• Πολιτισμός

    Ποιοι δεν θέλουν να γίνει ο ανελκυστήρας στην Ακρόπολη; Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Ο συνωστισμός για τα ΑμεΑ πέρυσι το καλοκαίρι στην Ακρόπολη λόγω των διαρκών βλαβών του αναβατορίου


    Πρώτα πήγε η κυρία Σακοράφα του ΜέΡΑ25. Έκανε την «αυτοψία» της και στη συνέχεια τις δηλώσεις της, που ανέβασε και στο YouΤube λες και ήξερε τι έβλεπε, λες και ήξερε πώς είναι ένα εργοτάξιο και χωρίς να ζητήσει να μιλήσει με τους υπεύθυνους του έργου.

    Στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε ο Πάνος Σκουρολιάκος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είχε κι ένα θέμα με το «ραντεβού» του με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, που υποτίθεται ότι τον καθυστερούσε επίτηδες και του απαγόρευε(!) την είσοδο στην Ακρόπολη αλλά πήγε κι αυτός.

    Κι όλοι μαζί εν τέλει με τα διάφορα αντιπολιτευτικά μικρομάγαζα έκαναν τις διαπιστώσεις τους: Παρανομίες συμβαίνουν και μέτρα ασφαλείας δεν λαμβάνονται στην κατασκευή του ανελκυστήρα της Ακρόπολης. Διότι, περί αυτού ο λόγος.

    Ένα έργο, που επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν αδύνατον να γίνει, με το αναβατόριο να χαλάει κάθε τόσο και οι άνθρωποι με αναπηρίες να περιμένουν στους 40 βαθμούς για ν΄ανεβούν στον ιερό βράχο, τώρα επιτέλους ολοκληρώνεται.

    Αλλά προφανώς σε κάποιους αυτό δεν αρέσει. Κι ένας λόγος είναι, ότι την κατασκευή του ανελκυστήρα, κόστους 1 εκατ. ευρώ έχει αναλάβει με χορηγία του το Ίδρυμα Ωνάση, άρα θα γίνει οπωσδήποτε και δεν θα μείνει μόνον στα λόγια, γεγονός, που έχει ενοχλήσει την αντιπολίτευση αναζητώντας αφορμές διάφορες.

    Όπως ας πούμε, ότι ο χορηγός είχε επιλέξει τον δικό του εργολάβο. Επίθεση λοιπόν και εκμετάλλευση ενός θέματος που ουσιαστικά δεν υφίσταται. Ως εκ τούτου άστραψε και βρόντησε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη χθες το βράδυ που το θέμα έφθασε στη Βουλή από τον κ. Σκουρολιάκο:

    «Πέρυσι, τέτοια εποχή, ήσασταν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αναλάβαμε και παραλάβαμε ένα αναβατόριο διαλυμένο. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε τις πλακέτες. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη συγκεκριμένη χορηγία για να επισπεύσουμε τους χρόνους. Βγήκαν δελτία τύπου.

    Μας διασύρατε ως χώρα διεθνώς, διότι είχατε αποκρύψει την βλάβη του αναβατορίου και έρχονταν μαθητές που ήταν ΑμεΑ και τους μετέφεραν στα χέρια επάνω στην Ακρόπολη! Και τα ψέματα έχουν τα όρια τους!» ήταν η οργισμένη απάντηση της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη.

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη Βουλή

    Όπως τόνισε μάλιστα η ίδια «Για όλα υπάρχουν έγγραφα και δεν θα εγκαλείτε τη σημερινή κυβέρνηση ούτε και το κόμμα της ΝΔ για την στάση του στην προεκλογική περίοδο, για τις δικές σας αρρυθμίες και τις δικές σας ευθύνες! Το θέμα του αναβατορίου της Ακρόπολης είναι ευθύνη 5ετίας».

    Τον δρόμο ωστόσο έδειξε αρχικά ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Ικριωμάτων Ελλάδος, ο οποίος «ανακάλυψε», ότι οι εργασίες για την κατασκευή του ανελκυστήρα στη βόρεια πλευρά του βράχου δεν πληρούν τα μέτρα ασφαλείας και ότι η εγκατάσταση ξύλινου ικριώματος είναι παράνομη. Γιατί; Γιατί θα έπρεπε, όπως ισχυρίζονται, να είναι μεταλλική.

    Είκοσι χρόνια τώρα, πάνω –κάτω η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως έχει αναστηλώσει τα Προπύλαια, έχει αποκαταστήσει το Ερέχθειο, έχει αποσυναρμολογήσει και στη συνέχεια «ξανάφτιαξε» τον ναό της Αθηνάς Νίκης από την αρχή, έχει στήσει και έχει ξηλώσει εργοτάξια, ικριώματα, γερανούς και γερανογέφυρες σε όλες τις πλευρές του Παρθενώνα στοχεύοντας κάθε φορά στα σημεία επέμβασης για να συντηρήσει και να αναστηλώσει το μέγιστο μνημείο της κλασικής αρχαιότητας, έχει κάνει και πλήθος άλλων εργασιών στον ιερό βράχο για τα οποία έχει βραβευθεί και διεθνώς… Μια πείρα, όσο να πει κανείς, την έχει…

    Παρ΄όλα αυτά ο Σύνδεσμος δεν έλαβε καθόλου υπ΄όψιν τις λεπτομερείς εξηγήσεις, που έδωσε η προϊσταμένη της ΥΣΜΑ, κυρία Βασιλική Ελευθερίου για το έργο, επισημαίνοντας μάλιστα, ότι το ανώτερο επιτρεπόμενο ύψος των 10 μέτρων για ξύλινες σκαλωσιές αφορά μόνον σε οικοδομές και όχι σε άλλες εργασίες. Ούτε ακόμη το έγγραφο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας της 21ης Μαΐου, που βεβαιώνει την ανάγκη απρόσκοπτης συνέχισης των εργασιών.

    «Πώς είναι δυνατόν το σύνολο των κατά τόπους αρμοδίων Εφοριών Αρχαιοτήτων ανά την Ελλάδα να δημοπρατούν συνεχώς, με ορθό τεχνικά και νομικά τρόπο, την προμήθεια ή/και την ενοικίαση ικριωμάτων και να το αγνοεί το υπηρεσιακά αρμόδιο πρόσωπο για την Ακρόπολη» είναι το ερώτημα που θέτει ο Σ.ΕΠ.Ι.Ε. προφανώς υπερασπιζόμενος την εργασία των μελών του. Και ως εκ τούτου προχώρησε σε κατάθεση στην Εισαγγελία Αθηνών έγγραφης αναφοράς, ζητώντας «τη διερεύνηση ευθυνών για την παράνομη κατασκευή και την παραβίαση μέτρων ασφαλείας στο έργο που εκτελείται στο Βόρειο Τείχος της Ακρόπολης».

    Καλοδεχούμενη η οποιαδήποτε εισαγγελική έρευνα σχετικά με το ικρίωμα στο Βόρειο Τείχος του Βράχου της Ακροπόλεως, απαντά ωστόσο το ΥΠΠΟ. Και θυμίζει ότι η ΥΣΜΑ έχει εκτελέσει πολύ πιο σύνθετα και πολύ πιο δύσκολα έργα, χωρίς ποτέ να έχει υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα ενώ έχει εισπράξει διεθνώς τα εύσημα.



    ΣΧΟΛΙΑ