Πολιτισμός

Ο «βωμός» του Γουόρχολ πουλήθηκε 85 εκατ. δολάρια – Η σύνδεσή του με την οικογένεια Μαρτίνου

Αντι Γουόρχολ «White Disaster (White Car Crash 19 Times)»

Το έργο του ΄Αντι Γουόρχολ «White Disaster (White Car Crash 19 Times)» του 1963


Στα 85 εκατομμύρια δολάρια πωλήθηκε στη χθεσινή δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στη Νέα Υόρκη το έργο του Άντι Γουόρχολ, προηγούμενης ιδιοκτησίας, όπως θεωρείται, της ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας Μαρτίνου.

Πρόκειται για το έργο «White Disaster (White Car Crash 19 Times)» του 1963, με ύψος 3,65 μέτρα και πλάτος 1,82 μ., αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό επίτευγμα της καριέρας του καλλιτέχνη. Κι ο λόγος είναι η μοναδική του κλίμακα αλλά και το δραματικό του θέμα, κάτι που συνταράσσει τον θεατή ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται στον αντίποδα των γνωστών έργων της ποπ αρτ, που ανέδειξαν τον Άντι Γουόρχολ.

Η πώληση του έργου αναμενόταν ότι θα έφθανε πιο ψηλά στη δημοπρασία, κάτι που όμως δεν συνέβη, καθώς στην αίθουσα των δημοπρασιών δεν υπήρξε μεγάλος ζήλος.

Το έργο αποτελείται από 19 ασπρόμαυρες εικόνες ενός φρικτού τροχαίου ατυχήματος, που είχε δημοσιευθεί στο Newsweek τον Ιούνιο του 1963. Το γεγονός είχε εμπνεύσει τον Γουόρχολ για τη σειρά έργων του «White Disaster», προκειμένου να δημιουργήσει έναν μνημειώδη θρησκευτικό βωμό, με στόχο να καταδείξει το φάσμα του θανάτου. Όχι τόσο για να σοκάρει τους θεατές με μια φρικτή εικόνα ή να προκαλέσει τη θλίψη αλλά και για να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος χάνει την ευαισθησία του απέναντι στη βία μέσω της επανειλημμένης έκθεσής του σ΄αυτήν.

Οικογένεια Μαρτίνου: Η συλλογή

Ντίνος Μαρτίνος
Ντίνος Μαρτίνος

Όπως είχε αναφερθεί, παρατηρητές της αγοράς συνδέουν το έργο με τη οικογένεια Μαρτίνου, η οποία είναι γνωστή για την κατοχή και άλλων δημιουργιών του Γουόρχολ. Συγκεκριμένα μάλιστα με τον Ντίνο Μαρτίνο, οι σχέσεις του οποίου με τους θρυλικούς εμπόρους τέχνης της Ζυρίχης, Ντόρις και Τόμας Άμαν ήταν στενές. Άλλωστε ο μέχρι χθες το βράδυ κάτοχος του έργου είχε αγοράσει τον συγκεκριμένο Γουόρχολ μέσω της Thomas Ammann Fine Art AG το 1996. Επιπλέον στο βιογραφικό του Τόμας Άμαν, που έφυγε νωρίς από τη ζωή αναφέρεται, ότι ανάμεσα στους πελάτες του ήταν και δύο Έλληνες: Ο Σταύρος Νιάρχος και ο Ντίνος Μαρτίνος. Τέλος να σημειωθεί, ότι και τα δύο αδέρφια Ντόρις και Τόμας Άμαν ήταν στενοί συνεργάτες του πρωτοπόρου καλλιτέχνη του κινήματος της ποπ αρτ.

Ο Ντίνος Μαρτίνος, ο οποίος ελέγχει τη ναυτιλιακή εταιρία Thenamaris, ένας από τους τρεις γιους της Αθηνάς (Νουνού) Μαρτίνου θεωρείται συλλέκτης διεθνούς επιπέδου. Η συλλογή του ωστόσο δεν έχει παρουσιαστεί δημοσίως.

 

Διαβάστε επίσης:

Έλληνας συλλέκτης εφοπλιστής πουλάει μνημειώδες έργο του Γουόρχολ

Αθηνά (Νουνού) Μαρτίνου: Η θάλασσα είναι στις φλέβες του Έλληνα – Είμαι υπερήφανη που όλα τα παιδιά μου, τα εγγόνια μου και άλλα 40 στελέχη της Thenamaris έγιναν εφοπλιστές

Φειδίου 3: Επιχείρηση διάσωσης μιας ιστορίας δύο αιώνωνΣΧΟΛΙΑ