• Πολιτισμός

    Ράνια Παπαδοπούλου: Η δημοσιογράφος τόλμησε την Περιπέτεια

    Το περιοδικό της Ράνιας Παπαδοπούλου, το πρώτο πολιτιστικό περιοδικό για παιδιά

    Το περιοδικό της Ράνιας Παπαδοπούλου, το πρώτο πολιτιστικό περιοδικό για παιδιά


    Η δημοσιογράφος Ράνια Παπαδοπούλου πραγματοποίησε με μικρή στήριξη το μέγιστο αποτέλεσμα. Το περιοδικό Περιπέτεια, το μοναδικό αυτή τη στιγμή που απευθύνεται τόσο σε μικρούς αναγνώστες όσο και σε γονείς.

    Όσο και αν η Ράνια Παπαδοπούλου το χαρακτηρίζει ως «το πρώτο πολιτιστικό περιοδικό που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας έξι με δέκα τεσσάρων ετών, με την ωριμότητα που του αρμόζει».

    Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

    Το παρθενικό τεύχος της περιλαμβάνει ένα μεγάλο τμήμα για το βιβλίο, εκεί αφιερώνεται ο κύριος όγκος του. Ξεκινάει με ασυνήθιστη συνέντευξη με τον Τίτο Πατρίκιο, που εξηγεί με απλή (αλλά ποιητική) γλώσσα πώς από μικρός αγάπησε την ποίηση. Το πρώτο του ποιημα το έγραψε επτά χρονών ως αντίδραση στην αυστηρρή πειθαρχία στο Ζηρίνειο Ίδρυμα της Βούλας ως σατιρική αντίδραση στον επίσημο ύμνο του («τι άσχημα περνούμε και τι κακά που ζούμε μες στον Ζηρίνειο πόλο, παλάτι αφωτοβόλο»…) Προτείνει στους μικρούς αναγνώστες λόγους για να τη δοκιμάσουν.

    Με ιδιαίτερες φωνές

    Η Ράνια Παπαδοπούλου φιλοξενεί επίσης συνέντευξη της γνωστής συγγραφέως Αγγελικής Δάρλαση. Το βραβευμένο βιβλίο της Το αγόρι στο θεωρείο (εκδ. Μεταίχμιο 2017) ανέβηκε πέρυσι στο Εθνικό Θέατρο με αφορμή τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

    Στην απέναντι σελίδα φιλοξενείται αφιέρωμα στην μεγάλη κυρία της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας Αγγελική Βαρελλά (Φιλενάδα, φουντουκιά μου, Το χελιδόνι της 25ης Μαρτίου 1821, Με το χαμόγελο στα χείλη). Υπογράφει ο συνεργάτης της Βαγγέλης Ηλιόπουλος.

    Ύστερα, η Ράνια Παπαδοπούλου ανατρέχει σε βιβλία που έχουν τιμηθεί με Κρατικό Βραβείο και σε εκείνα που έχουν βραβευτεί από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ. Αφιερώνει ξεχωριστές στήλες σε διάφορες νέες εκδόσεις και παρουσίαση του δεκαπεντάχρονου Ορφέα Παπακωνσταντίνου του οποίου η πρώτη ποιτική συλλογή κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εύμαρος όταν εκεινος είχε κλείσει τα εννιά.

    Το περιοδικό επεκτείνεται βέβαια σε όλες τις τέχνες. Θέατρο, Μουσική, Εικαστικά, Αρχιτεκτονική, Ταινίες, Μουσεία.

    Δίνει σημασία στον Αθλητισμό και τη Διατροφή, Υγεία.

    Αγγελική Δάρλαση
    Αγγελική Δάρλαση

    Η δύναμη των λέξεων

    Αποτελεί συνολικά ένα ιδιαιτέρως ποιοτικό περιοδικό – εφημερίδα για τη ζωή του παιδιού. Τα μικρότερα παιδιά (8 έως 12) μπορούν να διαβάσουν κάποια αποσπάσματα με τη βοήθεια των γονιών τους και κάποια άλλα εντελώς μόνα τους. Υπάρχει υλικό και για τους έφηβους.

    Υπάρχει για παράδειγμα αναδημοσίευση του κειμένου του Ιάκωβου Καμπανέλλη Το παιδί και η ποίηση. Είχει δημοσιευτεί για πρώτη φορά στην εφημερίδα Ανένδοτος το 1966 και δεύτερη φορά στη Θεσσαλία το 2006.

    «Πώς θα σας φαινόταν αν αλλάζαμε το όνομα των μαχαιριών», αναρωτιέται ο Ιάκωβος Καμπανέλλης. «Αν πάυαμε να τα λέμε μαχαίρια και τα λέγαμε “ποτέ ποτέ“».

    Τέτοια διαμάντια αποκρυσταλλώνει το περιοδικό Περιπέτεια.

    Στη δύναμη των λέξεων πιστεύει και η Ράνια Παπαδοπούλου που τη δημιούργησε.

    Πληροφορίες

    Η Περιπέτεια κυκλοφορεί δύο φορές το χρόνο αλλά η ιστοσελίδα της (peripeteiamag.gr) θα ανανεώνεται διαρκώς.

    Πρώτο τεύχος Δεκέμβριος 2022 – Μάιος 2023.



    ΣΧΟΛΙΑ