• Think Tanks

    Οι επτά χώρες που έχουν ταξιδέψει στη Σελήνη


    Μόνο επτά κράτη (ή πολιτικές ενώσεις) έχουν φτάσει ή μπει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μέχρι στιγμής στο πλαίσιο μιας επιτυχημένης ή ημι-επιτυχημένης αποστολής – και το δεύτερο δεν υπάρχει καν πια. 

    Αυτές είναι οι επιδόσεις των αποστολών στη Σελήνη, πολύ καιρό μετά την πρώτη διαστημική κούρσα που έφερε αντιμέτωπες τις ΗΠΑ και την ΕΣΣΔ στη δεκαετία του 1950, του ’60 και του ’70, και μετά την πρόσφατη αρχή μίας νέας εποχής αποστολών στη Σελήνη που περιελάμβανε τη συμμετοχή νέων κρατικών παικτών.

    Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην κορυφή της τρέχουσας λίστας, με 30 ολοκληρωμένες επιτυχημένες αποστολές στο φεγγάρι ή σε τροχιά γύρω από αυτό από το 1959 έως το 2013, σύμφωνα με το OMG Space. Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποίησε 23 τέτοιες αποστολές από το 1959 έως το 1976. Η Κίνα ενίσχυσε το διαστημικό της πρόγραμμα στη δεκαετία του 2000 και πέτυχε την πρώτη αποστολή του προγράμματος Chang’e το 2007. Και οι έξι απόπειρες αποστολών που σχετίζονται με το πρόγραμμα ήταν επιτυχείς ή ημιεπιτυχείς (το rover Yutu που προσσεληνώθηκε στο πλαίσιο της αποστολής Chang’e 3 τον Δεκέμβριο του 2018 σταμάτησε να μετακινείται μετά από περίπου έξι εβδομάδες, αλλά διατηρούσε επικοινωνία μέσα ασυρμάτου). Η Κίνα μετρά επτά αποστολές στο φεγγάρι αφότου ένας δορυφόρος του Χονγκ Κονγκ, ο AsiaSat 3, το 1997 έχασε την τροχιά του γύρω από τη Γη, η οποία στη συνέχεια προσαρμόστηκε με τη βοήθεια δύο περαστικών σεληνιακών διαστημοπλοίων, σηματοδοτώντας την πρώτη (τυχαία) εμπορική αποστολή στο φεγγάρι.

    Η Ινδία ολοκλήρωσε με επιτυχία μια αποστολή σε σεληνιακή τροχιά (Chandrayaan-1) το 2008 και εισήλθε πάλι στην τροχιά του φεγγαριού τον Σεπτέμβριο του 2019, με μία αποστολή προσσελήνωσης rover που ήταν – κατά πάσα πιθανότητα – αποτυχημένη. Η επαφή χάθηκε με το όχημα κατά την προσέγγιση και οι επικεφαλής της αποστολής υποπτεύονται ότι υπήρξε ανώμαλη προσγείωση. Η Ιαπωνία έχει επίσης ολοκληρώσει δύο αποστολές, την αποστολή σε τροχιά Hiten το 1990 (ημι-επιτυχημένη) και τη συνδυασμένη εκστρατεία Kubaya, το 2007. Η ΕΕ έστειλε το σκάφος Smart-1 σε σεληνιακή τροχιά το 2003, δοκιμάζοντας την τεχνολογία ιόντων ηλιακής ενέργειας. Τέλος, η εταιρεία LuxSpace του Λουξεμβούργου έστειλε έναν μικρό ανεξάρτητο ανιχνευτή με την κινεζική αποστολή Chang’e 5-T1, η οποία μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη και επέστρεψε στη Γη το 2014.

    Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που έχει μόνο αποτυχημένες αποστολές στο φεγγάρι. Η μοναδική σεληνιακή αποστολή της, που πραγματοποιήθηκε από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία SpaceIL, συνετρίβη στο φεγγάρι τον Φεβρουάριο του 2019.

    Μεταξύ του 1976 και του 1990, καμία σεληνιακή αποστολή δεν πραγματοποιήθηκε από καμία χώρα.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το Statista, και συγγραφέας είναι η Katharina Buchholz



    ΣΧΟΛΙΑ