• Πολιτισμός

    Νέο Ελληνικό Μουσείο στη Μελβούρνη με τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη

    Ο Γιάννης Τατούλης, διευθυντής του Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης


    Νέο ελληνικό μουσείο, κόστους 300 εκατομμυρίων δολαρίων σκοπεύει να αποκτήσει η Μελβούρνη, αλλά η είδηση είναι, ότι αυτό πρόκειται να γίνει με τη συμμετοχή και του Μουσείου Μπενάκη. Και σ΄αυτήν την περίπτωση, θα είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό μουσειακό ίδρυμα θα βγει δυναμικά εκτός της χώρας, αποκτώντας ένα μόνιμο συνεργάτη.

    Η συνεργασία των δύο μουσείων εξάλλου έχει ξεκινήσει ήδη από το 2014 με μία μεγάλη έκθεση, που παρέμεινε στη Μελβούρνη επί πέντε χρόνια. Τώρα όμως το υπάρχον, μικρό Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε ένα διεθνές κέντρο για την ανάδειξη της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού στη διαχρονία τους.

    Το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης στεγάζεται σήμερα στο παλιό Νομισματοκοπείο της πόλης, ένα εντυπωσιακό  αλλά μικρό κτήριο, γι΄αυτό το λόγο επιλέχθηκε το πρώην Υποθηκοφυλακείο, το οποίο μπορεί να καλύψει τις διευρυμένες ανάγκες που θα προκύψουν. Πρόκειται για ένα οικοδόμημα του 1877 σχεδιασμένο από έναν μεγάλο αυστραλό αρχιτέκτονα τον JJ Clark, εγκαταλειμμένο όμως πλέον, εδώ και δεκαετίες. Βρίσκεται στην Queen Street, πολύ κοντά στο σημερινό  Ελληνικό Μουσείο και ανήκε στο Πανεπιστήμιο της Βικτώρια. Ήδη μάλιστα τον περασμένο μήνα υποβλήθηκε στην Κυβέρνηση αίτηση προϋπολογισμού 244 εκατομμυρίων δολαρίων για το έργο ενώ άλλα 45 εκατομμύρια απαιτούνται για την αποκατάσταση του κτηρίου.

    Σχέδια του νέου Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης στο παλιό υποθηκοφυλακείο της πόλης

    Δραστήριος παράγων σε αυτά τα φιλόδοξα σχέδια είναι ο διευθυντής του Ελληνικού Μουσείου Γιάννης Τατούλης, που δηλώνει ότι το εγχείρημα βασίζεται  στην αγαστή συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και στο κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους. Ο ίδιος μάλιστα προσθέτει ότι το σχέδιο για το νέο μουσείο είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας τριών αρχιτεκτονικών γραφείων _Ελλήνων και Αυστραλών_ και προβλέπει τη διατήρηση των πολιτιστικών χαρακτηριστικών του κτηρίου αλλά και την προσθήκη χώρων για σύγχρονες περιοδικές εκθέσεις.

    Παράλληλα γίνονται ήδη συζητήσεις με το Πανεπιστήμιο της Βικτώρια ώστε να είναι ένας από τους εταίρους της προσπάθειας για το νέο μουσείο, στο οποίο θα αναδεικνύεται επίσης η ιστορία των ιθαγενών της Αυστραλίας.

    Σχέδια του νέου Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης στο παλιό υποθηκοφυλακείο της πόλης
    Σχέδια του νέου Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης στο παλιό υποθηκοφυλακείο της πόλης

    Όσον αφορά το κόστος εξάλλου θα καλυφθεί από ιδιώτες αλλά και από το δημόσιο. Κι αν οι αρχές δώσουν την έγκρισή τους το έργο μπορεί να ξεκινήσει του χρόνου και να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

    Tο Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης δημιουργήθηκε από τον ομογενή Σπύρο Σταμούλη (απεβίωσε το 2007), πατριάρχη μιας οικονομικής αυτοκρατορίας στην Αυστραλία, ο οποίος οραματίστηκε ένα κέντρο για την προώθηση και διαιώνιση του ελληνικού πολιτισμού. Σήμερα λειτουργεί υπό την αιγίδα του ιδρύματος «Ναυσικά Σταμούλη».

    Σχέδια του νέου Ελληνικού Μουσείου της Μελβούρνης στο παλιό υποθηκοφυλακείο της πόλης



    ΣΧΟΛΙΑ