• Πολιτισμός

    Μουσείο Αρέθουσα. Εγκαίνια με παραλείψεις

    • NewsRoom


    Την απορία της εκφράζει η δρ Έφη Σαπουνά – Σακελλαράκη μιλώντας στο mononews για την μη αναφορά, κατά την τελετή εγκαινίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Χαλκίδας «Αρέθουσα», του έργου, που έχει προσφέρει στην περιοχή από τη θέση της Εφόρου Αρχαιοτήτων Ευβοίας επί μακρό χρονικό διάστημα. Κι αυτό παρ΄ότι έγινε αναφορά άλλων αρχαιολόγων που έχουν υπηρετήσει στην Εφορεία Ευβοίας. Πρόκειται για μια παράλειψη, όχι απλώς ευγενείας αλλά απόδοσης τιμής προς έναν άνθρωπο, διακεκριμένη επιστήμονα, που εργάσθηκε επί πολλά χρόνια στην περιοχή με σπουδαίο έργο.

    Κι αυτό γιατί, ως επικεφαλής Αρχαιοτήτων επί τουλάχιστον 16 χρόνια πραγματοποίησε πλήθος ανασκαφών τόσο στην Εύβοια όσο και στην Σκύρο ενώ είχε πλούσιο μουσειακό έργο και συγκεκριμένα τις επανεκθέσεις, του Μουσείου Χαλκίδας μετά από σεισμό, καθώς και του Μουσείου Ερέτριας, την δημιουργία μικρών Αρχαιολογικών Συλλογών, όπως της Καρύστου, της Κύμης και της Αιδηψού (στο σύγχρονο Υδροθεραπευτήριο) και την συμπλήρωση με νέα ευρήματα του Μουσείου Σκύρου. Για τα Μουσεία Χαλκίδας, Ερέτριας και Σκύρου έχουν εκδοθεί μάλιστα από το ΤΑΠ σχετικοί οδηγοί, με όλο το νέο υλικό. Το νέο Μουσείο της Αρέθουσας εξάλλου ήταν δική της πρόταση, πριν αποχωρήσει από της Εύβοια.

    Επιπλέον πλήθος ευρημάτων από ανασκαφές της ίδιας στην Εύβοια και την Σκύρο φιλοξενούνται στο νέο Μουσείο, με πιο εντυπωσιακό το αρχαϊκό σύμπλεγμα Ηρακλή με λέοντα από τους Ωρεούς (βλ. Μονογραφία Έφης Σαπουνά – Σακελλαράκη, που εκδόθηκε από την Αρχαιολογική Εταιρεία σχετικά με την ανασκαφή και την σημασία του έργου).
    Ας σημειωθεί, ότι η επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Ευβοίας Έφη Σαπουνά – Σακελλαράκη τιμήθηκε πριν δύο χρόνια από την UNESCΟ, με συμμετοχή των Δήμων της Ευβοίας, Σκύρου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την ανασκαφή της στην Κύμη και το συνολικό της ανασκαφικό και συγγραφικό έργο στην Εύβοια.

    Διαβάστε ακόμα:

    Τράπεζα Πειραιώς: Διαδραστικό σύστημα ψηφιακής παρουσίασης του Εθνικού Ύμνου και των Ελλήνων Αγωνιστών του 1821

    Οι γυναίκες της Ευρώπης για τις γυναίκες της Επανάστασης: Έκθεση της Συλλογής Βαρκαράκη

    Οίκος Καραμήτσος: Η αρπαγή της Καρυάτιδας της Ελευσίνας δημοπρατείται

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ