σε εξέλιξη, επίσης, βρίσκεται η έγκριση οριστικών μελετών για μια σειρά άλλων κτηρίων του κτήματος (Ιπποστάσιο, Καταφύγιο, Κτίριο Φρουράς Τάφων, Δασονομείο, Γαλακτοκομείο, Κτήριο Εποχικών Εργατών).

    Οι αποκαταστάσεις           

    Από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών ΄Εργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων προχωρεί η αποκατάσταση εννέα κτιρίων: Της Οικίας Sturm, της Οικίας Φροντιστή και της Αποθήκη της, της Οικίας Αρχικηπουρού, του Κτιρίου Τηλεπικοινωνιών, του Συγκροτήματος Στάθμευσης 1 και 2, της Οικίας των Οδηγών 1 και 2, έπειτα από τη συμβασιοποίηση του έργου τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Η Οικία του Αρχικηπουρού και το Κέντρο Ενημέρωσης

    Μέχρι  σήμερα έχουν υλοποιηθεί εργασίες καθαρισμού και στερέωσης των τοιχοποιιών στα κτίρια του συγκροτήματος στάθμευσης, ενώ πρόδρομες εργασίες έχουν συντελεστεί και στα κτίρια της οικίας Φροντιστή και Τηλεπικοινωνιών. Εκπονήθηκε, επίσης, η μελέτη αποκατάστασης του Κτιρίου Προσωπικού.

    Ο χώρος του αναψυκτηρίου στο κτίριο Μαγειρείων
    Ο χώρος του πωλητηρίου στο κτίριο Μαγειρείων

    Μουσειακό πρόγραμμα

    Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σχεδιάζει και υλοποιεί το πρόγραμμα μουσειακής ανάδειξης επιλεγμένων ιστορικών κτηρίων. Το μουσειακό πρόγραμμα περιλαμβάνει την μετατροπή τριών κτιρίων σε μουσεία (Ανάκτορο, Παλαιό και Νέο Βουστάσιο) με προοπτική άλλων δύο (Οικία Sturm και Κτήριο Τηλεπικοινωνιών).

    Στα πέντε αυτά κτίρια θα εκτεθούν οι άμαξες (Παλαιό Βουστάσιο), τα αυτοκίνητα της τ. βασιλικής οικογένειας, καθώς και εκθέματα που σχετίζονται με την αγροκτηνοτροφική παραγωγή του κτήματος (Νέο Βουστάσιο), αλλά και έργα τέχνης, οικοσκευή και άλλα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στους χώρους του κτήματος (Βασιλική Έπαυλη, Οικία Sturm και Κτίριο Τηλεπικοινωνιών).

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά την αυτοψία στο Τατόι

    Το χαρτώο υλικό                                                

    Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων εκτελεί τέσσερα έργα, στο πλαίσιο εκτέλεσης εργασιών συντήρησης των αντικειμένων των Συλλογών του κτήματος. Τα δύο αφορούν στη συντήρηση του αρχειακού υλικού του Ανακτόρου και των λοιπών βοηθητικών κτιρίων και τα άλλα δύο στη συντήρηση και προετοιμασία προς έκθεση λοιπών αντικειμένων των συλλογών του κτήματος.

    Αναλυτικότερα, ψηφιοποιείται το αρχείο και το χαρτώο υλικό από τους χώρους του Κτήματος, ενώ προχωρεί η συντήρηση και αποκατάσταση των κινητών αντικειμένων της τ. βασιλικής οικογένειας, καθώς και η προετοιμασία των αντικειμένων που πρόκειται να εκτεθούν.

    Σφραγισμένες κούτες

     Από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, υλοποιούνται τα έργα Ψηφιοποίησης και Τεκμηρίωσης των Συλλογών του Κτήματος. Αποσυσκευάζονται αντικείμενα από σφραγισμένες κούτες που βρίσκονται στον αποθηκευτικό χώρο, φωτογραφίζονται και καταγράφονται.

    Στη συνέχεια τεκμηριώνονται και καταχωρούνται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κινητών Μνημείων (ΟΠΣ) του ΥΠΠΟΑ. Έως σήμερα έχουν καταγραφεί και τεκμηριωθεί περισσότερα από 22.000 αντικείμενα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 4000 αρχικές καταγραφές, οι οποίες ενσωματώνονται στο ΟΠΣ.

    Διαβάστε επίσης

    Κτήμα Τατοϊου: Υλοποιούνται 14 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 57,9 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ