• Πολιτισμός

    Προσβάσιμος ψηφιακά ο σύγχρονος πολιτισμός – Νέοι τρόποι καλλιτεχνικής δημιουργίας στη σκιά του κορωνοϊού


    Εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής πολιτισμού και της επικοινωνίας του με το κοινό, μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας ζητεί το υπουργείο Πολιτισμού να αναπτύξουν οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του.

    Κι αυτό, γιατί τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορονωνοϊού έχουν επιβάλλει ως γνωστόν, την διακοπή της λειτουργίας τους, κάτι που θα ισχύσει για άγνωστο ακόμη διάστημα.  Για το σκοπό αυτό η υπουργός Πολιτισμού έστειλε επιστολή προς τους επικεφαλής των εποπτευόμενων πολιτιστικών οργανισμών, ζητώντας  τους  να  αποτιμήσουν τον αντίκτυπο, που είχαν στον προγραμματισμό τους τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως τώρα και ταυτόχρονα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό ψηφιακά.

    Για παράδειγμα «Το αρχειακό πολιτιστικό υλικό (παραστάσεις θεατρικών έργων, συναυλίες, όπερες, αναγνώσεις, διαλέξεις, παρουσίαση και ανάλυση έργων τέχνης, video art κ.λ.π.) μπορεί εύκολα να είναι προσβάσιμο στο κοινό ψηφιακά (με ή χωρίς χρέωση)»,  όπως αναφέρει στην επιστολή της η κυρία Μενδώνη. Ζητώντας έτσι, την προετοιμασία του πολιτιστικού υλικού ώστε να ανεβεί στις ιστοσελίδες των οργανισμών.

    Ο στόχος  όλων αυτών είναι να μην αποκοπεί το κοινό από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, γι΄αυτό «Η εξεύρεση τρόπων πρόσβασης των πολιτών στο πολιτισμό είναι σήμερα απολύτως αναγκαία, δεδομένων των έκτακτων μέτρων προφύλαξης, που έχουν επιβληθεί», όπως σημειώνεται στην επιστολή.

    Ευπρόσδεκτη εξάλλου χαρακτηρίζεται και η ευφάνταστη δημιουργία εναλλακτικών τρόπων έκφρασης ώστε να παραχθεί νέο πολιτιστικό υλικό, το οποίο μπορεί να διατίθεται μέσω των ιστοσελίδων των οργανισμών (κι αυτό με ή και χωρίς χρέωση).

    Πάντως για να προχωρήσει το ΥΠΠΟΑ σε εκτίμηση της δημιουργηθείσας κατάστασης  απαιτείται η συνολική και πλήρης αποτύπωση των αλλαγών αλλά και των τροποποιήσεων που αναγκάστηκαν να επιφέρουν οι οργανισμοί στο πρόγραμμά τους.

    Γι΄αυτό και το υπουργείο ζητεί να ενημερωθεί και για τις ενδεχόμενες ακυρώσεις δράσεων ή έργων που είχαν προγραμματιστεί από τους εποπτευόμενους φορείς για το προσεχές διάστημα και που ενδέχεται να ακυρωθούν είτε λόγω παράτασης των μέτρων είτε γιατί, ενδεχομένως, οι συνθήκες να μην επιτρέπουν πλέον την υλοποίηση τους. Πέραν αυτών η υπουργός δηλώνει, ότι είναι απαραίτητο, για τη δημιουργία ή την καταγραφή της όποιας πολιτιστικής δράσης «να εφαρμόζονται σχολαστικά τα μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού».



    ΣΧΟΛΙΑ