• Πολιτισμός

    «Όρμπο»: Η αναζήτηση της ευτυχίας, μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους

    «Όρμπο»: Η αναζήτηση της ευτυχίας, μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους

    Η συγγραφέας του βιβλίου «΄Ορμπο», αρχιτέκτονας –μηχανικός Φαίδρα Αποστολίκα


    Μια ιστορία για όσους αναζητούν τη χαρά. Από τα μικρά χρόνια τους ως τα εκατό και βάλε… Γιατί όπως πιστεύει η Φαίδρα Αποστολίκα που την διηγείται, η χαρά και η ευτυχία είναι δικαίωμα και υποχρέωση όλων. Με την έννοια, ότι «η ζωή πρέπει πάντα να είναι ένα απολαυστικό, ατέλειωτο παιχνίδι χαράς», όπως λέει.

    Έτσι το βιβλίο της  με τίτλο «Όρμπο» απευθύνεται σε παιδιά από 9 χρονών ως ενήλικες, ετών 176! Μια …ευρεία ηλικιακή γκάμα ασφαλώς, που πέρα από το χιούμορ απευθύνεται σε κάθε αναγνώστη _στον καθένα μας_  που αφού παλέψει με τις προσωπικές του ανησυχίες, αφού περάσει τις δικές του περιπέτειες και δώσει τις δικές του απαντήσεις στα αιώνα ερωτήματα, καλείται να διαμορφώσει μια στάση χαράς απέναντι στη ζωή.

    Ήρωάς της είναι ένα δεκάχρονο παιδί, που μαζί με το κατοικίδιό του, έναν ιππόκαμπο  _ ιδιαίτερη αλλά συμβολική αναφορά και στο τμήμα του ανθρώπινου εγκεφάλου  που σχετίζεται με τη μνήμη και την αποθήκευση της γνώσης _  αρχίζουν ένα ταξίδι αναζητώντας την ευτυχία. Και όπως λέει η ίδια η συγγραφέας  η επιλογή του νεαρού αγοριού γίνεται εσκεμμένα, αφού πιστεύει «ότι τα παιδιά είναι τα πιο έξυπνα και τα πιο σοφά πλάσματα του κόσμου».  Προσθέτοντας όμως, ότι αντίστοιχα, τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες που διαβάζουν την ιστορία, μπορούν να επικεντρωθούν και να εμβαθύνουν σε έννοιες περισσότερο επιστημονικές και φιλοσοφικές δοσμένες πάντα με τη μορφή μιας απλής ιστορίας.

    Αρχιτέκτονας – μηχανικός με σπουδές στην Ελλάδα και την Βρετανία, έχοντας μάλιστα διερευνήσει ιδιαίτερα τη σχέση αρχιτεκτονικής και χορού, αλλά και σκηνογράφος η Φαίδρα Αποστολίκα θέλησε να δοκιμαστεί στη συγγραφή, προκειμένου να μοιραστεί σκέψεις και πρακτικές που έκαναν και την ίδια χαρούμενη. «Το βιβλίο είναι ένα παραμύθι φαντασίας και αφορά στην αναζήτηση της ευτυχίας, σκοπό που επιτυγχάνεται μέσω ενός νέου τρόπου σκέψης», όπως λέει.

    Για να συμβεί αυτό ο μικρός ήρωάς της θα ξεκινήσει ένα ταξίδι για την πόλη Ζαχαροκάντιο, θα πέσει σε λαγούμια (δηλαδή στην ενδοσκόπηση και το υποσυνείδητο), θα συναντήσει διάφορους φανταστικούς-υπερφυσικούς χαρακτήρες, έως ότου μάθει να προσλαμβάνει τα πράγματα με έναν νέο τρόπο σκέψης (μια έμμεση αναφορά στο εργαλείο της ψυχοθεραπείας).

    Ανάμεσά τους ένας πανύψηλος άντρας με 2 μέτρα και 85 εκατοστά κι ένας ζωγράφος με 14 δάκτυλα! Ο παραβολικός τρόπος άλλωστε είναι ο πιο ενδεδειγμένος για την προσέγγιση τέτοιων εννοιών, όταν απευθύνεται κανείς σε μικρές ηλικίες.\

    «Όρμπο»:  Η αναζήτηση της ευτυχίας, μια ιστορία για μικρούς και μεγάλους
    Το εξώφυλλο του βιβλίου

    «Ο τελευταίος χαρακτήρας όμως, ο τυφλός είναι και ο μόνος μη φανταστικός, καθώς πια ο ήρωας έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τους φόβους του και έχει συνειδητοποιήσει, ότι η χαρά είναι θέμα επιλογής, που γίνεται με πιο βαθιές εσωτερικές δυνάμεις και όχι με αυτά που βλέπουμε με τα μάτια», όπως λέει η ίδια. «Το θέμα είναι να εκπαιδευτούμε συστηματικά στο να κατευθύνουμε τις σκέψεις μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μας κάνουν χαρούμενους. Όλα είναι θέμα εκπαίδευσης, ακόμα και η χαρά, κυρίως η χαρά θα έλεγα».

    Το «Όρμπο», που έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις «Φίλντισι» θα παρουσιαστεί αύριο Κυριακή στις 7,30 μ.μ. στον Πολυχώρο τέχνης- σχολή χορού Dancingschool (Μεσογείων 294, Χολαργός). Θα μιλήσουν ο Νίκος Βαλκάνος, πολιτιστικός παραγωγός, η Αλίκη Κόντζιου- Γούσα, χορεύτρια- καθηγήτρια χορού και ο Ορέστης Αποστολίκας, δρ αρχαιολόγος.



    ΣΧΟΛΙΑ