• Πολιτισμός

    Τα αρχαία στη θέση τους: Αυτοψία Μενδώνη στον σταθμό Αγία Σοφία στη Θεσσαλονίκη

    Τα αρχαία στη θέση τους: Αυτοψία Μενδώνη στον σταθμό Αγία Σοφία στη Θεσσαλονίκη

    Αυτοψία στον σταθμό του μετρό Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης


    Τα αρχαία που είχαν αποσπαστεί για την κατασκευή του σταθμού του μετρό Αγία Σοφία στην Θεσσαλονίκη τοποθετούνται και πάλι στη θέση τους και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη του έργου μαζί με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλής και τον υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη.

    ]Συγκεκριμένα, έχουν επανατοποθετηθεί από την Αττικό Μετρό και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης ένα τμήμα της πλακόστρωτης πλατείας του 6ου μ.Χ. αιώνα, τμήμα του στυλοβάτη και ένας κίονας, ενώ ακολουθεί η τοποθέτηση ενός ακόμη κίονα. Στην συνέχεια θα γίνει η ολοκλήρωση της διευθέτησης του χώρου και ο εμπλουτισμός του με πληροφοριακό υλικό.

    Οι αρχαιότητες είχαν αποσπασθεί το 2017, αλλά οι μελέτες για την επανατοποθέτησή τους εκπονήθηκαν τελικά στο τρέχον έτος. Ήδη μάλιστα στο εργοτάξιο του σταθμού Αγίας Σοφίας είναι εμφανής η αλλαγή στην εικόνα του χώρου, έπειτα από την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων, οι οποίες προσθέτουν πλήθος στοιχείων για την ιστορία της Θεσσαλονίκης κατά τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

    Πρόκειται εξάλλου για μια απάντηση και για όσους θεωρούσαν ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν θα επιστρέψουν στη θέση τους. Να σημειωθεί εξάλλου ότι έχει δρομολογηθεί και η μελέτη ανάδειξης των μεσοβυζαντινών αρχαιοτήτων, που διατηρούνται βόρεια της εισόδου του σταθμού.

    Αυτοψία στον σταθμό του μετρό Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης

    Καρά την αυτοψία παρόντες ήταν επίσης ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης Μπετίνα Τσιγαρίδα, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Νίκος Ταχιάος και Νίκος Κουρέτας.

    Διαβάστε επίσης:

    Καραμανλής από ΔΕΘ: Στόχος το Μετρό Θεσσαλονίκης να παραδοθεί το 2023

    Μετρό Θεσσαλονίκης: Ξεκίνησε η επανατοποθέτηση αρχαιοτήτων στον σταθμό Αγία Σοφία

    Καραμανλής: Η Θεσσαλονίκη θα αποκτήσει το πιο σύγχρονο μετρό στην Ευρώπη



    ΣΧΟΛΙΑ