• Πολιτισμός

    Ο Dior και οι αρχαιότητες – Φωτογράφιση στην Αθήνα ανακοινώνει ο γαλλικός οίκος

    Φωτογράφιση μοντέλων του Dior μπροστά στον Παρθενώνα το 1951


    Χρειάζεται η Ακρόπολη επιπλέον διαφήμιση; Όσοι γνωρίζουν καλά τα πράγματα, ξέρουν πως όχι. Η ακτινοβολία της παγκοσμίως είναι τέτοια, που την κάνει να βρίσκεται σταθερά σε θέση υπεροχής έναντι μνημείων άλλων χωρών, κάτι που έχει επιτευχθεί και με τον ορθολογικό τρόπο προστασίας της, που έχει επιδείξει το ελληνικό κράτος.

    Από την άλλη ο οίκος μόδας Dior, όπως και κάθε αντίστοιχος, που κινείται με γνώμονα την επιχειρηματικότητα και το κέρδος, ασφαλώς και θεμιτό είναι, να χρειάζεται κάθε φορά και νέους τρόπους προώθησης των προϊόντων του.

    H Iταλίδα σχεδιάστρια του οίκου λοιπόν, Μαρία Κιουρί διαφημίζει ήδη, ότι επέλεξε για να παρουσιάσει την νέα της κολεξιόν Croisière 2022 την Αθήνα ως έναν  «προορισμό εξαιρετικού χαρακτήρα, κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και των ευρωπαϊκών τεχνών». Πολύ τιμητικό και ωραίο αλλά κανένα επίσημο αίτημα για κανέναν αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα δεν έχει υποβληθεί ως τώρα στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Άλλωστε, θα πρέπει να επισημανθεί, ότι από το 1951 που η Ακρόπολη γινόταν φόντο για τις τουαλέτες του Dior έχουν περάσει εβδομήντα χρόνια. Και πολλά έχουν αλλάξει από τότε στην προστασία των μνημείων και στους νόμους που την καθορίζουν.

    Όπως ανακοινώνεται από το ΥΠΠΟ στελέχη του οίκου μόδας Dior έχουν ζητήσει να επισκεφθούν στις 26, 27 και 28 Απριλίου αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία. Συγκεκριμένα, την Ακρόπολη, το Ηρώδειο, τον Ναό του Ηφαίστου, το Παναθηναϊκό Στάδιο, τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, και τον Ναό του Δία, στη Νεμέα. (Σημειώνεται ότι οι αρχαιολογικοί χώροι είναι ανοικτοί, άρα μπορεί να του δει ο καθένας χωρίς αίτημα).

    Μοντέλα του οίκου Dior με τουαλέτες στο Ερέχθειο κάτω από τις Καρυάτιδες το 1951

    «Άλλο, επίσημο αίτημα δεν έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και εφόσον υποβληθεί, θα εξετασθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο 3028/2002 «Περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

    Είναι γνωστό πάντως, ότι στελέχη του οίκου έχουν επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα την Αθήνα και περιοχές της Ελλάδας. Στην ανακοίνωσή του ωστόσο για την παρουσίαση της επόμενης συλλογής, γίνεται αναφορά στην Αθήνα, ως τόπος παρουσίασης της συλλογής και όχι σε συγκεκριμένο τόπο.



    ΣΧΟΛΙΑ