Πολιτισμός

Μία δωρεά και ένα έμβλημα. Βιβλιοθήκη του Γεωργίου Α΄ από την θαλαμηγό Αμφιτρίτη

Το κτήριο του ανακτόρου στο Τατόι επί Γεωργίου Α΄


Μία βιβλιοθήκη με το έμβλημα του Γεωργίου Α΄ που πιθανώς να προέρχεται από την πάλαι ποτέ, βασιλική θαλαμηγό «Αμφιτρίτη» δωρίθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού για να χρησιμοποιηθεί στο  μελλοντικό μουσείο του Ανακτόρου στο Τατόι.

Την δωρεά έκανε ο ομ. καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Γ. Δάικος, ο οποίος  επικοινώνησε για το σκοπό αυτό με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η δρύινη βιβλιοθήκη, την οποία  είχαν αποκτήσει ο ίδιος και η σύζυγός του, μέσω δημοπρασίας διαθέτει προστατευτικό υαλοπίνακα σε δύο φύλλα που στην ένωσή τους σχηματίζεται πλοχμός. Η κατασκευή είναι ιδιαίτερα επιμελημένη και η ποιότητα της  ξυλόγλυπτης εργασίας, εξαιρετική στο σύνολο και στις λεπτομέρειές της. Στην επίστεψή της η βιβλιοθήκη φέρει το στέμμα με το σταυρό, μέσα σε φυτικό διάκοσμο, από φύλλα δάφνης. Το στέμμα στηρίζεται στο έμβλημα του Γεωργίου Α: Δύο Γ χιαστί (το ένα ως αντικατοπτρισμός του άλλου), τα οποία δημιουργούν ένα Χ με αγκύλες στις πάνω κεραίες.

Το συμπίλημα του εμβλήματος συντίθεται από το αρχικό του ονόματος του βασιλέως, όταν βαπτίσθηκε ορθόδοξος –Γεώργιος- του πρώτου ονόματός του στη Δανία -Γουλιέλμος- και αυτό του ονόματος του πατέρα του -Χριστιανός. Κάτω από το έμβλημα έχει σκαλιστεί  άγκυρα εξαρτημένη από σχοινί. Δύο γυναικείες μορφές έχουν σκαλιστεί στο πλαίσιο της βιβλιοθήκης, στον τύπο καρυατίδων ή ακρόπρωρων.

Η βιβλιοθήκη, πιθανόν να προέρχεται από τη βασιλική θαλαμηγό «Αμφιτρίτη» (πρώην οπλιταγωγό «Μπουμπουλίνα» συνολικού μήκους 91μ., πλάτους 10μ., βυθίσματος 6μ.). Σημαντικό τμήμα του εξοπλισμού της θαλαμηγού εξάλλου, όπως σερβίτσια με ανάλογη διακόσμηση (δηλ. το έμβλημα του Γεωργίου Α΄ σε συνθέσεις με άγκυρες) φυλάσσεται στο Τατόι. Η επιστημονική τεκμηρίωση του επίπλου θα αποκαλύψει περισσότερα για την ιστορία και την προέλευσή του. Ωστόσο, η σύνδεσή του με τον Γεώργιο Α’ δεν αμφισβητείται.

Όπως είπε η κυρία Μενδώνη «Είναι μεγάλη η χαρά μας ότι  οι πολίτες, καθώς αντιλαμβάνονται ότι το έργο της ανάταξης του ανακτορικού συγκροτήματος του Τατοϊου προχωρά με γοργούς ρυθμούς, συνεισφέρουν  καθοριστικά με σπουδαία αντικείμενα που έχουν στην κατοχή τους στην ανασύσταση της ιστορικής αποκατάστασης του ανακτόρου. Η ευγνωμοσύνη μας προς τον κ. καθηγητή και τη σύζυγό του είναι μεγάλη».

Βιβλιοθήκη από την «Αμφιτρίτη»

Στο μεταξύ η πορεία των εργασιών που εκτελούνται από το ΥΠΠΟΑ στον ιστορικό πυρήνα του Τατοΐου ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα. Συγκεκριμένα η εκπόνηση των μελετών και η υλοποίηση των έργων που αφορούν σε αποκαταστάσεις των κτηρίων-μνημείων, καθώς και σε μελέτες και έργα γενικότερων υποδομών του κτήματος, όπως δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών, πυρασφάλειας και περιφράξεων. Η υπουργός Πολιτισμού παρουσίασε το έργο αυτό στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο και αποφάσισε την συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής με έργο τον συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης του κτήματος.

Η Επιτροπή αποτελείται από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ως πρόεδρο, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιο Πέτσα, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά, τον γεν. γραμματέα  Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργο Διδασκάλου, τον γεν, γραμματέα Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη και τον γεν, γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιο Μπακογιάννη.

Άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά της βασιλικής θαλαμηγού «Αμφιτρίτη» η οποία μετέφερε την σορό του Γεωργίου Α’. 14/03/1913. Φωτογραφία: Αναστάσιος Γαζιάδης

Οπως είχε ήδη ανακοινωθεί μετά την παρουσίαση της Μελέτης Βιωσιμότητας του Κτήματος στον Πρωθυπουργό, τους συναρμόδιους Υπουργούς, τους Δημάρχους και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και της σχετικής εγκρίσεώς της, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την συγκρότηση Κυβερνητικής Επιτροπής με έργο τον συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης του Κτήματος.

Σύμφωνα με την μελέτη βιωσιμότητας,  η οποία έχει ήδη παρουσιαστεί, για την διαμόρφωση και κυρίως την υλοποίηση του προγράμματος τέθηκαν δύο βασικές αρχές: Ο σεβασμός στην Ιστορία, το Περιβάλλον και την Κοινωνία και η Οικονομική Βιωσιμότητα.

Η φάση αυτή ολοκληρώνεται με: Την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων του Κτήματος Τατοΐου (προσωρινά υπέρ του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων/ ΥΠΠΟΑ), την σύνταξη ενός αναλυτικού προγράμματος διαχείρισης έργου  με καταγραφή των ενεργειών και αλληλεξαρτήσεων για την υλοποίησή του, καθώς και την πρόταση οργανωτικού σχήματος για την διευθέτηση και τον συντονισμό των επιμέρους αρμόδιων κρατικών φορέων, καθώς και πρόταση δομής Εταιρείας Ειδικού Σκοπού (SPV) που θα συμβάλλει, υπό την εποπτεία των αρμόδιων αρχών, στην υλοποίηση του προγράμματος αξιοποίησης του κτήματος.ΣΧΟΛΙΑ