• Πολιτισμός

    Πρόγραμμα σωτηρίας για τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου

    Το τέμενος Βαγιαζήτ πριν την πυρκαγιά

    Το τέμενος Βαγιαζήτ πριν την πυρκαγιά


    Από τα σημαντικότερα ισλαμικά μνημεία στην Ευρώπη, αν όχι το σημαντικότερο, το τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου, που υπέστη μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το 2017 πρόκειται επιτέλους να αποκατασταθεί.

    Το θέμα συζητήθηκε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο όπου παρουσιάστηκε, το πρόγραμμα το οποίο έχει συγκροτηθεί από επιστήμονες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, οι οποίοι στόχευσαν πρώτα στην αποτίμηση της κατάστασης και στην εκτίμηση του βάθους των βλαβών που έχουν προκληθεί και εν συνεχεία στην πρόταση για την επίλυση των προβλημάτων.

    Έχοντας ανεγερθεί στις αρχές του 15ου αιώνα σε δύο φάσεις και με εγκαίνια το 1420, πριν δηλαδή από την άλωση της Κωνσταντινούπολης κι ενώ οι Οθωμανοί είχαν καταλάβει τη Θράκη, το τέμενος είναι κηρυγμένο μνημείο από το 1946. Όμως οι φθορές του δεν οφείλονται μόνον στην πυρκαγιά, που είχε το τραγικό αποτέλεσμα της καταστροφής της μοναδικής ξύλινης στέγης του αλλά έχουν συσσωρευθεί πολλές με το χρόνο. Πρόκειται στην ουσία για ένα μνημείο υπό κατάρρευση, γι’ αυτό από το 2010 άρχισαν οι εργασίες αποκατάστασής του.

    Η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά το μνημείο
    Η καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά το μνημείο

    Τα προβλήματα

    Το κτίριο, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Διδυμοτείχου έχει πάρει την ονομασία του από τον Βαγιαζήτ Α΄ ο οποίος και άρχισε να το κατασκευάζει. ΄Εχει τετράγωνη κάτοψη, μήκους 30 μέτρων η κάθε πλευρά και το πάχος των τοίχων του είναι 2,5 μέτρα. Εσωτερικά διαμορφώνεται ένα τετράπλευρο από τέσσερις ογκώδεις πεσσούς ενώ έχει και δύο σειρές παραθύρων.

    Στην νοτιοανατολική πλευρά του τεμένους, υπάρχει το μιχράμπ (ιερό), προσανατολισμένο στην κατεύθυνση της Μέκκας και πάνω από αυτό διασώζεται παράσταση της «ουράνιας πόλη», κάτι εντελώς ασυνήθιστο για τζαμιά, αφού γενικά δεν υπάρχει εικονική ζωγραφική. Οι υπόλοιποι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με καλλιγραφικά γράμματα, ρητά και γνωμικά από το Κοράνι, προσευχές και επικλήσεις ιερών προσώπων. Τέλος η κεντρική είσοδος πλαισιώνεται από έναν μεγάλο και εντυπωσιακό πυλώνα.

    Τα τέμενος και η πόλη του Διδυμοτείχου σε παλαιότερη φωτογραφία
    Τα τέμενος και η πόλη του Διδυμοτείχου σε παλαιότερη φωτογραφία

    Με ύψος 22 μέτρων εξάλλου, ο μιναρές ενσωματώνεται εξωτερικά στο κτίριο έχοντας και δική του είσοδο. Τα στατικά του προβλήματα ήταν πολύ σοβαρά και πριν από την φωτιά, έτσι οι βλάβες που υπέστη είναι τώρα τόσο σοβαρές, ώστε είναι έτοιμος να καταρρεύσει.

    Οι επεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν έτσι, είναι μεγάλης κλίμακας ώστε να αποκατασταθεί το μνημείο στην τελευταία του που είναι οι αρχές του 20ου αιώνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Ένα γλυπτό μπαλόνι του Τζεφ Κουνς για την Ουκρανία – Προσφορά μεγιστάνα



    ΣΧΟΛΙΑ