• Πολιτισμός

    Μία ρωμαϊκή έπαυλη, μία πριγκίπισσα υπό έξωση και μία δικαστική διαμάχη χωρίς τέλος

    Η πριγκίπισσα Ρίτα Τζένρετ Μπονκομπάνι Λουντοβίζι

    Η πριγκίπισσα Ρίτα Τζένρετ Μπονκομπάνι Λουντοβίζι


    Μια έξωση από το σπίτι της δεν ταιριάζει σε μια πριγκίπισσα, έτσι δεν είναι; Όταν όμως πρόκειται για μία όψιμη Αμερικανίδα πριγκίπισσα στην Ιταλία κι όταν το σπίτι είναι μια ρωμαϊκή έπαυλη, η οποία πέραν όλων των άλλων έχει και έναν Καραβάτζιο ως στολίδι της, τότε μπορεί τα πράγματα να αλλάζουν.

    Πρόκειται για την υπόθεση της βίλας Αουρόρα στη Ρώμη, μια κληρονομιά για την οποία μονομαχούν στα δικαστήρια τα παιδιά του πρίγκιπα Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίζι, ο οποίος αποδήμησε προ ολίγων ετών και η δεύτερη σύζυγός του, μια εντυπωσιακή πλην δαιμόνια, όπως κατηγορείται, γυναίκα.

    Σύμφωνα λοιπόν με την τελευταία εξέλιξη της διαμάχης ο δικαστής, που χειρίζεται την υπόθεση εξέδωσε προθεσμία έξωσης 60 ημερών στην πριγκίπισσα Ρίτα Τζένρετ Μπονκομπάνι Λουντοβίζι, προκειμένου να εγκαταλείψει το ακίνητο.

    Η πριγκίπισσα στον κήπο της βίλας Αουρόρα
    Η πριγκίπισσα στον κήπο της βίλας Αουρόρα

    Μια απόφαση που ελήφθη μετά την πιο πρόσφατη αποτυχημένη και πάλι, απόπειρα δημοπρασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου μέσω του διαδικτυακού ιστότοπου δημοπρασιών Fallco Aste. Η πριγκίπισσα από το Τέξας δηλώνει ωστόσο «έκπληκτη» από την απόφαση του δικαστηρίου και σχεδιάζει να ασκήσει έφεση ή ό,τι άλλο μπορεί, για να ανατρέψει την έξωση.

    Η πώληση της βίλας είχε σκοπό να επιλύσει την κληρονομική διαμάχη μεταξύ της πριγκίπισσας και των γιων του αποθανόντα πρίγκιπα, ωστόσο το δικαστήριο έχει βγάλει  το ακίνητο σε πλειστηριασμό πέντε φορές συνολικά, αποτυγχάνοντας να βρει αγοραστή. Κι αυτό, παρ΄όλο που η ζητούμενη τιμή μειώθηκε δραματικά από τα 471 εκατομμύρια ευρώ μόνον σε 145 εκατομμύρια ευρώ.

    Η διαθήκη

    Γνωστό και ως Καζίνο ντι Βίλα Μπονκομπάνι Λουντιβίζι το ακίνητο ήταν το πατρογονικό σπίτι του αείμνηστου συζύγου της, ο οποίος πέθανε το 2018. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, υπολόγιζε την αξία της βίλας στα 670 εκατομμύρια ευρώ ενώ με την διαθήκη του όριζε, ότι η πριγκίπισσα Ρίτα θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στη Βίλα Αουρόρα ως το θάνατό της.

    Σε περίπτωση όμως, που το ακίνητο επρόκειτο να πουληθεί, τα έσοδα θα μοιράζονταν με τα παιδιά του. Αλλά οι τρεις γιοι του πρίγκιπα, ο Φραντσέσκο, ο Ιγκνάσιο και ο Μπάντε αμφισβήτησαν τη διαθήκη, οδηγώντας την υπόθεση σε μια εκτεταμένη δικαστική μάχη.

    Το ακίνητο των 836 τετραγωνικών μέτρων θα προσφερθεί ξανά σε δημοπρασία στις 6 Απριλίου, έναντι 108,5 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή σε ακόμη χαμηλότερη τιμή. Όπως ορίζει εξάλλου ο νόμος, η ιταλική κυβέρνηση, η οποία απολαμβάνει το δικαίωμα πρώτης άρνησης, θα έχει την ευκαιρία να αντιστοιχίσει την τιμή αγοράς.

    Ο πρίγκιπας Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίζι και η πριγκίπισσα Ρίτα
    Ο πρίγκιπας Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίζι και η πριγκίπισσα Ρίτα

    Χτισμένη ως κυνηγετικό καταφύγιο το 1570, η Βίλα Αουρόρα ήταν αρχικά μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου κτήματος  της Βίλας Λουντοβίζι ενώ ανήκε στην οικογένεια του πρίγκιπα Νικολό από το 1621. Η αξία του ακινήτου ανεβαίνει φυσικά πολύ από τα ιστορικά έργα τέχνης  που περιλαμβάνει, μεταξύ των οποίων έργα των Ντομενιτσίνο, Τάσι, Βαλέζιο και Γκουερτσίνο, και βεβαίως του μοναδικού στο είδος του Καραβάτζιο.

    Η Ρίτα στο δωμάτιο της βίλας με την οροφογραφία του Καραβάτζιο
    Η πριγκίπισσα Ρίτα στο δωμάτιο της βίλας με την οροφογραφία του Καραβάτζιο

    Ο «σέξι» Καραβάτζιο

    Ο πίνακας , που χρονολογείται περίπου στα 1597 παρουσιάζει τους αρχαίους  θεούς Δία, Ποσειδώνα και Πλούτωνα, με τον καθένα τους να αποτελεί, όπως πιστεύεται, μια αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη. Πρόκειται για ένα αρκετά τολμηρό έργο, λόγω του γυμνού, το οποίο η πριγκίπισσα είχε σχολιάσει σε συνέντευξή της στο New Yorker το 2011 ως εξής: «Όλη αυτή η σεξουαλικότητα σε χτυπά κατά πρόσωπο. Το πέος του και όλα τα άλλα»!

    Κάποια στιγμή πάντως οι κάτοικοι της βίλας κάλυψαν το αλληγορικό έργο, που αντιπροσωπεύει την επιστήμη της αλχημείας. Ευτυχώς αργότερα, το χρώμα άρχισε να θρυμματίζεται, αποκαλύπτοντας ίχνη του κρυμμένου έργου, το οποίο η ιστορικός τέχνης Τζουλιάνα Ζάντρι αναγνώρισε ως πρωτότυπο του Καραβάτζιο το 1969, κατά τη διάρκεια των ανακαινίσεων στη βίλα. Το έργο μάλιστα έχει αποκατασταθεί από τότε.

    Η πριγκίπισσα σε παλιά φωτογράφηση
    Η πριγκίπισσα σε παλιά φωτογράφηση

    Οι κατηγορίες

    Οι προσπάθειες της πριγκίπισσας Ρίτας και του πρίγκιπα Νικολό να διατηρήσουν το ιστορικό σπίτι του 16ου αιώνα είχαν εγκωμιαστεί εξάλλου από τον Τύπο, συμπεριλαμβανομένης μιας λαμπερής αφήγησης των New York Times το 2010. Όπως περιγραφόταν τότε, η Ρίτα και ο σύζυγός της άξιζαν πολλά εύσημα γι΄αυτήν τους την προσπάθεια.

    Η πριγκίπισσα Ρίτα στη βίλα Αουρόρα
    Η πριγκίπισσα Ρίτα στη βίλα Αουρόρα

    Τώρα όμως η ειδοποίηση έξωσης του δικαστή κατά της πριγκίπισσας Ρίτας  περιλαμβάνει την κατηγορία, ότι παραμέλησε το ιστορικό κτίριο. Πράγματι ένας από τους εξωτερικούς τοίχους της βίλας κατέρρευσε πρόσφατα, αναγκάζοντας το κλείσιμο ενός δημόσιου δρόμου, όπως ανέφερε η Repubblica. Επίσης κατηγορήθηκε, ότι πρόσφερε μη εξουσιοδοτημένες ξεναγήσεις στο ακίνητο επί πληρωμή. Από την πλευρά της εκείνη επιμένει, ότι οι ξεναγήσεις ήταν απαραίτητες για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση της συντήρησης του σπιτιού. Να σημειωθεί, ότι η βίλα άνοιξε για πρώτη φορά για το κοινό κατά τη διάρκεια της ζωής του πρίγκιπα, με την οργάνωση ξεναγήσεων. Η ίδια εξάλλου  ψηφιοποίησε 150.000 ιστορικά έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των επιστολών της Μαρίας Αντουανέτας και του Λουδοβίκου XVI.

    Η Ρίτα στη βίλα Αουρόρα
    Η πριγκίπισσα Ρίτα στη βίλα Αουρόρα

    Το πλούσιο παρελθόν

    Πριν παντρευτεί πάντως τον Ιταλό πρίγκιπα το 2009, η πριγκίπισσα Ρίτα ήταν κτηματομεσίτης, που έγινε γνωστή συμμετέχοντας στην πώληση του κτιρίου της General Motors της Νέας Υόρκης στον Ντόναλντ Τραμπ το 1998. Όσο για τον σύζυγό της, τον γνώρισε το 2003, όταν ένας από τους πελάτες της σκεφτόταν μια συμφωνία για να χτίσει ένα ξενοδοχείο σε ένα από τα ακίνητα του πρίγκιπα.

    Χώρος της βίλας Αουρόρα

    Αλλά αυτό είναι μόνο το τελευταίο κεφάλαιο στην πολυτάραχη βιογραφία της, καθώς υπήρξε επίσης συγγραφέας ρομαντικών μυθιστορημάτων, τραγουδίστρια της κάντρι, μοντέλο και ηθοποιός, έχοντας κάνει και έναν γάμο με τον John W. Jenrette Jr., βουλευτή του Δημοκρατικού της Νότιας Καρολίνας, που πήγε στη φυλακή για δωροδοκία 30.000 δολαρίων στο σκάνδαλο Abscam τη δεκαετία του 1980.

    Δωμάτιο της βίλας με μεγάλες φθορές
    Δωμάτιο της βίλας με μεγάλες φθορές

    Αλλά η προσοχή των μέσων ενημέρωσης στο πρόσωπό της εκτοξεύθηκε, όταν εμφανίσθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού Playboy και κυρίως όταν εξέδωσε τα γεμάτα πιπεράτα σχόλια απομνημονεύματά της από την εποχή που ζούσε στην Ουάσιγκτον.

    Τώρα, το μέλλον της 73χρονης πλέον πριγκίπισσας είναι αμφίβολο. Γι’ αυτό και εκφράζει το παράπονό της: «Αγαπούσα πολύ τον άντρα μου και με αγαπούσε. Έχω ζήσει εδώ για 20 χρόνια και αφιέρωσα όλο τον χρόνο και τους πόρους μου σε αυτή τη βίλα», όπως είπε στον Guardian.

    Διαβάστε επίσης:

    Πωλείται! Αυτή είναι η ρωμαϊκή βίλα των €376 εκατ. με έναν Καραβάτζιο – mononewsTV

    Ένας Καραβάτζιο, μία ρωμαϊκή βίλα αξίας μισού δισ. και μια πριγκίπισσα με παρελθόν

    Τζεφ Κουνς: Θα μείνει στην Ύδρα ο Ήλιος του;

    Η οικοσκευή του Τατοΐου – Ό,τι θα εκτεθεί στο ανάκτορο-μουσείο



    ΣΧΟΛΙΑ