• Πολιτισμός

    Πόλεμος στο Παλάτι: Καθαίρεση Χάρι και Μέγκαν με υπόνοιες μπούλινγκ


    Η Μέγκαν και ο Χάρι δημιούργησαν μία ζωντανή σαπουνόπερα: Για πρώτη φορά στη μακρά Ιστορία του το φημισμένα σιωπηλό παλάτι του Μπάκινγχαμ απαντά σε δημοσιεύματα στον Τύπο. Πρόκειται για καταγγελίες από το βασιλικό προσωπικό που κυκλοφόρησαν την Τετάρτη σε αγγλική εφημερίδα (Times). Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο άτομα από το προσωπικό του νεαρού ζευγαριού ισχυρίζονται ότι υπέστησαν παρενόχληση (μπούλινγκ) από τη δούκισσα του Σάσεξ και ένας τρίτος υπάλληλος ότι τον υποτιμούσε συστηματικά.

    Η Μέγκαν Μαρκλ εξέφρασε τη «λύπη» της για τις εν λόγω καταγγελίες και με τη σειρά του το παλάτι υποσχέθηκε ότι το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού έχει κληθεί να διερευνήσει την υπόθεση.

    «Είμαστε ξεκάθαρα πολύ προβληματισμένοι με τους ισχυρισμούς των πρώην υπαλλήλων του Δούκα και της Δούκισσας του Σάσεξ», υπογράμμισε με ανακοίνωσή του το παλάτι. «Μέλη του προσωπικού μας που ενεπλάκησαν στην υπόθεση εκείνη την εποχή καθώς και όσοι αποχώρησαν από τη Συντήρηση του οίκου, θα κληθούν να καταθέσουν ώστε να αποδειχθεί αν υπάρχουν αξιόλογα συμπεράσματα».

    Ύστερα η απειλητική φράση: «Η διεύθυνση του οίκου έχει χρόνια τώρα θεμελιώσει κώδικα δεοντολογίας για την Αξιοπρέπεια στην εργασία. Δεν ανέχεται φαινόμενα παρενόχλησης ή μπούλινγκ στο χώρο εργασίας ούτε πρόκειται στο μέλλον».

    Ο πρίγκιπας Χάρι παντρεύτηκε την αμερικανίδα ηθοποιό το 2018.

    Όλα ξεκίνησαν όταν ο επικεφαλής του επικοινωνιακού σχεδιασμού του ζευγαριού Τζέισον Κνοφ (Jason Knauf), κατήγγειλε την δούκισσα για μπούλινγκ στην υπεύθυνη του ανθρώπινου δυναμικού Σαμάνθα Καράθερς (Samantha Carruthers). Αμέσως μετά την καταγγελία του έστειλε σχετικό μέιλ στον ιδιαίτερο γραμματέα του πρίγκιπα Γουίλιαμ (του μελλοντικού βασιλιά) Σάιμον Κέις (Simon Case) ενημερώνοντάς τον για την ίδια υπόθεση. Οι δύο τελευταίοι δεν εργάζονται πια στο παλάτι (ο Κέις επέστρεψε σε νευραλγική θέση στη βρετανική κυβέρνηση). Ο Κνοφ διοικεί κάποιο βασιλικό ίδρυμα.

    Η ιδιαιτέρα της Μερκλ Μελίσσα Τουμπάτι (Melissa Toubati), παραιτήθηκε έξι μήνες μετά τον γάμο τους.

    Η Σαμάνθα Κοέν (Samantha Cohen) πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας της βασίλισσας, ανέλαβε καθήκοντα PA της Μαρκλ αλλά παραιτήθηκε έναν χρόνο αργότερα.

    Η Έιμι Πίκεριλ (Amy Pickerill) αρχικά εργάστηκε στο τμήμα επικοινωνίας τους και μετά προβιβάστηκε ως προσωπική τους βοηθός. Επίσης παραιτήθηκε.

    Αφελής όποιος παρεξηγεί τα βασιλικά καθήκοντα για παιχνιδάκι.

    Η πέτρα του σκανδάλου

    Η ανακοίνωση του παλατιού πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την πολυδιαφημισμένη, δίωρη τηλεοπτική συνέντευξη με την Όπρα Γουίνφρεϊ που θα προβληθεί την Κυριακή.

    Προγραμματίστηκε έναν χρόνο ύστερα από την απόφαση του Χάρι και της Μέγκαν να απέχουν από τα βασιλικά καθήκοντά τους (Megxit) και να ζήσουν στην Αμερική. Ταυτόχρονα, εκείνη εγκυμονεί το δεύτερο παιδί τους.

    Το παλάτι δήλωσε ότι εφόσον έχουν παραιτηθεί των επίσημων καθηκόντων τους, έχουν την ελευθερία να πάρουν ανεξάρτητες αποφάσεις.

    Ωστόσο, η βασίλισσα προχώρησε σε παραιτέρω διαχωρισμό των σχέσεών τους. Προχθές το παλάτι επιβεβαίωσε ότι το θα απαιτηθεί από το ζεύγος να επιστρέψει τα βασιλικά του προνόμια στο Στέμμα. Επιπλέον, ο Χάρι θα απεκδυθεί τους στρατιωτικούς του τίτλους ύστερα από ιδιωτική συμφωνία ανάμεσα στη βασίλισσα, τον εγγονό και ανώτερους άρχοντες. Υπήρχε μόνο μία μνεία ζεστασιάς: ότι ο πρίγκιπας και η Μέγκαν παραμένουν πρόσωπα «πολύ αγαπητά» για όλους στο παλάτι.

    Έχουν κυκλοφορήσει αποσπάσματα από την εκπομπή που αναμένεται να οξύνει τα πνεύματα περαιτέρω και να οδηγήσει τις σχέσεις του Χάρι με τη βασιλική οικογένεια στα άκρα.

    «Πώς νιώθεις που το παλάτι θα σε ακούσει σήμερα να εκφράζεις τη δική σου αλήθεια;», ρώτησε η Γουίνφρεϊ.

    «Δεν ξέρω πώς θα μπορούσαν να περιμένουν ύστερα από όλο αυτόν τον καιρό ότι θα παραμέναμε σιωπηλοί σχετικά με τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει η Εταιρεία (The Firm) στη διαιώνιση αυτών των ψευδών ειδήσεων γύρω από εμάς {…} Και αν αυτό εμπεριέχει το ρίσκο ότι κάτι ίσως χάσουμε, εννοώ… ήδη πολλά έχουν χαθεί» απάντησε η Μέγκαν.

    Εντυπωσιάζει ο προσδιορισμός Εταιρεία αντί για Παλάτι που χρησιμοποιεί η Μαρκλ. Με έναν επιθετικό αφορισμό, διαγράφει την ύπαρξή του. Στην Αμερική όμως αρέσει η στάση της. Ο αμερικανικός Τύπος την αποδέχεται. Παραλληλίζει την πολυαναμενόμενη συνέντευξή τους με τη θρυλική εμφάνιση της Νταϊάνας στο BBC όταν υποννόησε ότι το παλάτι μηχανευόταν να την εμποδίσει να φτάσει στο θρόνο.

    «Σιώπησες ή σε αποσιώπησαν;», μερικές από τις εξαιρετικές ερωτήσεις της Γούινφρεϊ στην Μαρκλ.

    Η αντίδραση του βρετανικού λαού

    Αντιθέτως, ο βρετανικός τύπος αντανακλώντας ίσως και το βρετανικό κοινό αίσθημα, που σταθερά εκθειάζει τη σταθερότητα και τη σύνεση του στέμματος, υιοθέτησε επιθετική ή αρνητική στάση.

    Η πιο εμπεριστατωμένη και νηφάλια κριτική παρουσιάστηκε στον Telegraph από τη βραβευμένη δημοσιογράφο Άλισον Πίρσον:

    «Αυτή τη στιγμή ακόμη και ο πιο φανατικός Βασιλικός -όχι, ας πούμε καλύτερα, ειδικά ο πιο φανατικός Βασιλικός- θα αισθάνεται μάλλον βαθιά ενοχλημένος από ένα ζευγάρι που έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο για να δραπετεύσει από την καταδίωξη του απεχθούς, αδιάκριτου Τύπου, αλλά που μοιάζει εντελώς διατεθειμένο να προσβάλει την ιδιωτικότητά του όταν το συμφέρει», σημείωσε σχετικά με την επικείμενη συνέντευξη.

    Στη συνέχεια γίνεται ακόμη πιο αιχμηρή:

    «Και σας παρακαλώ μην μου αρχίσετε με τους ισχυρισμούς ότι τα βρετανικά μίντια αντιμετώπισαν τη Μερκλ με μοχθηρία, ακόμη και με ρατσισμό. Δισεκατομμύρια αράδες από άρθα παραληρούσαν με το “φρέσκο αέρα” που απέπνεε και εκφράζονταν ενθουσιωδώς για τη χαρά που είχε φέρει στον αγαπημένο μας άτακτο πρίγκιπα. Οποιαδήποτε αλλαγή στον τόνο προκλήθηκε από τους ίδιους τους Σάσεξ και την υπερευαισθησία τους στην κριτική, όσο και αν την άξιζαν. Η μη πειστική δυσθυμία του Δούκα και της Δούκισσας γύρω από τη δημοσιότητα συμπυκνώθηκε εξαίσια από τον τίτλο της Ντέιλι Σταρ: “Γυναίκα που απεύχεται την έκθεση αποκαλύπτει μπροστά σε 7.67 δισεκατομμύρια ανθρώπους: Είμαι έγκυος”».



    ΣΧΟΛΙΑ