• Πολιτισμός

    Νέος φορέας διαχείρισης για τα έσοδα του Πολιτισμού – Αλλάζει ο ΤΑΠΑ

    Λίνα Μενδώνη


    Νέο όνομα, νέοι στόχοι και όπως ελπίζεται νέα –καλύτερα- αποτελέσματα για τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, που έρχεται να αντικαταστήσει το ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων).

    Το σχέδιο νόμου, που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, πρώτα απ΄ όλα υπόσχεται να εκσυγχρονίσει τη δομή και τις λειτουργίες του ΤΑΠΑ, ενός οργανισμού που ιδρύθηκε το 1977 και έχει σωρεύσει πλήθος παθογενειών, που είναι αδύνατον να αντιμετωπισθούν με την ισχύουσα μορφή του, δημιουργώντας μία εξαιρετικά δυσλειτουργική κατάσταση. Η αλλαγή αυτή ήταν αίτημα πολλών χρόνων, αναμένεται επομένως με πολύ ενδιαφέρον ο νέος φορέας και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει.

    Ο ΟΠΑΔ θα λειτουργεί με τη μορφή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) εποπτευόμενο από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και βασικός στόχος του θα είναι να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο, ως φορέας ανάπτυξης, στον χώρο του πολιτισμού.

    «Στόχος μας είναι, όπως δήλωσε η κυρία Μενδώνη να δημιουργήσουμε μία νέα δομή, που να συνδέει τον πολιτισμό με την οικονομική ανάπτυξη και την εξωστρέφεια. Να προωθεί την πολιτιστική διαχείριση την καινοτομία και την τεχνολογία. Να αναπτύσσει την καθολική εκδίπλωση του eticket και τις ψηφιακές εφαρμογές στα πολιτιστικά προϊόντα. Να δημιουργεί πλαίσιο ευκαιριών δημιουργικής απασχόλησης. Και να διασυνδεθεί με το rebranding της χώρας, την πολιτιστική διπλωματία, την ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού».

    Το πωλητήριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

    Συγκεκριμένα και όπως περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου:

    Προβλέπεται άμεση συνάρτηση και συσχετισμός των διοικητικών μονάδων του νέου οργανισμού με τις βασικές αρμοδιότητες του, οι οποίες αφορούν: Στην προστασία και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Στην αποτελεσματική διαχείριση και περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών πόρων. Στην πολιτική παραγωγής και πωλήσεων. Και στη διάθεση επιστημονικών και ενημερωτικών εκδόσεων .

    Βασικοί σκοποί του είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων. Επίσης η αύξηση των πόρων που προέρχονται από την επισκεψιμότητα, την παροχή υπηρεσιών, την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Η διάθεση των πόρων στην υποστήριξη πολιτικών για την ανάδειξη, την προβολή και αξιοποίηση του δημόσιου αγαθού της πολιτιστικής κληρονομιάς και την εφαρμογή κοινών πολιτικών και δράσεων με το Σύγχρονο Πολιτισμό.

    Οι βασικοί πόροι του ΟΔΑΠ εξάλλου θα προέρχονται από: Τα εισιτήρια εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, με έμφαση στην εφαρμογή ολοκληρωμένων ψηφιακών μεθόδων έκδοσης εισιτηρίων. Την εκμετάλλευση εκδόσεων (εντύπων και ψηφιακών). Την πώληση ειδών και αντικειμένων πολιτιστικού περιεχομένου κατόπιν πλήρους αναδιοργάνωσης και ριζικού εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των πωλητηρίων, με έμφαση στο ηλεκτρονικό πωλητήριο (e-shop).

    Την αξιοποίηση διμερών ή πολυμερών συμφωνιών, τις επιχορηγήσεις από τα Ενωσιακά Προγράμματα ή από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές ή κληροδοτήματα κ.ά. Από την αξιοποίηση- σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- της ακίνητης περιουσίας (αναψυκτήρια και άλλα ακίνητα).



    ΣΧΟΛΙΑ