Πολιτισμός

Μνήμη Νίκου Γκάτσου σήμερα – Βίντεο για τον ποιητή της «Αμοργού»

Ο Νίκος Γκάτσος


Την μνήμη του Νίκου Γκάτσου που έφυγε σαν σήμερα 12 Μαΐου από τη ζωή  το 1992 τιμά το υπουργείο Πολιτισμού με ένα σύντομο βίντεο για την μεγάλη προσφορά του ποιητή, στιχουργού και μεταφραστή στη νεοελληνική λογοτεχνία, το ελληνικό τραγούδι και το θέατρο.

Ο ποιητής της «Αμοργού»,  αν και δεν άφησε πλήθος ποιητικών συλλογών, το στίγμα του στην σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία υπήρξε διακριτό και σπουδαίο. Γιατί χειρίστηκε τη γλώσσα ως ποίηση, σε κάθε της μορφή, στον στίχο, το τραγούδι και την μετάφραση. Με τον λόγο και τον εσωτερικό ρυθμό των λέξεων του έπλασε έναν κόσμο μαγικό, με ποιότητα, τρυφερότητα και ομορφιά,  που μελοποιήθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σταύρο Ξαρχάκο και τραγουδήθηκε απ’ όλους τους Έλληνες. Οι στίχοι του γέννησαν τραγούδια – σταθμούς στη μεταπολεμική Ελλάδα, που ερμηνεύθηκαν από κορυφαίους  έλληνες τραγουδιστές και μπήκαν στα χείλη όλων.

Σημαντικό και το μεταφραστικό του έργο. Κορυφαίες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, του Θεάτρου Τέχνης, του Λαϊκού Θεάτρου ανέβηκαν πατώντας στις δικές του προσαρμογές κορυφαίων έργων του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, Αύγουστος Στρίντμπεργκ, Τενεσί Ουίλιαμς, Ζαν Ζενέ ανάμεσα στους συγγραφείς που μετέφρασε.

Ο Νίκος Γκάτσος με τον Οδυσσέα Ελύτη

Ο Νίκος Γκάτσος γεννήθηκε στην Ασέα Αρκαδίας στις 8 Δεκεμβρίου 1911. Έχασε τον πατέρα του, πριν καλά-καλά τον γνωρίσει και αφού τελείωσε το σχολείο έφυγε στην Αθήνα για να σπουδάσει στη Φιλοσοφική κι από τότε άρχισε να δημοσιεύει τα πρώτα του ποιήματα.

Ποιήματα και στίχοι του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, δανέζικα, ισπανικά, ιταλικά, καταλανικά, κρεατικά, σουηδικά, τουρκικά και φινλανδικά. Το 1987 τιμήθηκε με το Βραβείο του Δήμου Αθηναίων για το σύνολο του έργου του, ενώ το 1991 του απονεμήθηκε ο τίτλος του αντεπιστέλλοντος Μέλους της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων της Βαρκελώνης για τη συμβολή του στη διάδοση της ισπανικής λογοτεχνίας στην Ελλάδα.

Ο Μάνος Καρατζογιάννης διαβάζει Νίκο Γκάτσο

Ποίηση Νίκου Γκάτσου διαβάζει στο βίντεο ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Μάνος Καρατζογιάννης. Χρησιμοποιήθηκε εξάλλου υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ και το National Film Board of Canada.

Δείτε το βίντεο εδώ

 


ΣΧΟΛΙΑ