• Πολιτισμός

    Πρωτοφανή σχόλια από υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού εναντίον της υπουργού Λίνας Μενδώνη – Κλίση σε απολογία

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων


    Σε απολογία καλείται ο υπάλληλος της Εφορείας Καβάλας, αρχαιολόγος  Μιχάλης Λυχούνας ύστερα από την ιδιαιτέρως απρεπή συμπεριφορά του, απέναντι στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία είχε επισκεφθεί την πόλη το περασμένο Σαββατοκύριακο για την παρακολούθηση, μεταξύ άλλων, των αρχαιολογικών έργων στους Φιλίππους.

    Ο κ. Λυχούνας, αφού δημιούργησε λεκτικό επεισόδιο επιτιθέμενος αρχικώς στους συναδέλφους του, λόγω της διαφωνίας του για τον τρόπο εκτέλεσης των αναστηλωτικών έργων και εν συνεχεία λογομάχησε με την υπουργό και εν τέλει, κατέφυγε σε απαράδεκτους σχολιασμούς  και αγοραία φρασεολογία τόσο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook) όσο και σε αντιπολιτευτικά μέσα ενημέρωσης.

    «Ο κ. Λυχούνας με πολύ επιθετικό τρόπο μίλησε στις αρμόδιες υπαλλήλους και στα στελέχη του Υπουργείου λέγοντας ότι η μελέτη τους είναι λάθος και καταστρέφουν το μνημείο», όπως ανέφερε σε συνέντευξή της η κυρία Μενδώνη. Προσθέτοντας: «Αλλά ο κ. Λυχούνας και οποιοσδήποτε επιστήμων έχει τη δυνατότητα να εκφράζει την επιστημονική του άποψη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Λυχούνας ως μέλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού μπορεί να εκφράσει τις αντιρρήσεις του κανονικά και μέσω  της υπηρεσίας του να έρθει το θέμα στην Κεντρική Υπηρεσία. Αν έχει γίνει λάθος στη μελέτη, είναι προφανές ότι το λάθος θα διορθωθεί. Δεν μπορεί όμως με έναν επιθετικό τρόπο να υποτιμά τις συναδέλφους του και ανωτέρους του στο Υπουργείο. Και δεν ήταν του παρόντος αυτό το θέμα. Μπορούσε να εκφράσει την επιστημονική του άποψη με τον δέοντα και δεοντολογικό τρόπο. Εκεί λοιπόν, παρουσία δημοσιογράφων, υπηρεσιακών παραγόντων, βουλευτών, τοπικών παραγόντων, το να υποτιμά με τον τρόπο που μίλησε τις συναδέλφους του στο Υπουργείο, με ανάγκασε να του πω ακριβώς τη φράση, την οποία δεν παίρνω πίσω, «όχι μαγκιές σε μένα».

    Πρόκειται για την φράση ακριβώς, που μετέφερε ο κ. Λυχούνας στο facebook με τα δικά του σχόλια, τα οποία σε κάθε περίπτωση ξεφεύγουν εντελώς από τα όρια της ευπρέπειας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο.

    «…Και τότε η υπουργός με ένα ιδιόρρυθμο μείγμα γαλατικής ευγένειας και υπερχειλίζουσας τεστοστερόνης ξεσπά, ΟΧΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΣΕ ΜΕΝΑ! Μετά από αυτή τη νέα πίστα οικειότητας είχα δύο επιλογές.  Ή να την πιάσω από το μαλλί με σοβαρό κίνδυνο να λερωθούν τα χέρια μου από τη μέτριας ποιότητας χρωμοβαφή/βερνίκι επίπλων ή να αποχωρήσω. Προτίμησα το δεύτερο. Έτσι και τα χέρια μου δε λέρωσα, και εκείνη έκανε δηλώσεις για την επιτάχυνση καταστροφής της Βασιλικής Β΄ και δε γίναμε επιθεώρηση, αλλά συνεχίστηκε το μνημειακό …. δράμα!».

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

    Κατόπιν αυτών και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου:

    «Επειδή ο κ. Μ. Λυχούνας στις δηλώσεις του, στις αναρτήσεις του στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και στις συνεντεύξεις του υπέπεσε στα πειθαρχικά παραπτώματα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας (άρθρο 107 παρ. 1 περ. ε του ν. 3528/2007), τη χρήση γλώσσας έμφυλης διάκρισης κατά την άσκηση των καθηκόντων (άρθρο 107 παρ. 1, περ.ζ του ν. 3528/2007) και της κακόβουλης άσκησης κριτικής των πράξεων αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ και της προϊσταμένης αρχής (Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού και Υπουργού), δημοσίως, γραπτώς και προφορικώς, με σκόπιμη χρήση εν γνώσει εκδήλως ανακριβών στοιχείων ή με χαρακτηριστικά απρεπείς εκφράσεις (άρθρο 107 παρ. 1  περ. ιζ του ν. 3528/2007) κλήθηκε να υποβάλλει γραπτή απολογία για την υπηρεσιακή του συμπεριφορά η οποία πρέπει να είναι σαφής και λεπτομερής, εντός προθεσμίας 5 ημερών από τη επίδοση της κλήσης».

    Να σημειωθεί, ότι ο εν λόγω αρχαιολόγος δεν είναι ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων αλλά τμηματάρχης. Όσον αφορά το έργο, την Βασιλική Β΄ για το οποίο γίνεται λόγος, έχει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ. Η μελέτη έχει εκπονηθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και έχει εγκριθεί το 2018 από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας έχει εκφράσει την άποψή της για τη μελέτη.



    ΣΧΟΛΙΑ