• Πολιτισμός

    Όταν ο Δίας συνάντησε την Λήδα: Ερωτικές περιπτύξεις αιώνων στην Πομπηία

    Ο σωρός από τα χώματα της ανασκαφής που αποκάλυψαν το σπίτι με τις τοιχογραφίες


    Τι έκανε ο Δίας όταν συνάντησε τη Λήδα; Την ερωτεύθηκε παράφορα, λέει ο μύθος και τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

    Αυτή η τοιχογραφία από την Πομπηία, με την ερωτική σκηνή ανάμεσά τους -με τον Δία μεταμορφωμένο σε κύκνο ασφαλώς- υψηλής αισθητικής, αλλά και αισθησιασμού είναι εδώ και λίγες μέρες προσιτή για πρώτη φορά στους επισκέπτες. Είχε βρεθεί πέρυσι από τις ανασκαφές στην περιοχή Regio V, που πρόσφερε πολλές αποκαλύψεις στους αρχαιολόγους και τώρα, μετά τα έργα συντήρησης, είναι προσβάσιμη.

    Η τοιχογραφία βρίσκεται σε ένα αριστοκρατικό σπίτι του δρόμου via del Vesuvio (όπως έχει ονομαστεί) μίας συνοικίας της αρχαίας πόλης. Θα πρέπει να ανήκε σε έναν πλούσιο άνδρα, όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι, ο οποίος ήθελε να υπερηφανευτεί για το υψηλό του επίπεδο και, ως εκ τούτου  είχε κοσμήσει το σπίτι του με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από την μυθολογία. Σύμφωνα με την οποία, παρεμπιπτόντως, η Λήδα ως βασίλισσα της Σπάρτης (και σύζυγος του Τυνδάρεω) υπήρξε ερωτικός στόχος του ζωηρού, ως γνωστόν, Δία, ο οποίος για να την πλησιάσει, είχε μεταμορφωθεί σε κύκνο.

    Η Λήδα και ο κύκνος – Δίας σε ερωτική περίπτυξη

    Από την ερωτική τους συνεύρεση, μάλιστα, προέκυψαν οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης, αλλά και η Ωραία Ελένη.

    Η τοιχογραφία είναι εξαιρετικά διατηρημένη, όσο για το θέμα της, ήταν συνηθέστατο, τόσο σε σπίτια της Πομπηίας, όσο και του Ερκουλάνουμ, που καταστράφηκαν από την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 π.Χ. Πολλοί καλλιτέχνες, εξάλλου, σε διάφορες εποχές, έχουν αποδώσει αυτήν την ερωτική περίπτυξη σε παραστάσεις αγγείων, σε γλυπτά, στον καμβά.

    Η γωνία του δωματίου με την τοιχογραφία Λήδας- κύκνου. Στο απέναντι τοίχο ένας μικρός Έρωτας

    Από την Regio V, πάντως, οι αρχαιολόγοι περιμένουν πολλά ακόμη, ενώ υπενθυμίζεται μία ακόμη περσινή ανακάλυψη, μιας ταβέρνας κατά πάσα πιθανότητα, στην οποία σύχναζαν μονομάχοι, όπως έδειξαν οι τοιχογραφίες που διατηρήθηκαν στους τοίχους της, ενώ ο άνω όροφός της πρέπει να λειτουργούσε ως πορνείο με ιερόδουλες.

    Στην ίδια περιοχή έχουν βρεθεί, επίσης, και λείψανα ανθρώπων, γυναικών και παιδιών για την ακρίβεια, μέσα σε μία βίλα.

    Υποστίλωση της βίλας στην Πομπηία προκειμένου να διατηρηθεί και να γίνει προσβάσιμη στο κοινό



    ΣΧΟΛΙΑ