• Πολιτισμός

    Νέα στέγη για τις άμαξες του Τατοΐου – Βήμα προς βήμα η μεταφορά τους (video)

    Οι άμαξες στον νέο αποθηκευτικό χώρο στο Τατόι


    Σε νέο αποθηκευτικό χώρο σύγχρονων προδιαγραφών και με συνθήκες αποθήκευσης ασφάλειας και προστασίας μεταφέρθηκαν οι άμαξες που βρίσκονταν στον Στάβλο του Τατοΐου.

    Προηγουμένως ωστόσο δέχθηκαν επείγουσες σωστικές επεμβάσεις από τους συντηρητές του υπουργείου Πολιτισμού για την προστασία τους, καθώς κάποια χρώματα είναι αποκολληθεί από τις επιφάνειές τους ενώ είχαν επικαθήσει και ρύποι, λόγω της μακρόχρονης παραμονής 52 χρόνων στο κτήριο του Στάβλου, σε εντελώς ακατάλληλες συνθήκες. Η αποθήκη κατασκευάσθηκε δίπλα στον χώρο που φυλάσσονται τα αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας με την χορηγία της ΑΜΚΕ Αιγέας.

    Ολοκληρώθηκε έτσι η εκκένωση του Στάβλου του Γεωργίου Α΄, που είχε αρχίσει στις 3 Νοεμβρίου και υλοποιήθηκε από μόνιμο προσωπικό της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων με την ευγενική συνδρομή του κ. Αθανασίου Μαρτίνου. Συγκεκριμένα και όσον αγορά τις άμαξες, πρόκειται για δώδεκα συνολικά, από τις οποίες σημαντικότερες είναι η κλειστή άμαξα που χρησιμοποιήθηκε στον γάμο της Βασίλισσας Σοφίας της Ισπανίας, τύπου coach -είχε αγοραστεί από τον Γεώργιο Α’ το 1871- και η ειδικά τροποποιημένη, ανοιχτή άμαξα, τύπου landau, που χρησιμοποιήθηκε στους γάμους του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας. Επίσης, περιλαμβάνονται μια χρυσή άμαξα τύπου Coupe, 3 άμαξες τύπου Berlin, 2 ανοιχτές τύπου Phaethon, μία κυνηγετική και 3 μόνιππα.

    Εκτός από τις άμαξες εξάλλου υπήρχαν στον Στάβλο και άλλα αντικείμενα, τα οποία μετά από την αξιολόγησή τους συσκευάστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε νέο αποθηκευτικό χώρο εντός του κτήματος, ενώ απομακρύνθηκαν άχρηστα και κατεστραμμένα στοιχεία.

    Οι άμαξες στον νέο αποθηκευτικό χώρο στο Τατόι

    Σημειώνεται ότι από τον Στάβλο μεταφέρθηκαν στον οικίσκο 1456 κλειστά κιβώτια, τα οποία έχει αναλάβει η Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου, με τους συντηρητές να διερευνούν σ΄αυτή τη φάση τα υλικά κατασκευής και τους μηχανισμούς φθοράς ώστε και να ακολουθήσουν λύσεις για την περαιτέρω προστασία και την ανάδειξή τους.

    Οι άμαξες στον νέο αποθηκευτικό χώρο στο Τατόι

    Για την πορεία των έργων ενημερώθηκε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη κατά την αυτοψία, που πραγματοποίησε την προηγούμενη Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου στο Τατόι. Η υπουργός ζήτησε την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, την επίσπευση των εκτελούμενων εργασιών μεταφοράς, καταγραφής και αποθήκευσης, καθώς και την διαρκή και απρόσκοπτη λειτουργία των εργοταξίων.

    Οι άμαξες στον νέο αποθηκευτικό χώρο στο Τατόι

    Σύμφωνα με τον προγραμματισμό έτσι, το αμέσως προσεχές διάστημα ξεκινά η εκκένωση του τμήματος του Βουστασίου, όπου βρίσκεται αποθηκευμένος μηχανολογικός και γεωργικός εξοπλισμός, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί εκθεσιακά.

    Οι άμαξες στον νέο αποθηκευτικό χώρο στο Τατόι

    Στο κτήριο του Ανακτόρου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγάνωσης της στέγης και κάλυψης προστασίας των ξύλινων δαπέδων ενώ ολοκληρώθηκε επίσης και η κοπή των επικίνδυνων δέντρων στον περιβάλλοντα χώρο του, με την άδεια και υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου. Όσο για την παλιά, κατεστραμμένη περίφραξη πρόκειται να αντικατασταθεί άμεσα με ανάλογη, εργοταξιακή.

    Οι άμαξες στον νέο αποθηκευτικό χώρο στο Τατόι

    Η μελέτη εφαρμογής του έργου της πλήρους αποκατάστασης του Ανακτόρου παραδίδεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Μάϊο ΄21, οπότε και θα δημοπρατηθεί το έργο.

    Η μεταφορά των αμαξών

    Εντός του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος βρίσκονται και οι μελέτες για τα δίκτυα υποδομών σε ολόκληρο το κτήμα. (Η χρηματοδότησή τους θα γίνει από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020).

    Οι άμαξες στον νέο αποθηκευτικό χώρο στο Τατόι

    Περιλαμβάνονται τα δίκτυα ύδρευσης, πυρόσβεσης, αποχέτευσης, διανομής ισχύος, μέσης και χαμηλής τάσης, τηλεπικοινωνιών, εγκατάστασης επιτήρησης και ελέγχου, καθώς και περίφραξης και διαμόρφωσης του ευρύτερου περιβάλλοντος των κτηρίων, της σήμανσης, των χώρων στάθμευσης και της μελέτης συστήματος συλλογής και διαχείρισης αστικών απορριμμάτων.

    Αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στο Τατόι

    Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 1.400.000 ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ