• Μαρία ΘερμούΜαρία Θερμού

    Γκαλερί στη Σελήνη; Γιατί όχι;

    Τουλάχιστον, όταν θα πηγαίνουν στο μέλλον οι αστροναύτες -ή κάτοικοι;- να έχουν και κάτι άλλο να δουν, εκτός από τη Γη απέναντί τους…

    Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, που από το 2018 απηύθυνε πρόσκληση προς τους καλλιτέχνες για την δημιουργία έργων τέχνης εμπνευσμένων από τη Σελήνη και την ανθρώπινη εξερεύνηση στο διάστημα. Στόχος, να δημιουργηθεί η «Moon Gallery», με 100 μικροσκοπικά έργα τέχνης, που το 2022 θα τοποθετηθούν, συγκεντρωμένα όλα μαζί, στην επιφάνεια της Σελήνης.

    «Στόχος μας είναι να προωθήσουμε την ανάπτυξη του πολιτισμού στο πλαίσιο της αποστολής των διαστημικών πτήσεων», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, που σκοπός της, βεβαίως, είναι να βλέπει στο μέλλον: «Για να προετοιμαστούμε για το νέο κύμα του αποικισμού του διαστήματος, της εξερεύνησης και ακόμη και της μετανάστευσης, πρέπει να σκεφτούμε πώς να νιώθουμε και να «ζούμε» στο διάστημα, αντί να επιβιώνουμε».

    Μικροσκοπικά έργα τέχνης, που θα συνθέσουν την «Γκαλερί Σελήνη»
    Μικροσκοπικά έργα τέχνης, που θα συνθέσουν την «Γκαλερί Σελήνη»

    Ζητούνται έτσι έργα τέχνης και αντικείμενα εμπνευσμένα από θέματα απομόνωσης, μόλυνσης, καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, άγχους, αλλά και αλληλεγγύης. Προτάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον προβληματισμό για την τρέχουσα παγκόσμια κρίση, αλλά και που θα μπορούσαν να κοιτάξουν πέρα ​​από αυτήν και να προσελκύσουν τις παγκόσμιες αξίες.

    Άλλωστε, ένας από τους μεγάλους σκοπούς της τέχνης είναι ο προβληματισμός για τον περιβάλλοντα κόσμο και τις προκλήσεις του.

    Αποστολή στην Σελήνη
    Μικροσκοπικά έργα τέχνης, που θα συνθέσουν την «Γκαλερί Σελήνη»

    Οι οδηγίες που δόθηκαν, έτσι, στους συμμετέχοντες προέρχονται από μία σειρά ερωτημάτων.

    Όπως:

    -Ποιες θα ήταν οι νέες αξίες και τα ιδανικά μας, καθώς και η αισθητική στο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων των μαθημάτων που παίρνουμε στη Γη;

    -Πώς, για παράδειγμα, το γλυπτό θα λειτουργούσε στο 1/6 της βαρύτητας;

    -Και πώς θα αλλάξει το σώμα μας και η αντίληψη για την ομορφιά (ενώ τα σώματά μας προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες);

    -Πώς θα αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα χωρίς την ατμόσφαιρα;

    -Ποιες νέες μορφές τέχνης θα βλαστήσουν;

    -Και, ακόμη, ποιες είναι οι κρίσιμες ιδιότητες, που πρέπει να αποκτήσουμε και να εκπαιδευτούμε σ΄αυτές, ώστε να καταφέρουμε να κατοικήσουμε σ΄ένα περιβάλλον με τόσους περιορισμούς;

    -Αλλά και πόσο μπορούν αυτοί οι περιορισμοί να εμπνεύσουν;

    Μικροσκοπικά έργα τέχνης, που θα συνθέσουν την «Γκαλερί Σελήνη»

    Και όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν ως μία ιδέα που θα χωρέσει σε μόλις 1 κυβικό εκατοστό! Μια επιλογή από 100 τέτοια κυβικά εκατοστά τέχνης θα ενσωματωθεί τελικά σε ένα πλέγμα 10 Χ10 και θα δημιουργήσει την «Γκαλερί Σελήνη». Αφού προηγουμένως, βέβαια, παρουσιαστούν και στη Γη.

    Ένας αριθμός από αυτά μάλιστα είναι ήδη έτοιμος.

    Αποστολή στην Σελήνη