• Πολιτισμός

    Πρωτοχρονιά με τον Μίκη για την υπουργό Πολιτισμού – Συνάντηση και με τον Καβάκο


    Τον μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη τιμά για την ακάματη προσφορά του στην ελληνική μουσική το υπουργείο Πολιτισμού για το 2020 με αφορμή τη συμπλήρωση των 95 χρόνων του.

    Εκδηλώσεις άλλωστε προγραμματίζονται τόσο από το Μέγαρο Μουσικής όσο και από την Λυρική Σκηνή στο ίδιο πάντα πλαίσιο, της αναγνώρισης του πολύπλευρου και πολυσχιδούς δημιουργού, που με το διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του έχει βάλει ανεξίτηλη σφραγίδα στα μουσικά πράγματα της χώρας.

    Χθες το απόγευμα μάλιστα, πρώτη ημέρα του νέου χρόνου επέλεξε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη να επισκεφθεί τον συνθέτη στο σπίτι του, προκειμένου να συζητήσει μαζί του και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, όπως και την συμμετοχή του υπουργείου σ΄αυτό. Μετά την επίσκεψή της στον Μίκη Θεοδωράκη πάντως η υπουργός συναντήθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Μεγάλη Βρετανία και με τον διάσημο βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο, ένα από τα σύγχρονα κεφάλαια της Ελλάδας στο χώρο της μουσικής, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό, αν επίκειται, και με ποιο τρόπο, μία ενεργή παρουσία του συνθέτη στα μουσικά πράγματα της χώρας.

    Μία έκθεση που οργανώνει η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής», αξιοποιώντας το πλήρες αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη είναι η πρώτη από τις εκδηλώσεις, κατά την οποία αξιοποιείται θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα πρωτότυπα ντοκουμέντα που περιέχονται σ΄αυτό.

    Να σημειωθεί, ότι το αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο έχει ψηφιοποιηθεί, αποτελείται από 100.000 φύλλα και περιλαμβάνει χειρόγραφες παρτιτούρες, πρωτότυπα κείμενα, προγράμματα, αποκόμματα Τύπου, φωτογραφίες, έντυπα, αφίσες, μετάλλια και οπτικοακουστικό υλικό. Ως σήμερα όμως, μόνον αντίγραφα αυτού του υλικού έχουν παραχωρηθεί.

    H έκθεση θα τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την διοργάνωσή της, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και ψηφιακές εφαρμογές, όπως και την περιοδεία της, από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2020, με δέκα συνολικά επισκέψεις στην χώρα.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εξάλλου, που πρόκειται να ανακοινωθεί εντός των ημερών από τον διευθυντή της Γιώργο Κουμεντάκη, συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη πρόκειται να ενταχθούν για την επόμενη τριετία στον προγραμματισμό της. Πρόκειται άλλωστε για ένα μεγάλο έργο, που ελάχιστα έχει παρουσιαστεί ως τώρα στο ελληνικό κοινό, παρά την αναγνωρισμένη αξία του.

    Πολύ νωρίτερα ωστόσο, μέσα στον Ιανουάριο η «Όμορφη πόλη» του Μίκη ξαναζωντανεύει στο Μέγαρο Μουσικής (Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, 17 έως τις 30 Ιανουαρίου), μισό και πλέον αιώνα μετά την πρώτη παρουσίασή της, το καλοκαίρι του 1962. Συντελεστές τώρα οι Κώστας Καζάκος, Γιώργος Κιμούλης, Πέγκυ Σταθακοπούλου, Κωνσταντίνος Καζάκος, Ελισάβετ Μουτάφη, Γιώργος Βάλαρης, Αιμίλιος Ράφτης, Άκης Σιδέρης και η Λήδα Πρωτοψάλτη και ερμηνευτές των τραγουδιών οι Γιάννης Κότσιρας, Δημήτρης Μπάσης, Σαλίνα Γαβαλά.



    ΣΧΟΛΙΑ