• Πολιτισμός

    Στήριξη του κινηματογράφου με επιπλέον 1,8 εκατ. ευρώ


    Για ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους

    Ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Πολιτισμού, με ένα πρόγραμμα που φθάνει το 1.800.000 ευρώ. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και έχει σκοπό, όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού, «να στηρίξει ουσιαστικά την ελληνική κινηματογραφία, τους δημιουργούς και τους συντελεστές του οπτικοακουστικού χώρου, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία και τις επιπτώσεις της».

    Μέσω αυτού, άλλωστε, «παρέχεται η ευκαιρία χρηματοδότησης σε κάθε στάδιο παραγωγής των ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, αλλά και η προώθησή τους στις κινηματογραφικές αίθουσες όλης της χώρας.

    Αναλυτικά, για την ανάπτυξη και υλοποίηση ταινιών μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ, το ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα προβλέπει:

    Άμεση πρόσκληση για την υποβολή σεναρίων για ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ. Από τα αιτήματα που θα υποβληθούν, θα χρηματοδοτηθούν 100 σενάρια (50 μικρού μήκους και 50 ντοκιμαντέρ), με 2.500 ευρώ το καθένα.

    Από αυτά τα σενάρια, θα επιλεγούν 50 (25 μικρού μήκους και 25 ντοκιμαντέρ), των οποίων η παραγωγή και προώθηση θα χρηματοδοτηθούν με 20.000 ευρώ για κάθε ταινία μικρού μήκους και με 30.000 ευρώ για κάθε ντοκιμαντέρ.

    Οι ταινίες και τα ντοκιμαντέρ μπορούν, εξάλλου, να είναι και για νέους ή και για παιδιά.

    Τη διαδικασία θα υλοποιήσει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με έκτακτη χρηματοδότηση, που θα λάβει από το ΥΠΠΟ, προς τούτο μάλιστα θα συσταθεί, από το υπουργείο πάντα, ειδική επιτροπή αξιολόγησης από άτομα εγνωσμένου κύρους.

    Η πλατφόρμα υποβολής αιτημάτων θα ανοίξει στη σελίδα του ΕΚΚ, gfc.gr, στις 22 Απριλίου 2020 και τα αιτήματα θα μπορούν να υποβάλλονται ως και τις 15 Ιουνίου.

    Στις 22 Απριλίου, εξάλλου, θα ανακοινωθεί και η επιτροπή αξιολόγησης.

    Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος γίνεται επιπλέον των τακτικών προγραμμάτων χρηματοδότησης του ΕΚΚ. Θα λειτουργήσει, παράλληλα, και συμπληρωματικά ως προς αυτά. Η συμμετοχή στα άλλα προγράμματα του ΕΚΚ δεν αποκλείει τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

    Όσον αφορά στην προώθηση των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους το ΥΠΠΟ ανακοινώνει ειδικό πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

    Συγκεκριμένα:

    Στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετέχουν χειμερινοί κινηματογράφοι σε όλη την Ελλάδα, που διαθέτουν έως και τρεις αίθουσες.

    Έτσι, στην σεζόν 2020-2021, οι συμμετέχοντες κινηματογράφοι, πριν από την κυρίως προβολή μεγάλου μήκους ταινίας, θα προβάλλουν και μία επιλεγμένη ελληνική ταινία μικρού μήκους, από τον κατάλογο που θα καταρτίσει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

    Κάθε συμμετέχων κινηματογράφος θα λάβει 1.500 ευρώ ανά αίθουσα προβολής. Η διαδικασία θα υλοποιηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με έκτακτη χρηματοδότηση που θα λάβει από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.



    ΣΧΟΛΙΑ