• Πολιτισμός

    Με στάση εργασίας απειλείται η έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου


    Θα αρχίσει ή όχι αύριο το Φεστιβάλ Επιδαύρου; Κι αυτό γιατί δύο σωματεία καλλιτεχνών, συγκεκριμένα το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου, και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχουν προαναγγείλει στάση εργασίας για την Παρασκευή 8 Ιουλίου πρώτη μέρα των Επιδαυρίων, ακριβώς στις ώρες της παράστασης, με αίτημα την αύξηση των εκτός έδρας.

    Το ζήτημα όμως είναι, ότι το αίτημα έγινε ήδη αποδεκτό από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης με τα σωματεία διαβεβαίωσε, ότι και η υπουργός Λίνα Μενδώνη είναι σύμφωνη για συνολική αύξηση 15% της ημερήσιας αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης των εργαζομένων. Υπάρχει δηλαδή, πλήρης ικανοποίηση του αιτήματος.

    Κατά τη συνάντηση τα σωματεία ενημερώθηκαν επίσης για τις διαδικαστικές ενέργειες, που πρέπει να ακολουθήσουν με το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μάλιστα έχει αποδεχθεί ήδη και την αναδρομική ισχύ της αύξησης από 1ης Ιουλίου, όπως επίσης είχαν ζητήσει.

    Παρ΄όλα αυτά με ανακοίνωσή τους τα σωματεία επιμένουν στην στάση εργασίας από τις 8 ως τις 12 το βράδυ, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει «γραπτή δήλωση» των συμφωνηθέντων.

    Από τη μεριά του ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει, ότι η ικανοποίηση του αιτήματος «γραπτώς» όπως ζητείται, απαιτεί νομοθετική τροποποίηση: Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η εν λόγω αναπροσαρμογή, θα πρέπει να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη διάταξη που προβλέπει τις εν λόγω αποζημιώσεις. Μόνο που η ψήφιση της σχετικής τροπολογίας δεν εξαρτάται μόνο από τη βούληση του ΥΠΠΟΑ και του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι ήδη σύμφωνοι, αλλά και από τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου της Βουλής, κάτι για το οποίο το ΥΠΠΟΑ δεν μπορεί να δεσμευθεί γραπτώς.

    Να σημειωθεί, ότι ο διάλογος υπουργείου Πολιτισμού και σωματείων έχει αρχίσει εδώ και έναν μήνα. Η αναπροσαρμογή αποζημίωσης για την εκτός έδρας εργασία είναι 10 ευρώ αύξηση στο ξενοδοχείο και 5 ευρώ για τα έξοδα διατροφής. Δηλαδή από 95 ευρώ συνολική δαπάνη σήμερα, θα είναι πλέον 110 ευρώ.

    Η προγραμματισμένη παράσταση στην Επίδαυρο είναι η «Μήδεια» του Μποστ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, μία παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

    Διαβάστε επίσης:

    Νίκος Σταμπολίδης: Το κέντημα μιας κυρίας στο Μουσείο Ελεύθερνας

     



    ΣΧΟΛΙΑ