• Πολιτισμός

    Νύχτες Πρεμιέρας: Πλούσιο πρόγραμμα παρά τον κορονοϊό

    H βραβευμένη πρωταγωνίστρια του Undine


    «Όταν το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας ολοκληρώσει με το καλό τις προβολές του για φέτος, θα το θυμόμαστε περισσότερο από κάθε προηγούμενο» δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο Λουκάς Κατσίκας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του φετινού προγράμματος, παρουσία (μεταξύ άλλων) του γενικού γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

    Και συνέχισε: «το αδυσώπητο 2020 μας έπεισε να μην θεωρούμε τίποτα πια δεδομένο. Θα το αναφέρουμε ως το πρώτο υβριδικό Φεστιβάλ στη χώρα μας- έναν τολμηρό συνδυασμό προβολών σε χειμερινές αίθουσες, σε θερινά σινεμά και σε ψηφιακή πλατφόρμα, ούτως ώστε να μπορούν να τις παρακολουθήσουν όσο το δυνατό περισσότεροι θεατές και για πρώτη φορά από όλη την Ελλάδα. Θα το θυμόμαστε, όμως, κι ως εκείνο που οι άνθρωποί του πλαισίωσαν με τη μέγιστη αγάπη και με ένα γιγάντιο αίσθημα καθήκοντος.

    Ο κατά γενική ομολογία επιτυχημένος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ ευχαρίστησε και αναφέρθηκε βεβαίως και στη χαμηλών τόνων πρόεδρο της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών Μαρία Μπόμπολα που ευθύνεται για την υποστήριξη και πραγματοποίησή του.

    Γιατρομανωλάκης και Κάτσικας στην Αίγλη

    Ο γγ Σύγχρονου Πολιτισμού με τη σειρά του παρατήρησε πως «ενώ ο πολιτισμός είναι ένας τομέας καταλυτικός και την περίοδο της πανδημίας λειτούργησε παρηγορητικά, ενθαρρυντικά και σαν διέξοδος διαφυγής, ταυτόχρονα έχει πληγεί παραπάνω από άλλους τομείς της οικονομίας. Είναι πολύ σημαντικό να αποδείξουμε ότι μπορεί να λειτουργήσει (ο πολιτισμός) ακόμα και σε αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, πάντα με ασφάλεια».

    Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα (μυθοπλασίας) και στο Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται συνολικά είκοσι ταινίες από την Κίνα και τη Ρωσία, στη Νότια Αφρική, τη Γαλλία, τη Δανία, την Ελβετία, την Ιταλία αλλά και την Ελλάδα ως τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Κούβα και το Μεξικό που θα διαγωνιστούν για τη Χρυσή Αθήνα.

    Βραβευμένες και πολυαναμενόμενες πρεμιέρες θα φιλοξενηθούν στα τμήματα Festival Darlings, Music & FIlm και ICONS ενώ ειδικές προβολές του προγράμματος ανατρέχουν φέτος σε σπουδαίους auteurs του παγκόσμιου σινεμά (Φεντερίκο Φελίνι, Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Ντέιβιντ Λιντς, Όρσον Ουέλς, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ inter alia).

    Στο φετινό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους θα παρουσιαστούν συνολικά 48 ταινίες (47 στο διαγωνιστικό και 1 εκτός).

    Ας σημειωθεί ότι αγοράζοντας κανείς εισιτήρια στηρίζει το έργο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Αποστολή Άνθρωπος.

    Οι Νύχτες Πρεμιέρας ανοίγουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με το πανθομολογούμενο «διαμάντι» της αμερικανοκινέζας Κλόι Ζάο με τίτλο Nomadland που έρχεται στην Αθήνα λίγες μέρες μετά το Φεστιβάλ Βενετίας όπου κέρδισε την ύψιστη διάκριση με τον Χρυσό Λέοντα.

    Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ όπου θα απονεμηθούν και τα βραβεία των Διεθνών Διαγωνιστικών Τμημάτων του 26ου ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

    Την βραβεία θα κλείσει η πανελλήνια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του σημαντικού γερμανού σκηνοθέτη Κριστιάν Πέτζολντ, Η νύμφη του νερού (Undine)  με πρωταγωνίστρια την Πόλα Μπέερ που τιμήθηκε με τη σειρά της με την Αργυρή Άρκτο στο φετινό Φεστιβάλ Βερολίνου.

    Πληροφορίες:

    Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθεί από τις 23/9 ως τις 4/10/2020.

    To ωρολόγιο πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε  ΕΔΩ.

     Αναλυτικά το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας: www.aiff.gr.



    ΣΧΟΛΙΑ