• Πολιτισμός

    Ο παράδεισος ενός εκατομμυριούχου και συλλέκτη, ένα νησάκι στη Μεσόγειο

    Το Ίδρυμα Καρμινιάκ στο νησί Πορκερόλ

    Το Ίδρυμα Καρμινιάκ στο νησί Πορκερόλ


    Πώς είναι άραγε ο παράδεισος; Ένας κόσμος με πλούσια, ανέγγιχτη φύση κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου, γεμάτος από τέχνη και προσεγγίσιμος μόνο με βάρκα μπορεί να είναι μια απάντηση. Και στην προκειμένη περίπτωση ένα νησί με την ονομασία Πορκερόλ, ο «μυστικός», μαγικός τόπος, που προσελκύει κάθε χρόνο καλλιτέχνες και συλλέκτες απ΄ όλο τον κόσμο, μαζί βεβαίως με τους ενημερωμένους περί την τέχνη ταξιδευτές, που τυχαίνει να κάνουν τις διακοπές τους στο Σεν Τροπέ και γενικά στις κοσμοπολίτικες γαλλικές ακτές της Μεσογείου.

    Το νησί έχει ένα μόνον χωριό, ελάχιστους μόνιμους κατοίκους αλλά και ένα κτήμα 37 στρεμμάτων, που έχει μετατραπεί σε σπουδαίο κέντρο συνάντησης της σύγχρονης τέχνης. Δημιουργός του ο επιχειρηματίας και συλλέκτης Εντουάρ Καρμινιάκ, ιδρυτής του Fondation Carmignac για την προώθηση της τέχνης.

    Ο επιχειρηματίας και συλλέκτης Εντουάρ Καρμινιάκ
    Ο επιχειρηματίας και συλλέκτης Εντουάρ Καρμινιάκ

    Άλλωστε η δική του συλλογή έργων τέχνης είναι από τις πιο ζηλευτές: Με Μαξ Ερνστ, Γουόρχολ, Μπασκιά, Ρόι Λίχτενσταϊν, Τζεφ Κουνς, Μαουρίτσιο Κατελάν, Ουρς Φίσερ, Αλεξάντερ Κάλντερ και πολλούς άλλους.

    Φυσικό καταφύγιο

    Το Ίδρυμα άνοιξε τη συλλογή του στο κοινό τον Ιούνιο του 2018 στη Βίλα Καρμινιάκ, ένα κτίριο που είχε αρχικά κατασκευαστεί το 1980 από τον γάλλο αρχιτέκτονα Ανρί Βιντάλ σε έναν μικρό τεχνητό λόφο, με θέα στη θάλασσα. Η μετασκευή της βίλας όμως, προκειμένου να δημιουργηθούν οι αίθουσες τέχνης 1500 τ. μ.  έγινε υπόγεια, καθώς η τοποθεσία προστατεύεται πλέον ως φυσικό καταφύγιο από το Natura 2000, γι΄ αυτό και απαγορεύεται η ανέγερση νέων κτιρίων.

    Όψη της Βίλας Καρμινιάκ
    Όψη της Βίλας Καρμινιάκ

    Ανοιχτή από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, η Βίλα Καρμινιάκ είναι πλέον μέρος του Εθνικού Πάρκου Port-Cros, ενώ φέρει και την επίσημη γαλλική ετικέτα «Προστατευόμενο εθνικό πάρκο». Διευθυντής του ιδρύματος από το 2017 είναι ο γιος του Εντουάρ Καρμινιάκ, ο Σαρλ, βασικός κιθαρίστας επίσης, του γαλλοαμερικανικού μουσικού συγκροτήματος Moriarty, που ιδρύθηκε το 1995.

    Όπως έχει πει μάλιστα ο ίδιος «Η πρώτη μου συνεισφορά ήταν μουσική. Έγραψα με τον μπασίστα Stephan Zimmerli μια παρτιτούρα για όλους τους συντελεστές του έργου, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες, με την ελπίδα ότι θα τους βοηθούσε να εργαστούν αρμονικά».

    Το έργο «Η εκκόλαψη» του Νιλς – Ούντο μέσα στο δάσος
    Το έργο «Η εκκόλαψη» του Νιλς – Ούντο μέσα στο δάσος

    Το ελικόπτερο με τα αυγά

    Μπαίνοντας στη βίλα, υποδέχονται τον επισκέπτη περί τις είκοσι υπαίθριες εγκαταστάσεις τέχνης, που είναι διάσπαρτες στον «μη-κήπο», σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα τοπίου Λουί Μπενές και γεμάτο με ελαιόδεντρα και άλλα ενδημικά είδη χλωρίδας.

    Ανάμεσά τους είναι οι «Τρεις Αλχημιστές» του Ζάουμε Πλένσα, το «Λόλο» του Γουάνγκ Κεπίνγκ και οι «Τέσσερις εποχές» του Ούγκο Ροντινόν.

    Έργο του Γέπε Χάιν «Μονοπάτι των αισθημάτων»
    Έργο του Γέπε Χάιν «Μονοπάτι των αισθημάτων»

    Πέντε μεγάλα μαρμάρινα αυγά είναι εξάλλου, τοποθετημένα σε ξέφωτο ενός δάσους, μία εγκατάσταση εξαιρετικά δύσκολη σε έναν χώρο όπου απαγορεύονται τα αυτοκίνητα. Για το έργο «Η εκκόλαψη» του Νιλς – Ούντο χρειάστηκε επομένως να επιστρατευθεί ένα ελικόπτερο προκειμένου να αποθέσει τα αυγά στο σημείο, το 2018.  Ένα επιβλητικό γλυπτό, που μοιάζει με κρανίο από τον ισπανό καλλιτέχνη Μιγκέλ Μπαρτσελό φρουρεί όμως την είσοδο της βίλας, επίσης από το 2018.

    Η εγκατάσταση του Μπρους Νάουμαν με μια φανταστική θάλασσα με ψάρια
    Η εγκατάσταση του Μπρους Νάουμαν με μια φανταστική θάλασσα με ψάρια

    Ο τίτλος του είναι «Αλικάστρ» με αναφορά σε ένα μυθολογικό πλάσμα, που κατά την παράδοση στοιχειώνει το Πορκερόλ και τους κατοίκους του. Ακολουθεί  η «Θάλασσα της επιθυμίας» του Εντ Ρούσα ένα τεράστιο ζωγραφικό έργο σε μέταλλο και με μέγεθος διαφημιστικού πίνακα που μεταφέρει μια αίσθηση ελευθερίας, όπως αυτή που εμπνέουν το δάσος και το  νησί για την απελευθέρωση των βαθύτερων επιθυμιών.

    Το έργο «Αλικάστρ» του Μιγκέλ Μπαρτσελό στην είσοδο της βίλας
    Το έργο «Αλικάστρ» του Μιγκέλ Μπαρτσελό στην είσοδο της βίλας

    Ο ξυπόλυτος εκατομμυριούχος

    Το «Κικλοτράμα 50» της Βραζιλιάνας καλλιτέχνιδας Τζενάινα Μέλο Λαντίνι ανοίγει το δρόμο προς τους υπόγειους χώρους. Αυτό το συγκεκριμένο έργο τέχνης σε μπλε σχοινί πρόσδεσης, που ανθίζει σε 4.000 νάιλον κλωστές με 4.000 καρφιά  οδηγεί  στο γλυπτό του Μπρους Νάουμαν στο σιντριβάνι, που απεικονίζει μια φανταστική θάλασσα με εκατό ψάρια που κρέμονται από την οροφή.

    Κι όταν η Βίλα Καρμινιάκ ανοίξει ξανά στις 29 Απριλίου, θα υποδεχθεί τη σεζόν με μια έκθεση του γάλλου ιστορικού τέχνης Ζαν-Μαρί Γκαλέ, επιμελητή της διάσημης συλλογής Πινό. Η έκθεση έχει σχεδιαστεί ως «ένα νησί μέσα στο νησί», με περίπου 80 έργα καλλιτεχνών, που  ενώνονται  κάτω από την ιδέα, ότι η δημιουργικότητα είναι μια κατάλληλη μέθοδος για την εξερεύνηση των πιο εσωτερικών σκέψεων και των πιο εσωτερικών κόσμων.

    Το Ίδρυμα Καρμινιάκ στο νησί Πορκερόλ
    Το Ίδρυμα Καρμινιάκ στο νησί Πορκερόλ

    Στις καλοκαιρινές δραστηριότητες του ιδρύματος περιλαμβάνονται όμως και βραδιές ταινιών αλλά και μαθήματα γιόγκα. Υπάρχουν όμως και ιδιαιτερότητες, που πρέπει να έχει στο νου του ο επισκέπτης.

    Όπως είναι το ντουλάπι για παπούτσια, τα οποία καλούνται να βγάλουν οι επισκέπτες και να περπατούν ξυπόλυτοι για να νιώθουν πιο άνετα. Οι πληροφορίες λένε, πως το ίδιο κάνει και ο εκατομμυριούχος Εντουάρ Καρμινιάκ, που είναι προφανές ότι όχι μόνο λατρεύει τη φύση αλλά πρωτοστατεί και για την προστασία της.

    Ο Εντουάρ Καρμινιάκ με τον γιο του Σαρλ Καρμινιάλ στο Πορκερόλ
    Ο Εντουάρ Καρμινιάκ με τον γιο του Σαρλ Καρμινιάλ στο Πορκερόλ

    Διαβάστε επίσης:

    Το νεοκλασικό της Σταδίου 47 – Από τον Αλέξανδρο Σούτσο στο Θεατρικό Μουσείο

    Μία ρωμαϊκή έπαυλη, μία πριγκίπισσα υπό έξωση και μία δικαστική διαμάχη χωρίς τέλος



    ΣΧΟΛΙΑ