• Πολιτισμός

    Κέντρο Κινηματογράφου: Τα χρήματα παραμένουν παρά την παραίτηση του ΔΣ

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη


    Απόλυτα διασφαλισμένο είναι το κονδύλι των 2,8 εκατ. ευρώ για το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κινηματογραφικής Κοινότητας, παρά την παραίτηση του ΔΣ του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, όπως δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

    Νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα οριστεί μάλιστα τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρει η ίδια, το οποίο θα μεριμνήσει για τις χρηματοδοτήσεις, παράλληλα βέβαια και για την τήρηση των συμβάσεων, που έχει ήδη υπογράψει το απελθόν ΔΣ του ΕΚΚ.

    Επίσης το υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται να προχωρήσει γρήγορα σε αλλαγή του ισχύοντος Κινηματογραφικού νόμου _ ήδη έχει αρχίσει η συζήτηση με τους κινηματογραφικούς φορείς_ ενώ προωθούνται ουσιαστικές και δραστικές λύσεις ως προς το ΕΚΚ και τον τρόπο λειτουργίας του, με στόχο τον μετασχηματισμό και τη θωράκισή του.

    Σχετικά με το Ειδικό Πρόγραμμα για την Ενίσχυση της Κινηματογραφικής Κοινότητας και τους λόγους παραίτησης του ΔΣ του ΕΚΚ εξάλλου, το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνει τα εξής:

    -Η πρώτη φάση έτρεξε από το ΕΚΚ, το οποίο ενήργησε, όσο γρήγορα του επέτρεπαν οι δομές του, ακολουθώντας τις υποδείξεις του νομικού του συμβούλου.

    Δηλαδή, του ίδιου νομικού, ο οποίος σήμερα εκφράζει επιφυλάξεις για τη λύση που προτάθηκε για τη διάσωση του ειδικού προγράμματος, αντιμετωπίζοντας την αξιολόγηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την λογική της λοταρίας και των πιθανοτήτων της στατιστικής.

    -Διατηρούνται επομένως σοβαρές επιφυλάξεις για την εγκυρότητα και την σκοπιμότητα των όσων αναφέρει στην από 21.9.2020 εισήγησή του, την οποία ζήτησε και έλαβε η υπουργός, αφενός, επειδή οι υπάρχουσες νομικές εισηγήσεις δεν συντάσσονται με τις απόψεις του, και αφετέρου, επειδή η νομική του αξιολόγηση περιορίστηκε σε δύο γραμμές πράγμα που δεν επιτρέπει να εξεταστεί η υπαγωγή, στην οποία προέβη.

    Αναφορά γίνεται επίσης στις γνωστές και χρόνιες παθογένειες του κινηματογραφικού χώρου γενικότερα και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ειδικότερα, άλλωστε, όπως υπενθυμίζεται από τον Φεβρουάριο του 2015 έως σήμερα έχει αλλάξει πέντε προέδρους, πέντε γενικούς διευθυντές και πολλαπλές συνθέσεις Διοικητικών Συμβουλίων.

    «Το ΥΠΠΟΑ θα λάβει όποια μέτρα χρειαστούν προκειμένου το ΕΚΚ να απαλλαγεί από βυζαντινισμούς, σκιές και προσωπικές ατζέντες, οι οποίες υπονομεύουν το κοινό καλό της κινηματογραφικής κοινότητας έναντι της ιδιοτέλειας, όποια μορφή και αν αυτή έχει», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ