• Πολιτισμός

    Ο Νίκος Μάρκου χαρτογραφεί τα εσωτερικά τοπία


    Στη νέα έκθεση φωτογραφίας ο Νίκος Μάρκου παρατηρεί, συνθέτει και καταγράφει με την ιδιαίτερη γραφή και ματιά του τον κόσμο -ήτοι το το συμπαντικό χώρο, την ανθρώπινη συνθήκη.

    Και όλα αυτά στην γκαλερί Citronne της Τατιάνας Σπινάρη Πολλάλη, που παράλληλα με την ήδη αξιόλογη πορεία που διαγράφει χρόνια τώρα στον Πόρο, «επεμβαίνει» τώρα και στην καρδιά του Κολωνακίου με τη γνωστή αισθητική της.

    Τα πάντα όμως εφορμούν από το άτομο: Στην πρόσφατη αυτή φωτογραφική ενότητα, τα έργα αποτελούν ουσιαστικά καταγραφή του δικού του εσωτερικού κόσμου -Innerspace όπως υποδηλώνει ο τίτλος της έκθεσης.

    Ο Νίκος Μάρκου

    Ο φωτογράφος σκηνοθετεί το εσωτερικό αυτό τοπίο (InnerSpace) χρησιμοποιώντας αντικείμενα που βρίσκει ατάκτως ερριμένα στο χώρο όπως πέτρες, χώμα, χαρτί, βόλοι (δηλαδή objets trouvés).

    Εν συνεχεία αποσπά τα αντικείμενα από το φυσικό πλαίσιό τους, τα ιδιοποιείται και κατά κάποιο τρόπο (στη νέα τους συνθήκη) αλλάζει τον χαρακτήρα τους.

    Συνθέτει έτσι μια νοητή και στιλίζαρισμένη πραγματικότητα, ακίνητη και πεπερασμένη.

    Ο θεατής κινείται έτσι ανάμεσα στη θέα του φυσικού και του τεχνητού κόσμου, ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό, την αλήθεια και την ονειροφαντασία του ίδιου του φωτογράφου.

    Ο βραβευμένος Νίκος Μάρκου αντιλαμβάνεται με εξαιρετική ικανότητα την αίσθηση της αφαίρεσης, μαθηματικός γαρ (σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών). Υπάρχουν δύο μονογραφίες με έργα του ενώ η παρούσα έκθεση συνιστά διαλογική συνέχεια των προηγούμενων Topos και NatureMonuments. Η σύνδεση πραγματοποιείται μέσω μίας σειράς βίντεο του ίδιου του καλλιτέχνη, που λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο παλιό και το νέο «ντοκουμέντο».

    Γκαλερί Citronne

    Πληροφορίες:

    Εγκαίνια έκθεσης: Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 20.00

    Γκαλερί CITRONNE

    Αθήνα Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος

    Τηλ.: 2107235226

    Email:[email protected]

    Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ. 11.00-15.00 & 17.00-20.00 και Τετ.11:00-15:00, Σαβ., 11.00-16.00

    Διάρκεια έκθεσης:26/2/–30/4/2020



    ΣΧΟΛΙΑ