• Πολιτισμός

    Πέγκυ Ζουμπουλάκη: Σπουδαία δωρεά αρχαίων στο ελληνικό Δημόσιο

    Διπλό αγγείο Μυκηναϊκής εποχής

    Διπλό αγγείο Μυκηναϊκής εποχής


    Πήλινα, χάλκινα και μαρμάρινα αγγεία, χάλκινα και πήλινα ειδώλια, είδη καλλωπισμού, χάλκινα όπλα, ιατρικά εργαλεία, γυάλινα μικροαντικείμενα, τμήματα από πήλινες σαρκοφάγους νομίσματα και μήτρες νομισμάτων, εικόνες, εγκόλπια. Ένα πλούτος αρχαίων και βυζαντινών αντικειμένων, 6.099 τον αριθμό, που βρίσκονταν νόμιμα στην κατοχή της δωρήθηκαν από την γκαλερίστα Πέγκυ Ζουμπουλάκη, εμβληματική μορφή στο χώρο της τέχνηςστο ελληνικό Δημόσιο.

    Κορινθιακός αρύβαλλος αρχαϊκών χρόνων
    Κορινθιακός αρύβαλλος αρχαϊκών χρόνων

    Ήδη μάλιστα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της αποδοχής της δωρεάς, προκειμένου αυτά να ενταχθούν στις συλλογές των δημοσίων μουσείων.

    Τα αντικείμενα χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους και αντιπροσωπεύουν ποικίλες κατηγορίες. Προέρχονται από το απόθεμα του παλαιού αρχαιοπωλείου του Θεόδωρου Ζουμπουλάκη, το οποίο μετά το θάνατό του, το 1963, και μέχρι το 1982, ανέλαβε ο γιός του Αναστάσιος Ζουμπουλάκης.

    Ειδώλιο ίππου Γεωμετρικής εποχής
    Ειδώλιο ίππου Γεωμετρικής εποχής

    Το 1982 τα αντικείμενα μεταβιβάστηκαν στην Πέγκυ Ζουμπουλάκη μέσω πώλησης για να ακολουθήσει με διαδοχικές αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, το 1988, 1989 και 1991 η κατοχή των αντικειμένων στην Πέγκυ Ζουμπουλάκη και η δυνατότητα εκποίησής τους.

     

    Ειδώλια μυκηναϊκών χρόνων

    Παράλληλα, αποφασίστηκε η αγορά από το Δημόσιο των πλέον σημαντικότερων από κάθε περίοδο που ανέρχονταν στα 1111 αντικείμενα. Ωστόσο δεν προχώρησε η αγορά τους από το Δημόσιο και τα αντικείμενα αυτά παρέμειναν στην κατοχή της δωρήτριας μαζί με τα υπόλοιπα, καθώς η ίδια παρά τη σχετική άδεια που κατείχε για την εκποίησή τους, προτίμησε να μην τα πουλήσει.

    Το σύνολο των κινητών μνημείων που δωρίζονται θα κατανεμηθεί στα μουσεία της χώρας, αφού ληφθεί υπόψη η αρχαιολογική τεκμηρίωση των αντικειμένων και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τα μουσεία για τον εμπλουτισμό των συλλογών τους.

    Χάλκινος λύχνος ελληνιστικών-ρωμαϊκών χρόνων
    Χάλκινος λύχνος ελληνιστικών-ρωμαϊκών χρόνων

    Τις ευχαριστίες της εκφράζει σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προς την Πέγκυ Ζουμπουλάκη για την απόφασή της να δωρίσει στο Δημόσιο, χωρίς καμία απαίτηση αμοιβής, αυτό το πολύ σημαντικό, σε αριθμό και σπουδαιότητα, σύνολο κινητών μνημείων, αλλά και στην αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών για την άριστη συνεργασία με τη δωρήτρια, σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας.

    Πήλινο ειδώλιο μυκηναϊκών χρόνων
    Πήλινο ειδώλιο μυκηναϊκών χρόνων

    Όπως διαβεβαιώνεται εξάλλου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, προκειμένου να αξιοποιήσουν τα μνημεία αυτά, προβάλλοντάς τα στο ευρύ κοινό και καθιστώντας τα προσιτά στην επιστημονική κοινότητα.

    Μελανόμορφη λήκυθος Κλασικής εποχής

    Διαβάστε επίσης:

    Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο και το βιβλίο

    Μενδώνη: Δρομολογούνται οι μελέτες για την πλατεία Διοικητηρίου στη Θεσσαλονίκη

    Μενδώνη στο Συμβούλιο ΥΠΠΟ της ΕΕ: Αναγκαία η επίλυση νομικών ζητημάτων που εγείρει η Τεχνητή Νοημοσύνη με την εφαρμογή πανευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου



    ΣΧΟΛΙΑ